Protecció Civil prova dilluns el funcionament de les sirenes d'accident químic

Imprimeix

El Corte Inglés de Cornellà de Llobregat participarà fent un exercici de confinament quan s’activi l’alerta del Sector Químic del Llobregat, a les 12.00 hores.

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) provarà demà dilluns 13 d’abril, a partir de les 10.00 hores, les sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT. Al llarg del matí s’activaran les sirenes d’avís de risc químic ubicades en 37 municipis, el so de les quals és perceptible en una àrea aproximada de 137 Km2. Hi participaran les poblacions baixllobregatines d’Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Viladecans.

Aquests exercicis, que es realitzen dos cops l’any, serveixen per comprovar el seu funcionament i familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís de risc químic. (Al municipi de Les la sirena s’activarà en mode test silenciós, ja que l’empresa ha suspès la seva activitat). Durant la prova també es farà un enviament de missatges massiusa través del canal de Protecció Civil de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en un cas d’accident químic real.

Exercici de confinament

Per primera vegada, uns grans magatzems de El Corte Inglés de Cornellà participaran en la prova de sirenes de Protecció Civil de la Generalitat per avisar d’un eventual accident químic. Dilluns, en activar-se la sirena del Sector Químic del Llobregat a les 12.00 hores, es farà una simulació de confinament en què els vigilants de seguretat d’El Corte Inglés explicaran als clients que s’ha activat la sirena d’avís d’accident químic i com s’ha d’actuar.

Dins l’establiment s’emetrà un missatge per megafonia (en diversos idiomes) abans de començar el simulacre, en què es dirà que quan sonin les sirenes caldrà que tothom es mantingui dins el centre com a mesura de protecció i que segueixi les instruccions del personal. Mentre estiguin sonant les sirenes s’emetrà un altre missatge, i un cop finalitzat també, afegint que ja poden entrar i sortir del centre i agraint la seva col·laboració.

Amb aquesta acció, El Corte Inglés es converteix en pioner a l’hora de realitzar un Simulacre de Confinament dins l’horari comercial i amb la presència de clients dins el seu centre de Cornellà. Aquesta col·laboració estreta entre El Corte Inglés i Protecció Civil de la Generalitat converteix el grup comercial en una empresa de referència en la recepció de públic a l’hora de declarar-se una situació de confinament, i posa de relleu la gran tasca del grup en matèria de seguretat.

Confinaments d’alumnes als centres escolars

Com ja és habitual a cada exercici, Protecció Civil de la Generalitat i els ajuntaments participants han informat a les escoles i centres educatius perquè l’aprofitin per fer un exercici de confinament, que és la mesura més segura en cas de risc químic, sempre que les autoritats no indiquin l’evacuació o una altra mesura.

Prop de 5.000 alumnes i professors d’escoles de vuit municipis ja han confirmat que faran l’exercici de confinament. Els centres educatius baixllobregatins que faran el simulacre són Viladecans, El Prat i Cornellà.

Cronologia de l’exercici

L’activació de les sirenes és farà per sectors de risc i en diferents fases:

Sector Químic del Llobregat - Vallès Occidental i Bages

10.00 h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic Llobregat – Vallès Occidental i Bages

10.10 h Activació de les sirenes en fi d’alerta

- Olesa de Montserrat: Policia Local i Carrer Ripollès

- Esparreguera: no hi ha sirena física però escoltaran el so de la d’Olesa de Montserrat

- Abrera: Parc de l’Església i Urbanització Les Carpes

- Martorell: Club Natació Martorell; Pistes Atletisme (Torrent de Llops); Centre Cultural Martorell i Recinte Ca n’Oliveras

- Sant Andreu de la Barca: Ajuntament

 

 Sector Químic del Llobregat – Barcelonès

12.00 h Activació en alerta de les sirenes del Sector químic Llobregat - Barcelonès

12.10 h Activació de les sirenes en fi d’alerta

- Sant Feliu de Llobregat: Plaça Alfonso Comín

- Sant Joan Despí: Av. Barcelona cantonada amb C/ Sant Martí de l'Erm i Instal·lacions TRAM

- Sant Boi de Llobregat: Parc Torre del Sol; Edifici l’Olivera i Edifici Centre de Serveis

- Cornellà de Llobregat: Edifici Ajuntament i Almeda

- Santa Coloma de Cervelló: Rotonda accés Colònia Güell

- El Prat de Llobregat: Edifici Ajuntament i Residència gent gran Onze de Setembre

- Viladecans: Parc de la Torre Roja

 

Redacció / Foto: Arxiu