El Baix Llobregat va perdre gairebé 2.400 habitants l’any 2014

Imprimeix

La població s’envelleix i disminueixen els estrangers a la comarca per quart any consecutiu.

L'Observatori Comarcal ha fet públic l'Informe Socioeconòmic Anual de l'any 2014, en el qual es detallen totes aquestes dades i es tracten, a més, estadístiques macroeconòmiques, xifres de regulació d'ocupació i de sinistralitat laboral. Des d’avui i fins dilluns, La Premsa del Baix els oferirà els informes de població, economia i mercat de treball del passat any.

Segons aquest informe de població, la comarca disminueix en nombre d’habitants per primer cop en els darrers anys. Actualment compta amb un total de 806.249 habitants. El 2014, el Baix Llobregat ha perdut un total de 2.395 habitants seguint la mateixa tendència de l’Àmbit Metropolità i del conjunt de Catalunya.

Components en l’evolució

D’altra banda, el creixement natural, és a dir naixements menys defuncions, tot i que disminueix continua sent, un any més, el principal element de l’augment de població a la comarca durant l’any passat. A més, el saldo migratori amb la resta de Catalunya i d’Espanya és positiu. Mentrestant, el saldo migratori amb l’estranger és negatiu per segon cop en els darrers anys, ja que al Baix Llobregat es van registrar 2.960 moviments de sortida cap a països estrangers dels que es van registrar com a entrades. A més augmenta respecte a l’any anterior.

Estructura

L’estructura de la població l’any 2014 és més envellida que la de 2009, ja que segueix augmentant el pes dels grups de més edat, creix lleugerament el pes de la població de 0 a 4 anys i disminueix la franja de 20 a 39 anys. La proporció de dones sobre el total de població de la comarca és del 50,6% (2014). Aquest percentatge augmenta fins al 56,4% en el cas de les persones de més de 64 anys i fins al 69,6% en el cas de les persones de més de 84 anys. Això reflecteix una situació, segons l’Observatori Comarcal, de feminització de la vellesa.

L’estructura d’edat de la població de nacionalitat estrangera segueix sent força més jove que la de nacionalitat espanyola i es concentra més clarament en edats laborals. Tanmateix, la població estrangera disminueix per quart any consecutiu (81.139 persones, el 19,1% el 2014 mentre que el 2013 era de l’11%). La distribució per sexe mostra diferències en funció de la nacionalitat: hi ha més masculinitzades i d’altres més feminitzades. Per continent de procedència, el col·lectiu Africà torna a ser el més present, superant a la població d’Amèrica del Sud.

Redacció / Foto: Arxiu