Olesa de Montserrat podrà organitzar una doble consulta

Imprimeix

El govern central permet a l’Ajuntament preguntar sobre els terrenys del camp de futbol i sobre el pla de can Llimona, però no sobre l'Àrea Residencial Estratègica (ARE).

Els ciutadans i ciutadanes d’Olesa de Montserrat aniran a les urnes. El consell de ministres va emetre divendres passat una resolució sobre la possibilitat de fer una triple consulta plantejada per l’Ajuntament d’Olesa sobre diversos temes de caràcter urbanístic. Dels tres temes plantejats, el govern de l’estat n’ha autoritzat dos: el relacionat amb la preservació dels terrenys del camp de futbol per a ús d'equipament municipal; i sobre el pla de Can Llimona. Per contra, va rebutjar la pregunta relacionada amb l’Àrea Residencial Estratègica.

Competència municipal

Segons el govern de l'estat considera que les dues consultes autoritzades són qüestions de competència municipal, tal com marca l'article 71 de la Llei de Bases de Règim Local, que “no repercuteixen en la Hisenda local". Per contra, no ha autoritzat la consulta popular sobre la sol·licitud de deixar sense efecte el desenvolupament de la zona ARE (Àrea Residencial Estratègica). En aquest cas, la raó és que l’ARE és de competència autonòmica i, per tant, supramunicipal i "no d'interès exclusiu dels habitants del municipi", que s'entén com a condició indispensable.

El portaveu municipal, Jordi Martínez, s’ha mostrat molt satisfet per la resolució del consell de Ministres, perquè “demostra que des de l’Equip de Govern hem fet les coses ben fetes” i perquè “la ciutadania olesana podrà opinar sobre dos temes importants que afecten el desenvolupament urbanístic del municipi”. Ara bé, també ha lamentat que no es permeti la pregunta al voltant de l’Àrea Residencial Estratègica, al·legant que la competència és autonòmica, quan “des de la Generalitat acceptaven la consulta després de proposar una petita modificació en el redactat”.

L’Ajuntament té ara 30 dies per convocar la consulta, que s’hauria de fer com a molt tard a finals del mes de febrer, ja que no es pot convocar en els 90 dies anteriors a les eleccions municipals. 

Redacció / Foto: Arxiu