S’impulsa un Pla d’accions per tenir més pisos de lloguer social

Imprimeix

Les inspeccions de l’Ajuntament de Sant Feliu s'iniciaran al gener de 2015 i afectaran 218 pisos propietat d'entitats bancàries i de titulars amb tres o més habitatges buits.

L’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha definit un pla d'accions per reduir el parc de pisos buits i aconseguir que passin a formar part de l'oferta d'habitatges de lloguer social i afavorir així l'accés a un habitatge a les persones que no poden pagar un pis a preu de mercat. 

L'augment del nombre de pisos buits respon principalment a l'excés d'habitatges de construcció nova que estan pendents de vendre, així com al fet que moltes vivendes han anat a parar a mans d'entitats bancàries davant l'impagament d'hipoteques. Aquesta situació, sumada a les dificultats de la població d'accedir a un habitatge davant l'elevada taxa d'atur i precarietat laboral, han portat l'Ajuntament a definir tota una sèrie de mesures per inspeccionar, detectar i sancionar, segons la llei catalana d'accés a l'habitatge, les persones propietàries d'habitatges desocupats de forma permanent i injustificada per més de dos anys. 

Campanya d’informació

Segons el Pla d'Inspeccions per a l'any 2015, aprovat per la Junta de Govern Local, s'ha acordat adreçar-se en primer lloc a les persones propietàries de tres o més habitatges buits i a totes les entitats bancàries propietàries. Segons aquest criteri, i després d'analitzar les dades del cadastre i del padró d'habitatges, s'han detectat 218 habitatges que compleixen aquest criteri i que són propietat d'entitats bancàries, empreses immobiliàries i persones físiques i jurídiques.

  

Així, a partir de gener de 2015 s'informarà els propietaris dels habitatges buits inclosos dins del Pla d'Inspeccions que tenen l'opció d'ocupar el pis per mitjans propis o bé de cedir-lo a l'Ajuntament per incloure'l a la borsa del Servei Municipal d'Habitatge. Les persones propietàries disposaran de 20 dies per presentar la documentació acreditativa de la situació de desocupació o per incorporar el pis a la borsa de lloguer social. En cas que es mantinguin desocupats els habitatges sense causa justificada, s'imposaran multes coercitives que poden arribar fins als 180.000 €. 

La regidora d'Urbanisme, Lídia Muñoz, ha explicat que "la sanció no és la finalitat del pla, el que es vol és moure el parc de pisos i augmentar la borsa de lloguer social". Alhora, ha subratllat que "a Sant Feliu hi ha força persones a nivell particular que són titulars de 3 o més habitatges buits o desocupats". A totes aquestes persones se'ls informarà de com establir contractes a través de la borsa de lloguer o de com es poden beneficiar de bonificacions en l'IBI o de subvencions en cas que necessitin rehabilitar els pisos en propietat.

Redacció / Foto: Arxiu