Els Mossos desmantellen la fracció ALKN dels Lating King

A Sant Andreu de la Barca van detenir un integrant en el decurs d’un dispositiu policial el passat 11 de març.
Agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra de l’Àrea Central d’Investigació-Persones van detenir 30 persones, dels quals una a Sant Andreu de la Barca, en el marc d’un operatiu, anomenat Guillotina, que es va fer per desmantellar l’estructura de la facció ALKN (Almighty Latin Kings Nation) dels Latin Kings a Catalunya, considerada una de les més violentes que actua al nostre país.

Durant l’operatiu, que és el més gran que s’ha realitzat a tot l’Estat contra una banda d’aquestes característiques, s’han encartat 49 integrants de la banda a més de les vuit detencions practicades durant la investigació, i la xifra total d’investigats ascendeix a 57. Se’ls imputen els següents delictes: pertinença a organització criminal, lesions, encobriment, tràfic de drogues, tràfic d’armes, dotze robatoris amb força i robatoris amb violència.

La investigació es va posar en marxa al mes de maig de 2013 i es va centrar en determinar les activitats delictives, que feien en el conjunt de l’Estat, la facció ALKN de la banda Latin Kings, dirigides des de Barcelona i la seva àrea metropolitana. La investigació, tutelada pel Jutjat d’Instrucció número 9 de Barcelona, es va iniciar arran de les informacions que es disposaven sobre la consolidació de les activitats delictives perpetrades pels integrants de la banda, amb un ampli ventall delictiu.

Una de les línies d’investigació, que va possibilitar l’establiment de les activitats delictives del grup, té el punt de partida en la detenció a l’Equador d’un integrant de la banda, que va ser enxampat amb 4,1 quilograms de cocaïna que anava a introduir a l’Estat espanyol, per donar compliment a les directrius dels seus superiors jeràrquics. Poc temps després, es va detenir un altre home a l’aeroport de Barajas a Madrid, que portava 9 quilograms de cocaïna. Aquest segon detingut era un dels principals investigats i s’encarregava de seleccionar els candidats que havien de fer de correus humans de la droga, coneguts com a muleros als països de l’Amèrica Llatina, i formava part de la facció de Latin Kings investigada.

En aquesta fase de la investigació es va posar de relleu que els policies assignats al cas estaven davant d’un entramat delictiu compost majoritàriament per persones d’origen sud-americà, principalment de nacionalitat equatoriana, uruguaya, boliviana i espanyola, que s’estructuraven en una organització d’estructura piramidal, amb una estricta jerarquia i repartiment de rols, dedicats a diverses activitats criminals i amb una àmplia presència territorial a tot l’Estat espanyol.

La naturalesa grupal radica en la utilització de la denominació Latin King com a marca identificativa de persones que fonamenten la seva activitat en la defensa de la cultura i valors llatins, com fan d’altres bandes juvenils al nostre país. La investigació ha provat que sota aquest pretext, l’activitat real d’aquesta facció no tenia res a veure amb aquests principis, sinó que es basava en la comissió de fets delictius greus de forma especialitzada: tràfic de drogues a escala internacional, extorsió, tinença d'armes de foc i delictes contra les persones i el patrimoni, de diversa naturalesa, amb l’ús sistemàtic de la violència per mantenir la cohesió grupal mitjançant càstigs com a mesura de disciplina interna i amb episodis reiterats d’agressions, ja sigui cap a bandes rivals o als propis integrants de la banda.

Una estructura jerarquitzada
La investigació va determinar el funcionament intern de la banda, basada en una rígida estructura piramidal: un dels detinguts, conegut amb el sobrenom de Babywhite, era el líder de l’organització, el que en la seva nomenclatura es coneix com el “Inca supremo de la nación”. En un escalafó inferior es situaven les “coronas supremas”, també amb tasques de direcció i comandament. Aquests membres de la banda exercien la seva supremacia al conjunt de l’Estat espanyol mitjançant accions violentes i coactives cap als propis integrants d’altres faccions dels Latin Kings, que ells denominaven com a “torcidos”. I aquesta mateixa relació basada en el domini l’exercien amb persones que pertanyien a altres bandes i, en definitiva, cap a qualsevol grup o persona que consideressin contrària als seus interessos.

L’objectiu principal de la banda era la supremacia en el tràfic de drogues i l’assoliment del control total dels territoris, a més de l’obtenció del monopoli de la venda de substàncies estupefaents al detall a les àrees d’oci nocturn. A més, perpetraven altres activitats delictives que els poguessin proporcionar beneficis econòmics, que els servien per finançar actes violents i per sustentar el modus vivendi dels líders de la banda.

La banda la dirigia des de Barcelona el seu líder Babywhite, un home de nacionalitat espanyola, dedicat principalment al tràfic de drogues i armes, als assalts a narcotraficants, als robatoris amb violència i als robatoris amb força a interior de domicili.

En relació amb el tràfic de drogues, a més d’acreditar com els líders enviaven a muleros a països d’Amèrica Llatina, que feien de transport de substàncies estupefaents, també s’ha pogut provar que en d’altres ocasions enganyaven persones de bona fe que havien de viatjar a Espanya perquè portessin sabates o d’altres objectes similars carregades amb droga. Posteriorment, ells s’encarregaven de recollir-la a la localitat de destí. En aquests casos hi havia un total desconeixement d’aquestes persones respecte a l’activitat que estaven duent a terme i dels riscos en els que incorrien en el supòsit que fossin interceptats.

Els investigats també disposaven d’una estructura logística que introduïa substàncies estupefaents destinades al tràfic en institucions penitenciàries i presons de Catalunya. En aquest sentit, s’aprofitaven de la nombrosa xarxa de persones que disposa l’organització en aquests centres i del fet que hi ha integrants de la banda que hi compleixen penes privatives de llibertat de llarga durada.

En el decurs de la investigació es va poder acreditar la presència de la banda a diversos punts de Barcelona i la seva àrea Metropolitana, així com a la ciutat de Girona. Igualment, des de Barcelona es controlaven els “reinos” de la banda assentats a Madrid, les Illes Balears, el País Valencià, la comunitat de Múrcia i Andalusia.

L’operatiu a Catalunya
La fase final de la investigació, un cop contrastada i acreditada l’activitat delictiva de la banda, va consistir en identificar i ubicar tots els investigats per poder-los detenir i desmantellar la banda. El passat 11 de març es va realitzar un dispositiu amb diverses entrades a domicilis i locals al conjunt del país: Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Andreu de la Barca, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Girona.

Els policies van intervenir armes de foc curtes i llargues, armes blanques de grans dimensions, substàncies estupefaents i de tall, nombrosa documentació i marxandatge de la banda, cinc armes de foc curtes tipus pistola i una arma llarga tipus escopeta amb els canons retallats. Dos dels domicilis comptaven amb plantacions de marihuana que era distribuïda entre els Capítols (subestructures del grup), destinades a la seva venda. Als registres també es van recuperar objectes i joies provinents dels robatoris comesos.

El jutjat instructor va decretar l’ingrés a presó dels principals líders de la banda, coneguts com a “corones supremes” o “bendecidos”, entre els que figura el “Inca Supremo” dels Lating Kings. En aquest sentit, cal destacar que dels quatre caps de la facció ALKN, un ja era a la presó complint condemna.

Redacció / Foto: Mossos d’Esquadra
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix