Cinc municipis del Baix lluiten contra la pobresa i l’exclusió social

Imprimeix

Sant Feliu, El Prat, Sant Boi, Sant Esteve Sesrovires i Olesa de Montserrat col·laboren en un projecte que té en compte el suport psicosocial a persones en situació de vulnerabilitat i vol donar resposta a les noves situacions de pobresa.

El Consell Comarcal del Baix Llobregat va acollir divendres passat la presentació de la segona fase de l’estudi sobre “L’impacte de la crisi econòmica en la salut mental de la població”, així com del projecte de “Lluita contra la pobresa i l’exclusió social” en què participen els municipis de Sant Feliu, El Prat, Sant Boi, Sant Esteve de Sesrovires, Olesa de Montserrat, Sabadell i el districte barceloní  de l’Eixample (Esquerre). L’estudi l’ha elaborat l’Observatori de Salut Mental de Catalunya (OSAMCAT) i la presentació va anar a càrrec de Josep Moya, coordinador de l’entitat, i del president del consell comarcal, Josep Perpinyà.

Salut mental

La primera fase de l’estudi sobre l’impacte de la crisi en la salut mental es va presentar l’any passat i destacava la perspectiva dels professionals dels centres de salut mental i d’adults de les zones que van participar en la investigació. La segona fase ha aportat les explicacions dels usuaris afectats per la crisi.

Els professionals de serveis socials bàsics i de salut ja van detectar un increment important de consultes d’usuaris motivades per la crisi econòmica, els quals mostraven el seu malestar argumentant la creació d’una distància entre els seus ideals i la seva realitat i la impossibilitat de realització del projecte personal. Els usuaris afirmen tenir la percepció de la desatenció i de la manca d’utilitat de les accions preses. La família, els serveis socials i els amics són els millors suports.

La reacció dels professionals davant els casos que atenen és reformular els models d’intervenció tot passant dels clàssics esquemes de l’atenció individual a intervencions basades en l’experiència en el si d’una comunitat, mitjançant el treball en xarxa i amb la complicitat dels mateixos usuaris.

Col·laboracions

Els municipis de Sant Feliu, El Prat, Sant Boi, Sant Esteve de Sesrovires, Olesa, Sabadell i l’esquerra del districte de l’Eixample a Barcelona, junt amb l’OSAMCAT, col·laboren actualment en el projecte de Lluita contra la pobresa i l’exclusió social.

Aquest projecte té en compte el suport psicosocial a persones en risc o exclusió social, l’atenció psicosocial a persones en situació de vulnerabilitat i vol donar resposta a les noves situacions de pobresa. Una dels principals objectius és ampliar les eines dels professionals dels serveis socials i afavorir el fet de donar poder a les persones afectades  a través de processos de participació en la planificació del seu futur i la presa de decisions.

És un projecte que parteix de la idea que cal posar en marxa accions preventives i mitjançant el suport i l’atenció psicosocial. L’objectiu és millorar els nivells de salut mental de la població afectada amb la recuperació dels lligams socials i xarxes de suport social.

Redacció / Foto: Consell Comarcal del Baix Llobregat