Cristina Manresa: “El Baix Llobregat és una comarca molt tranquil·la”

Imprimeix
La Comissària Cap de la Regió Policial Metropolitana Sud té la responsabilitat de vetllar per més de 808.000 persones.
Des de fa quatre anys, la Regió Policial Metropolitana Sud està dirigida per una dona. La Comissària Cristina Manresa té la responsabilitat de vetllar per a més de 808.000 persones que viuen a la comarca. No és una tasca gens fàcil però els resultats assolits en els darrers anys avalen la seva afirmació: “El Baix Llobregat és una comarca molt tranquil·la”. L’estadística confirma que en els darrers anys els fets delictius han experimentat una important davallada pràcticament en totes les seves tipologies.

La crisi
Manresa considera que no hi ha cap relació entre la crisi econòmica que està patint el país amb un augment del risc de l’increment de la delinqüència: “Quan va començar la crisi fa uns anys teníem el temor que pogués pujar el nombre de delictes a la comarca, però això no ha passat. No hi ha sensació d’inseguretat entre la ciutadania dels municipis del Baix Llobregat i per tant, tot i que hi ha fets delictius no podem parlar d’alarma social, considero que la gent se sent segura. Aquest mite que a més crisi hi ha més robatoris no és cert.”

Prevenció i col·laboració
L’èxit assolit pel cos de Mossos d’Esquadra en la disminució dels fets delictius està lligat molt a la prevenció i la col·laboració amb altres cossos de seguretat com la Policia Nacional i, sobretot, la Guàrdia Urbana de les diferents localitats del Baix Llobregat. “Treballem molt la prevenció i fem reunions periòdiques amb diferents col·lectius socials, ja que no deixem que els problemes es facin grans. A més, treballem i planifiquem conjuntament amb la policia local realitzant molts dispositius amb ells i intercanviant informació.”, explica la comissària.

Un altre aspecte que afavoreix la resolució dels delictes que es produeixen és que “molts dels Mossos d’Esquadra que treballen a la Regió Policial Metropolitana Sud viuen precisament a la comarca. És una plantilla molt estable i coneix perfectament el terreny, facilitant molt la tasca que realitzen.”

 
Prostíbuls i RCD Espanyol
La desaparició dels prostíbuls més importants -fins a quatre van haver-hi entre Gavà i Castelldefels- també ha afavorit molt la sensació de major seguretat a la zona: “Sobretot s’ha solucionat les dificultats que hi havia de trànsit amb controls constants d’alcoholemnia. Els prostíbuls ens van crear problemes i espero que no tornin, ja que estem vivint, després del seu tancament, una etapa molt tranquil·la en aquella zona.” Un dels altres punts conflictius de difícil solució fins ara és l’àrea del barri Riera de Cornellà de Llobregat on hi ha l’Estadi de l’RCD Espanyol i el centre comercial Splau: “Ara per ara no hi ha solució al problema, ja que els accessos a la zona són els que són, tot i que fem tot el possible per buscar resposta. Estem treballant intensament amb la policia local.”

 
D’altra banda, segons Manresa, les localitats més tranquil·les són “Esplugues de Llobregat i també El Prat de Llobregat. Per contra, Gavà és una de les Àrees Bàsiques Policials (ABP) que més incidències registra, pel simple fet que cobreix altres dos municipis importants com Castelldefels i Viladecans i, a més, hi ha dues comissaries de districte.”

 
L’emigració
D’altra banda, la comissària també s’afanya a explicar que el fenomen de l’emigració “no suposa un increment dels fets delictius. No hi ha una correlació perquè tampoc hi ha guetos establerts en els municipis del Baix Llobregat. El que sí hi ha és algun problema de convivència amb la gent que hi viu des de fa molts anys, però no significa que pugui generar delinqüència.”

Radiografia
La Regió Policial Metropolitana Sud ofereix servei a tres comarques (Baix Llobregat, Garraf i Alt Penedès). En total hi ha deu Àrees Bàsiques Policials (ABP) de les quals set estan en el Baix Llobregat (Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Gavà, El Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Martorell). A més, la comarca compta amb tres Comissaries de Districte (CD) que són les de Sant Vicenç dels Horts, Castelldefels i Viladecans. En total, treballen 1.168 Mossos d’Esquadra per a la seguretat ciutadana dels trenta municipis baixllobregatins encara que no estan comptabilitzats els altres serveis que s’ofereix (trànsit, investigació i informació).

 
Percentatges dels delictes més habituals (diferència 2012-2013)

Robatori amb força a domicili
 
2012 (1.691)
2013 (1.588, -6,09%)

 
Robatori en establiment comercial
2012 (781)
2013 (680, -12,93%)

Robatori amb força en una empresa (polígon industrial)
2012 (462)
2013 (397, -14,97%)

Robatori amb violència i/o intimidació en un domicili
2012 (44)
2013 (34, -22,73%)

Robatori amb violència i/o intimidació en establiment comercial
(atracaments entitats bancàries, comerços)
2012 (202)
2013 (154, -23,76%)

Robatori amb violència i/o intimidació (estrebades)
2012 (498)
2013 (407, -18,27%)

Furts (sense força ni danys)
2012 (3320)
2013 (3457, +4,13%)

Marçal Fontanals
/ Foto: Mossos d’Esquadra