La Fiscalia demana 27 anys de presó per als acusats de les mobilitzacions contra el Pla Caufec

Imprimeix

El col·lectiu ‘Ni Muts ni a la Gàbia’ va organitzar una xerrada informativa sobre el judici que se celebrarà aquest pròxim octubre, i anuncia “noves protestes i un inici de curs molt mogut” a Esplugues de Llobregat.

Unes 300 persones van assistir, ahir dijous, al Casal de Cultura Robert Brillas d’Esplugues de Llobregat a la xerrada informativa convocada pel col·lectiu ‘Ni Muts, ni a la Gàbia’ que dóna suport a les nou persones acusades per la Policia Local i Autonòmica que van participar en dues mobilitzacions al municipi baixllobregatí en contra del projecte urbanístic Pla Caufec. Durant l’acte es va anunciar les novetats de cara al judici que se celebrarà a l’octubre a la Ciutat de la Justícia.

Segons un comunicat d’aquest grup es reivindica el “legítim dret a la protesta” i denuncia que un total de nou veïns del municipi s'enfronten “a una demanda de Fiscalia que suma 27 anys de presó, 600 dies de pena/multa (o una suma de 9.940 euros) i 5.670 euros d'indemnització. Les imputacions comporten un risc real d'ingrés a presó per a cinc d'ells i es basen en les acusacions de la Policia Local i Autonòmica per la participació en dues mobilitzacions al municipi baixllobregatí: una manifestació el 2007 en protesta per l'inici d'obres del projecte urbanístic Pla Caufec i l'ocupació de l'ajuntament el 2009 per denunciar l'ingrés a presó d'un veí arran d'una altra acció contra el mateix pla.”

Un dels encausats que va parlar durant l'acte i un membre de 'Ni Muts ni a la Gàbia' van insistir en la necessitat d'una solució política doncs “estem davant d'un conflicte polític que es va iniciar el 1991 amb l'aprovació del Pla Caufec”. Van destacar que el model urbanístic que va inflar la bombolla immobiliària és la causa d'aquest conflicte mentre segueixen dient 'no al Pla Caufec' i donant suport a totes les accions per aturar-ho. Anaïs Franquesa, una de les advocades dels encausats, va declarar que “estem davant de la criminalització d'unes persones, les més visibles, les que surten sempre parlant a la premsa” i que aquesta persecució “es veu clarament als atestats”. De la mateixa manera, Franquesa sosté que “el risc real de presó no és per uns suposats aldarulls o desordres, sinó per sortir al carrer a manifestar-se: el que es persegueix és la dissidència”. Aquesta afirmació la va relacionar amb altres casos recents on es penalitza la reivindicació i la protesta social així com amb el projecte de l'anomenada 'Llei mordassa'. La lletrada va explicar que el risc d'empresonament per als que tenen dos judicis pendents és real doncs l'acumulació de condemnes fa molt difícil un pacte a jutjats que l'eviti, i va afegir que així “el judici d'octubre s'ha de guanyar per evitar antecedents penals”.

A l'acte es va presentar un full informatiu que inclou una infografia sobre el tipus d'accions que la Plataforma Popular contra el Pla Caufec ha fet per a oposar-se al projecte urbanístic. També es va presentar un vídeo en el qual apareixen diverses veus de suport als encausats i que convida a tothom a gravar frases de suport i enviar al col·lectiu. El col·lectiu anuncia "noves mobilitzacions i un inici de curs molt mogut."

Redacció / Foto: Ni Muts ni a la Gàbia