Garzón: “El sistema judicial espanyol ha d’evolucionar, però també els que el dirigeixen ”

Imprimeix

L’advocat i la consultora empresarial, Isabel Aguilera, van ser els primers convidats del VIè Fòrum Empresarial Cornellà Creació.

L’advocat i jurista Baltasar Garzón va obrir ahir l’acte inaugural de la sisena edició del Fòrum Empresarial Cornellà Creació. El jurista va donar el tret de sortida a la nova programació de ponències previstes per a 2015 en un dinar-conferència que també va comptar amb la presència de la consultora Isabel Aguilera en qualitat de presentadora del primer conferenciant de l’any. Un acte amb més de dos-cents assistents i on Garzón ha tocat molts dels temes cabdals de rigorosa actualitat tot i que la Jurisdicció Universal ha estat l’eix temàtic.

El magistrat va començar la seva intervenció dient que el sistema judicial espanyol ha d’evolucionar però que també ho han de fer aquells que dirigeixen el sistema judicial.

Centrant-se en el tema de la ponència, va confirmar que la Jurisdicció Universal “permet a víctimes de crims amb rellevància internacional recórrer a tribunals estrangers i reclamar la justícia que li nega la seva pròpia jurisdicció, i va afegir en la seva intervenció que aquest instrument s’ha utilitzat generalment per perseguir els delictes internacionals clàssics com la pirateria, el genocidi, lesa humanitat o crims de guerra”. Va puntualitzar que no es pot menysvalorar “la seva importància en la lluita contra delictes transfronterers que afecten a la comunitat internacional i a tota la humanitat en el seu conjunt, així com a aquells de caràcter financer i mediambiental”. Baltasar Garzón, segons el seu parer, va explicar que un dels principals errors, equivocacions o decisions poc encertades “ha estat la reforma de la Jurisdicció Universal.”

Garzón va mostrar el seu talent al llarg de tota la conferència traslladant al fòrum vivències de tota la seva carrera des que va prendre possessió de la seva primera destinació en 1981. De fet, Isabel Aguilera ja va apuntar en la seva presentació el caràcter que sempre ha impregnat la trajectòria professional de Garzón, molt vinculada a la lluita contra la corrupció i el terrorisme i per la defensa dels drets humans.

‘Ciutat Morta’

L'exjutge Baltasar també va afirmar que després de l'emissió de 'Ciutat Morta' es podria reobrir el cas 4-F i va afirmar és "necessari i urgent per veure si hi va haver error judicial o si per al contrari no va ser així". "Respecte als fets nous apareixen, com s'infereix en el documental, i hi podria haver proves que no es van tenir en compte, s'imposa un judici urgent i mesurat sobre la possible revisió", va afegir. A més, Garzón va explicar que calia "indagar si efectivament aquests fets nous fan canviar la hipòtesi" i que el 4 de febrer va tenir conseqüències "molt greus" per referir-se directament a la lesió de l'agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona i a la mort de Patricia Heras.

El perfil

En l’actualitat dirigeix el despatx jurídic International Legal Organization for Cooperation and Developement (ILOCAD SL) amb seu a Madrid i és el president de la Fundació Internacional Baltasar Garzón, pro Drets Humans i Jurisdicció Universal. També és el president de la Asociación Convocatoria Cívica, amb la finalitat de promoure el retrobament de les forces polítiques en el nostre país.