Oposició a la construcció d’un supermercat a Sant Andreu de la Barca

Imprimeix
L’Ajuntament considera que serà beneficiós per al municipi i té el recolzament de PSC, PP i CiU.

El passat mes de novembre es va crear a Sant Andreu de la Barca la Plataforma Stopsupermercat que té com a objectiu aturar la futura implantació d’un nou establiment -amb aquesta activitat econòmica- a l’entrada del municipi baixllobregatí. A més vol protegir de qualsevol agressió que podria patir el comerç local i defensar la zona verda del Parc Castelao. Una plataforma que s’ha donat a conèixer a través de les xarxes socials i que ha anunciat que “aviat iniciarà una campanya de recollida de signatures en els comerços de la població”, com indica Ricard Cusell, portaveu de la Plataforma Stopsupermecat.

La Premsa del Baix Llobregat s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca i ens ha fet arribar la seva postura: “El tema està en una fase inicial. Només hi ha una proposta que es va aprovar en el Ple amb els vots a favor de PSC, PP i CiU de licitar aquesta zona per construir un supermercat. Ara s’ha d’esperar si s’aprova i veure si es realitzarà definitivament. Es tracta d’un supermercat soterrat en la zona d’entrada de Sant Andreu”. El comunicat també explica que si finalment es construeix el supermercat “permetrà reordenar urbanísticament la zona d’entrada del municipi, es crearà una zona d’equipament públic en l’espai que està per sobre del supermecat soterrat, l’activitat econòmica repercutirà en uns ingressos per a la ciutat i, a més, es crearan entre 40 i 60 llocs de treball.”

 
La Plataforma Stopsupermercat considera que la construcció de la superfície comercial té molts inconvenients. Segons Cusell, la zona en la qual es pretén fer el supermercat “és una zona molt complicada perquè baixa una riera i, a més, segons l’Agència Catalana de l’Aigua és una zona inundable, ja que a prop passa el riu Llobregat. La intenció de l’Ajuntament és fer dues plantes d’aparcament soterrani amb el perill que comportaria per una hipotètica inundació i el cost que representaria preservar-ho de qualsevol perill”.

El portaveu també parla “d’amenaça als comerços locals. Estarà a 300 metres del centre comercial Atrium i de Caprabo, a 200 metres del Condis de la carretera de Barcelona, i a 500 metres del Mercat Municipal i del mercat del divendres” i afegeix que “no hi ha cap informe de quina manera pot afectar el comerç de la ciutat la construcció del supermercat. Actualment hi ha quatre supermercats –Caprabo, Mercadona, Maxi Dia I Condis- i pensem que ja hi ha prou. Tampoc s’ha valorat l’impacte que representarà la destrucció de llocs de treball i tampoc s’ha valorat objectivament les persones que, segons diu l’Ajuntament, podrien treballar i, fins i tot, si seran del municipi. A més, el terreny és municipal per la qual cosa converteix l’Ajuntament en el promotor, i sembla una contrarietat que vulguin fer un supermercat i fer mal al comerç local”.
A més, Cusell critica al Govern Municipal per no aclarir “quin tipus d’equipament anirà”. D’altra banda, referent al canvi d’usos dels terrenys, manifesta que “a l’octubre, en el Ple Municipal, es va modificar d’equipament a equipament i sostre comercial per facilitar la construcció del supermercat. ERC, DEMASAP (grup ecologista) i diversos particulars van presentar al·legacions però van ser desestimades. Ara només falta que la Generalitat de Catalunya doni el seu vistiplau, i encara no sabem si serà finalment un hipermercat (a partir de 2.500 m2) o supermercat. El cert és que fa un any van aprovar el Pla d’Ordenació Urbanística i l’han hagut de modificar a corre-cuita per donar legal·litat a la seva intenció de construir un centre comercial perquè es contradeia amb el que havíen aprovat anteriorment. Un despropòsit. I a més, cal no oblidar que el Parc de Castelao es va inaugurar el 2008 amb una important inversió de diners per reurbanitzar la zona.”

Redacció / Foto: Stopsupermercat