L’Ajuntament d’Esplugues destinarà habitatges buits a lloguer social

Imprimeix

El consistori municipal ha negociat amb entitats bancàries la concessió de vint-i-sis pisos.

Com està succeint en molts consistoris baixllobregatins, l’Ajuntament d’Esplugues té intenció de sancionar les entitats bancàries que mantinguin pisos buits. Segons el cens elaborat hi ha actualment un total de 37 habitatges propietat dels bancs que es troben sense ocupar. En 26 casos, les entitats han arribat a un acord amb l’Ajuntament de dedicar-los a lloguer social i ja s’està treballant conjuntament per definir la millor fórmula per a totes les parts. En els altres onze casos, el consistori espluguí està pendent d’iniciar aviat els expedients sancionadors contra les entitats titulars. Entre d’altres mesures, es baralla que les penalitzacions es concretin a través de l’IBI (Impost sobre Béns Immobles).

Gairebé 180.000 euros en ajusts

D’altra banda, l’Ajuntament d’Esplugues, en col·laboració amb Càritas, ha destinat en els darrers dos anys 178.565 euros a la concessió d’ajuts d’emergència relacionats amb el manteniment de l’habitatge i per pal·liar situacions de pobresa energètica. Una acció que es fa en paral·lel a la negociació amb els bancs per promoure el lloguer social i a les gestions del Servei Municipal d’Intermediació Hipotecària.

Mentre que en 2013 la partida més important va ser la destinada a evitar la pèrdua de l’habitatge o contribuir a l’accés a un de lloguer nou, en 2014 aquestes ajudes han minvat fins als 25.000 euros; però destaca l’augment de les concedides per pagar els subministraments energètics (de 13.000 a 21.000 euros) i per a despeses bàsiques com les escolars (de 7.000 a 14.000 euros). Per respondre a aquesta nova demanda, l’Ajuntament s’ha adherit al Programa metropolità de mesures contra la pobresa energètica que impulsa l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), en col·laboració amb els consistoris metropolitans i les companyies distribuïdores d’aigua, gas i electricitat d’aquest àmbit territorial. En el cas d’Esplugues, el fons previst per a aquest programa és de 137.000 euros.

Redacció / Foto: Ajuntament d’Esplugues de Llobregat