Ramon Chao: “Cornellà de Llobregat és un dels municipis més segurs”

Imprimeix
El cap de l’ABP dels Mossos d’Esquadra de Cornellà destaca que en els darrers dos anys hi ha hagut un descens continuat de la delinqüència en el municipi.
Cornellà de Llobregat és el municipi amb més habitants del Baix Llobregat. Actualment, hi viuen més de 86.000 persones segons el darrer cens de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT). A més, compta amb una important riquesa comercial, industrial i agrària que la fan ser una de les poblacions de més pes de la comarca gràcies a la seva gran activitat diària en aquests diferents sectors. Cornellà també és la porta d’entrada i de sortida de la capital catalana i del Baix Llobregat. A més forma part d’un entorn metropolità amb una gran densitat de població i activitat econòmica.

Aquestes circumstàncies podrien ser uns elements afavoridors perquè els fets delictius poguessin representar un problema real d’inseguretat ciutadana. L’inspector Ramon Chao, cap de l’Àrea Bàsica Policia (ABP) dels Mossos d’Esquadra de Cornellà de Llobregat, exposa que “Cornellà no és una ciutat complicada, tot el contrari, és un dels municipis més segurs. De fet, des de l’agost fins a finals d’any hem viscut un semestre amb menys fets delictius dels darrers anys”. Chao considera que “la tasca que estem duent a terme des de l’ABP i el treball coordinat amb altres cossos policials, entitats i associacions i la conscienciació de la gent ha permès un descens continuat de la delinqüència en els darrers dos anys” tot i que puntualitza que “hi ha un nivell de delinqüència que sempre estarà present.”

Col·laboració policial
Chao vol posar èmfasi amb el treball que està duent a terme els Mossos d’Esquadra amb altres cossos policials com la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana. Precisament, amb la policia local hi ha una gran col·laboració que la qualifica “com a excel·lent. Fem serveis conjunts setmanalment i quan es requereix fins i tot diàriament per fer de Cornellà una ciutat segura per a tothom, i així ho percep el ciutadà”. Actualment, el municipi compta amb una comissaria de la Policia Nacional a Sant Ildefons, una de Mossos d’Esquadra (Sant Ildefons) i una de la Guàrdia Urbana al Barri Centre. “Per la seva situació estratègica, els tres cossos policials donen servei i estan ubicats en tres zones importants del municipi. A més població les dificultats augmenten i, a més, pugen les probabilitats que es pateixi o es faci un fet delictiu.”, comenta l’inspector.

Barris conflictius
D’altra banda, Chao considera que Cornellà no té barris conflictius com molta gent podria pensar. L’arribada i concentració de l’emigració a determinades zones del municipi “no ha repercutit en un augment de la delinqüència. Per exemple, Sant Ildefons té uns nivells normals, de fet hem realitzat un Pla de Saturació (més presència policial) al barri i en les darreres enquestes que disposem ens donen resultats positius de seguretat entre la ciutadania”. El que sí que puntualitza l’inspector és les diferències culturals que hi ha: “veïns de tota la vida del barri no estan acostumats a la manera diferent de viure de determinats col·lectius estrangers, però això no vol dir que hi hagi més delinqüència.”

 
Dies de partit
Un dels ‘punts calents’ quan hi ha partit a l’Estadi de l’RCD Espanyol i, alhora, coincideix amb esdeveniments puntuals (festes nadalenques, rebaixes, etc) al centre comercial Splau són els accessos al barri Centre i Riera. Chao explica que “tenim un dispositiu especial que coordina una persona encara que reconec que hi ha problemes circulatoris com a conseqüència per la manca d’unes infraestructures viàries adequades que puguin donar solució. S’està treballant però és molt complicat, ja que són dies molt concrets on molta gent vol accedir gairebé en el mateix moment a l’Splau o a l’Estadi de l’RCD Espanyol, i possiblement, molts d’aquests són de fora, han de dur el cotxe i no coneixen la zona.”

Prevenció
Una de les iniciatives que promou el cos policial dels Mossos d’Esquadra per disminuir els fets delictius al municipi és la intensa campanya de prevenció en diferents col·lectius ciutadans. "Fem xerrades a la ràdio municipal, a les escoles, a la gent gran, en les entitats de veïns i col·laborem amb la revista de la UE Cornellà. D'altra banda, Cornellà de Llobregat és una ciutat molt viva socialment i és habitual que hi hagi un contacte amb nosaltres que fa que la informació que rebem sigui molt ràpida i directa, que ens facilita la nostra tasca. Això ens permet donar solucions ràpides i directes. Considero que la col·laboració ciutadana és vital perquè els seus avisos ens permet reduir el temps de resposta”, diu Chao.

L’inspector també destaca la implicació del cos policial dels Mossos d’Esquadra en la seva feina diària: “Molts d’ells viuen en el municipi i, per a nosaltres, és un gran avantatge, ja que estan en contacte permanent amb la ciutadania.”

 
Altres dades
Actualment, l’Àrea Bàsica Policial dels Mossos d’Esquadra de Cornellà de Llobregat, que ofereix servei també al municipi de Sant Joan Despí, és una de les set que hi ha a la Regió Policial Metropolitana Sud. Compta amb més d’un centenar d’efectius policials (sense comptabilitzar altres serveis).

Percentatges dels delictes més habituals (diferència 2012-2013)

Robatori amb força a domicili
- 5,56 % (+ 10,08 % de resolució dels casos)

 
Robatori en establiment comercial
- 4,08 % (+ 1,84 % de resolució)

Robatori amb força en una empresa (polígon industrial)
- 18,18 % (+ 11,37 % de resolució)

Robatori amb violència i/o intimidació en un domicili
0% (no ha sofert cap variació)

Robatori amb violència i/o intimidació en establiment comercial
(atracaments entitats bancàries, comerços)
- 34,48 % (+ 11,24% de resolució)

Robatori amb violència i/o intimidació (estrebades)
- 22,45% (+ 8,16 % de resolució)

Furts (sense força ni danys)
- 2,30 % (+ 4,35 % de resolució)

Redacció
/ Foto: La Premsa del Baix