Presumpta irregularitat urbanística municipal a Pallejà

Una família de Fontpineda es pot quedar sense casa després d’una possible reparcel·lació incorrecta per part de l’Ajuntament que va expropiar un terreny que ja tenia propietari sense comunicar-li.

La família Amador està vivint un autèntic calvari, ja que podria perdre la seva llar per una presumpta reparcel·lació irregular signada i aprovada per l’Ajuntament de Pallejà l’any 1997. Aleshores l’alcalde del municipi baixllobregatí era el convergent Josep Cardús. Des de l'any 2007, els actuals propietaris estan vivint un malson perquè han d’assumir la responsabilitat d'una reparcel·lació incorrecta en la qual no van intervenir, una despesa de més de 30.000 euros en advocats i una sentència condemnatòria de 340.000 euros més els interessos de demora des de l'any 2007.

La sentència emesa pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 5 de Sant Feliu de Llobregat es basa en Llei del Dret Civil que diu "qui primer compra té més drets”. Si aquesta decisió judicial arriba a executar-se donarà peu a la subhasta de la llar d'aquesta família en el cas que no pugui fer front al pagament.

Els fets

La reparcel·lació del terreny afectat –realitzada l’any 1997-, que en principi havia de ser d’una zona verda d’uns 3.000 m2 i que serviria per fer-la edificable, va créixer “per art de màgia”, segons Manuel Amador, fins a arribar a tenir 4.200 m2. Aquests 1.200 m2 corresponien a un terreny col·lindant a la zona verda esmentada, el qual ja tenia la catalogació d'edificable i que, a més, hi havia un propietari, d’origen alemany, que vivia en el seu país, en Hainz Ulrich Lemke (va comprar el terreny l’any 1973). Segons l’actual propietari, “és mica estrany que ni l’ajuntament, ni arquitecte municipal, ni els gestors de l'IBI ni el Registre de la Propietat s'adonessin que s'estaven apropiant d'un terreny amb propietari. A més, quan volen sí que prenen bé les mesures, això sí, sempre a favor seu i per cobrar. Jo pensava que aquestes institucions es van crear per garantir la legalitat i que qualsevol persona pugui adquirir una propietat amb plenes garanties, i el cert és que en aquest cas no ha estat així.”

Així doncs, l’any 1997 va tenir lloc la reparcel·lació promoguda per Joaquín Vidal i l’entitat Fontpineda SA i elaborada per l’arquitecte Amalio J. Rivas. El primer propietari després de la reparcel·lació va ser Joa concedir sense cap problema. Ada per l'i e (va comprar el terreny l'sé Vidal Rius el qual el va vendre al mateix any 1997 a Juan Rivas Resina i Maria Aguado Navarro, i aquests el 30 de setembre de 1999 als actuals propietaris, en Manuel Amador i Isabel Salvador.

L'any 2007, és a dir, deu anys després de la reparcel·lació i vuit anys de la compra dels actuals propietaris, el primer propietari Heinz Ulrich va interposar demanda civil contra els actuals propietaris Manuel Amador i Isabel Salvador “en comptes de fer-lo contra els que van prendre part en una reparcel·lació incorrecta, és a dir l’Ajuntament de Pallejà i els promotors de la reparcel·lació”, diu Amador. Precisament, l’actual propietari també manifesta que abans de comprar el terreny “vam demanar una ‘nota simple’ al Registre de la Propietat de Sant Vicenç dels Horts, la qual certificava que aquest era de la persona que ens el volia vendre i que es trobava lliure de càrregues. Una vegada comprat el terreny el vam inscriure al Registre de la Propietat sense cap problema. Vam estar tres anys sense construir i, posteriorment, per tal de poder fer-ho vam demanar els corresponents permisos a l'Ajuntament de Pallejà, que ens van concedir sense posar cap mena de problema. Això sí, després de pagar les corresponents taxes. Així mateix per tal de fer la casa ens vam haver d’hipotecar, escripturant les actes -compravenda, obra nova i hipoteca- davant notari”. D’altra banda, segons manifesta Amador, “paral·lelament, amb la reparcel·lació del terreny l’ajuntament va deixar d’enviar l’IBI a Heinz Ulrich –fins aquell moment havia pagat aquest impost-. Una situació que va obligar a l’alemany anar al consistori per conèixer que estava passant. El cert que és molt estrany que, coneixent que l’havien expropiat el terreny, no fes res fins uns anys després.”

Actualment, els actuals propietaris han presentat al·legacions a l’Audiència Provincial per considerar que la decisió judicial és injusta i estan esperant una sentència definitiva. Quan això es produeixi, i depèn de la decisió de l’Audiència Provincial, Manel Amador i la seva parella ja han avançat a la nostra publicació que “com que no poden fer-se càrrec d’aquesta despesa només ens quedarà l’opció de demandar a l’Ajuntament de Pallejà i als responsables de la reparcel·lació que nosaltres considerem que s’ha fet irregularment.”

La resposta municipal

La Premsa del Baix també ha volgut parlar amb l’actual alcalde de Pallejà, Ismael Álvarez, que ha manifestat al respecte que “el consistori està a l’espera de la sentència de l’Audiència Provincial, ja que l’actual propietari ha presentat al·legacions a la sentència del jutge. El cert, és que en tot el procés judicial entre les dues parts l’ajuntament no ha hagut d’intervenir, ja que el jutge no ho ha considerat així. A més la sentència deslliura el consistori de qualsevol responsabilitat.”

D’altra banda, Álvarez també ha indicat que “quan va començar a construir l’actual propietari li van notificar que hi havia una persona que reclamava que el terreny era seu. Però Amador va continuar fent-se la casa sense pensar les conseqüències”. Respecte a això, l’actual propietari replica que “en cap moment l’Ajuntament de Pallejà en va notificar oficialment aquest fet i, a més, va ser el consistori el que va tenir diferents contactes amb l’alemany sense saber-ho jo. Jo ho vaig saber per una noia que treballava en una oficina municipal a Fontpineda que em va trucar. Ens vam personar al consistori i ens van dir que tot estava en regla, que aquest senyor alemany no havia presentat cap documentació i que no ens preocupessin de res.

A més, l’alcalde considera que “des de l’ajuntament s’ha fet tot dins la legalitat” però ha afegit que si finalment els actuals propietaris els denuncien i el jutge dictamina que des del consistori s’han fet les coses malament “que ningú dubti que depuraré les responsabilitats que calguin i es pagarà”. Álvarez també vol donar un missatge de “suport” a la família que “ho està passant molt malament”.

Redacció / Foto: MA

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix