Llum verda al nou Pla director per a l'Hospital de Viladecans

Imprimeix

El conseller Boi Ruiz ha presentat la proposta als alcaldes de Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, i el director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, han presentat aquest matí als alcaldes de Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat la proposta del Pla director per a l’Hospital de Viladecans. Aquest Pla és fruit del compromís del conseller amb el Parlament i del desenvolupament de la Llei de pressupostos vigent. El Pla determina les estructures necessàries de llits, quiròfans, consultes, sales d’urgències, entre d’altres, per atendre com a hospital bàsic de referència als més de 180.000 veïns d’aquestes cinc poblacions del Baix Llobregat, mantenint la cartera de serveis actual i el mateix nivell de complexitat.

El conseller ha destacat que el Pla director ha de “permetre atendre en aquest centre sanitari els ciutadans dels municipis de referència i millorar la resolució de la cartera de serveis”. A més i en el marc del Pla de salut de Catalunya, el Pla director recull els efectes dels canvis en el model assistencial com ara les alternatives a l’hospitalització convencional, l’hospitalització domiciliària i l’hospital de dia, el Pla de prevenció i atenció a la cronicitat, la utilització de les TIC, la cirurgia major sense ingrés, la interacció amb l’atenció primària o el Pla d’interacció entre els serveis sanitaris i socials. A partir d’aquest Pla director es durà a terme el Pla funcional, és a dir el projecte arquitectònic de reformes de l’actual hospital.

Aliança estratègica

Boi Ruiz s’ha reiterat a mantenir l’aliança estratègica i la cooperació entre l’Hospital de Viladecans i l’Hospital de Bellvitge. L’Hospital de Viladecans funciona des de fa temps com a hospital en xarxa i col·labora amb altres centres de la seva àrea geogràfica, especialment amb l’Hospital Universitari de Bellvitge, on es porta a terme l’assistència mèdica i quirúrgica de més complexitat i alta especialització. Els dos hospitals treballen de manera integrada en les especialitats de neurologia, cirurgia general, dermatologia, reumatologia, oftalmologia i aparell digestiu.

La població d’aquests cinc municipis –Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat– també té com a centres de referència l’Hospital General del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, per a la pediatria, l’obstetrícia i la cirurgia vascular venosa, i l’Institut Català d’Oncologia a l’Hospital Duran i Reynals per a l’atenció oncològica.

L’Hospital de Viladecans és des de l’any 1987 un hospital comarcal d’aguts gestionat per l’Institut Català de la Salut. Aquest centre forma part de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP) i té una clara voluntat comunitària i de proximitat amb els equips d’atenció primària de referència. L’any 2013, l’Hospital de Viladecans va portar a terme 5.061 altes quirúrgiques, 158.914 consultes externes i 9.166 sessions d’hospital de dia. També va atendre 40.312 pacients al servei d’Urgències.

Els alcaldes opinen

“Hem salvat l’hospital de Viladecans”, ha manifestat l’alcalde de Viladecans a la sortida de la reunió. Carles Ruiz ha afegit que s’obre ara un procés de diàleg amb els veïns i veïnes de les nostres ciutats i amb els professionals per debatre el contingut del projecte. També hem de veure els terminis d’execució i fixar un calendari clar de compromisos per part del govern per portar a terme aquesta ampliació.” L’alcalde de Viladecans també ha explicat que “canviarà el projecte arquitectònic per adequar les futures dependències a les necessitats actuals, però la carta de serveis de l’hospital serà la mateixa que hi ha ara més els serveis que estaven previstos en l’anterior planificació.”

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha volgut traslladar a la ciutadania un missatge de “satisfacció. Fa molt de temps que lluitem per la dignitat del nostre hospital i el conseller ens ha assegurat que continuarà sent un hospital de referència per a les nostres poblacions, cosa que durant un temps es dubtava que podria continuar sent possible”. Sánchez ha posat de relleu que “el Pla director estableix que es manté l’actual cartera de serveis que, a més, faran un salt qualitatiu. Això vol dir que garantim de millor manera que el de Viladecans continuï sent el nostre hospital de referència, sense que els nostres veïns i veïnes hagin d’anar a un altre hospital per accedir a especialitats com la d’oftalmologia.”

Manuel Reyes, alcalde de Castelldefels, s’ha referit a l’esforç ciutadà, institucional i dels propis treballadors i treballadores del centre sanitari per assolir el nostre objectiu: es mantenen els serveis i a més es treballa en l’ampliació convocant en els propers mesos un concurs d’idees per acabar de configurar el futur hospital, els espais que necessitarà i com s’ubicaran els serveis, cosa que suposa un gran pas endavant.”

D’altra banda, l’alcaldessa de Begues, Mercè Esteve, considera queel conseller compleix amb el compromís que havia adquirit anteriorment de reunir-se amb els alcaldes i alcaldesses dels municipis que es beneficien del servei de l’hospital, per presentar el plantejament del nou Pla director del centre basat en el Pla de Salut vigent a Catalunya,  que manté els criteris de planificació establerts però que analitza amb més profunditat tots els paràmetres que han sorgit en aquests últims anys.”

Segons les previsions, al llarg de 2015 es redactarà el projecte arquitectònic i s’iniciarà l’adjudicació. Els alcaldes han destacat la necessitat que “ens els propers mesos tinguem un calendari clar per a aquesta obra que la Generalitat ha establert com a prioritària”.

Redacció / Foto: Arxiu