L’any 2014 va augmentar el nombre de població assalariada i autònoma

Imprimeix

L’atur al Baix Llobregat es va situar en un 14,8%, mentre que la sinistralitat laboral va augmentar.

Segons l’Informe Socioeconòmic Anual de l’any 2014 de l'Observatori Comarcal, la població assalariada i autònoma al Baix Llobregat va experimentar un augment amb un total de 5.774 afiliacions (major que a la resta d’àmbits territorials). Una dada significativa és que el 20% de la població assalariada està ocupada en el comerç. Precisament aquesta activitat juntament amb les de transport, al detall i especialitzades en la construcció ocupen el 38% de la població autònoma a la comarca.

D’altra banda, les activitats relacionades amb l’ocupació –on estan les ETT- són les que creixen més en ocupació. Al contrari, la fabricació de vehicles a motor és la que més ocupació destrueix. Una altra dada significativa, segons l’Observatori Comarcal, és que el 41% de les empreses del Baix Llobregat desenvolupen activitats econòmiques que han disminuït en població ocupada (a Catalunya aquest percentatge no supera el 39%). L’increment més gran de població assalariada es va registrar en les grans empreses, mentre que els únics tipus d’empresa que va disminuir en nombre de treballadors van ser les empreses de 51 a 250 treballadors.

Les empreses que desenvolupen activitats de creixement de població ocupada suposen el 17% del total (al conjunt de Catalunya no supera el 9%). I per últim el 41% de la població assalariada de la comarca està ocupada en sectors estratègics o claus de l’economia, en el conjunt de Catalunya és el 34%.

Contractació

L’any 2014 va augmentar el nombre de contractes registrats. El 25% d’aquests van correspondre a activitats relacionades amb el comerç, restauració i hostaleria. La temporalitat, d’altra banda, en la nova contractació més elevada es va situar en l’Administració Pública i educació i a la indústria. Mentrestant, en el total de la població, l’augment dels contractes registrats va ser del 28%, en la població estrangera aquest creixement no va superar el 2%.

Atur

A 31 de desembre de 2014 van ser un total de 62.320 persones (14,8%) les que estaven registrades a les diferents oficines de treball del Baix Llobregat, és a dir, 8.471 menys que el 2013. Respecte a l’anterior any, només va créixer l’atur entre els majors de 55 anys. A més, gairebé el 10% dels aturats registrats tenien una ocupació anterior en el sector del comerç al detall. I va augmentar el pes de les persones estrangeres en la població aturada registrada, de suposar el 16% del total en el 2013 va passar al 21% en el 2014. Les taxes més elevades d’atur s’observen entre les dones i entre les persones de majors de 45 anys.

Sinistralitat

El passat any es van registrar més accidents laborals amb baixa a la comarca. Es van produir més accidents entre els homes que entre les dones, on la construcció va continuar sent el sector amb més accidentalitat. En el 2014 es van registrar vuit accidents mortals -un més que l’any anterior-: quatre en indústria, tres en construcció i tres en serveis.

Redacció / Foto: Arxiu