El Defensor del Poble intervé en el polèmic Saló de Joc i Apostes de Gavà

Imprimeix
Tots els grups polítics municipals i la Plataforma Ciutadana de Gavà Rambla Maria Casas fan un front comú contra la seva construcció.

La polèmica instal·lació d’un Saló de Joc i Apostes a la Rambla Maria Casas de Gavà està agafant una dimensió d’àmbit nacional. La Plataforma Ciutadana de Gavà Rambla Maria Casas Sense Gran Saló de Jocs i Apostes va enviar recentment un escrit al Defensor del Poble per donar a conéixer la problemàtica que s’ha creat al municipi baixllobregatí. Aquest ha aceptat estudir-ho i, ben aviat, “es posarà en contacte amb nosaltres”, segons explica Torcuato Manuel Fernández, el portaveu de la plataforma.

I és que l’empresa EGASA XXI ha adquirit un immoble de tres plantes que fa poc temps ocupava Bazar El Regalo per a construir un Saló de Joc i Apostes al centre de Gavà. La intenció de l’empresa gallega d’A Coruña és ampliar la seva xarxa obrint un nou negoci en aquesta població des de les nou del matí i fins a les tres de la matinada on hi hauria màquines escurabutxaques, ruletes i taules de poker.

Aquest projecte s’ha trobat amb l’oposició de l’Ajuntament de Gavà, dels diferents partits polítics del consistori municipal i dels veïns de la zona, que s’han organitzat en una Plataforma Ciutadana. “Després de veure a El Brugues la notícia, on ERC ho denunciava, jo i la meva companya van crear aquesta Plataforma Ciutadana que, posteriorment, s’ha anat afegint molta gent”, explica Fernández. El portaveu considera que “no és la mena de negoci que volem i, per això, demanem que no es faci perquè entenem que aquesta zona, on s’ha invertit set milions d’euros per peatonalitzar-la, és un gran centre cívic. És el camí de dos col·legis, hi ha un parc infantil a la vora i, en definitiva, la cultura amb el joc no lliga”.

Fernández ja ha mantingut contactes amb l’empresa, concretament amb en David Hernández, gerent d’Àrea d’EGASA XXI i “li vaig comunicar la nostra oposició a la construcció d’aquest negoci en aquest indret. Pensem que el millor lloc és la zona industrial i, a més, té fàcil aparcament. D’aquesta manera no hi hauria aquest impacte social de fer-ho al centre de la població. En definitiva, no és la mena de negoci que volem. La resposta de l’empresa va ser negativa, ja que volen establir-se a la Rambla”.

La Premsa del Baix també ha volgut saber la postura de l’Ajuntament de Gavà i per això ens ha enviat el següent comunicat: “L'Ajuntament de Gavà sempre s'ha manifestat en contra de la instal·lació d'un saló de joc a la Rambla de la nostra ciutat, i, per això, va fer arribar un informe a la Direcció General de Tributs i Jocs, instància que depèn del Departament d'Economia i que en darrer terme és l'òrgan que té les atribucions per aprovar o denegar l'autorització d'aquest tipus d'activitat. Aquest informe incloïa un seguit de consideracions que portaven l'Ajuntament de Gavà a valorar com inadequada la instal·lació d'un saló de joc en la ubicació sol·licitada. L'informe feia notar que el local es troba en una via, la Rambla, molt cèntrica i molt utilitzada en tractar-se d'un eix cívic central, especialment des que va ser vianalitzada. Així mateix, es destacava que el local se situa just davant del parc de la Torre Lluc, un dels principals espais públics de Gavà, amb zona de jocs infantils i nombroses activitats; i que a l'entorn immediat hi ha dos centres educatius.
Aquestes mateixes consideracions són les que l'alcalde va remetre personalment per escrit al conseller Andreu Mas-Colell, remarcant l'impacte negatiu que tindria un saló de joc i demanant que a l'hora de decidir sobre l'autorització d'aquesta activitat, es tingués en compte la valoració negativa que feia l'Ajuntament.
Cal recordar que, tal com estableix el Reglament de salons recreatius i de joc (Decret 37/2010), la resolució que ha d'emetre la Direcció General de Tributs i Jocs ha de tenir en compte, entre d'altres aspectes, “la incidència en el medi social i urbà i les possibles repercussions sobre la infància i la joventut”.
En segon lloc, en la tramitació de l'expedient que es va iniciar el mes d'abril, els serveis tècnics municipals, en compliment de la normativa vigent, han anat desenvolupant els diferents passos que un procés com aquest requereix:Així, es va emetre en primer lloc la corresponent certificació de compatibilitat urbanística, un tràmit de caràcter merament previ que en cap cas pressuposa ni concessió de llicència ni autorització de l'activitat. i un cop rebuda la sol·licitud de l'empresa promotora, es va iniciar l'expedient que, en cas de complir tots els requisits, ha de desembocar en la concessió o denegació de la llicència d'activitat.
El procés referent a la llicència està actualment en curs, i l'Ajuntament ha de marcar les condicions que l'establiment ha de complir per a desenvolupar l'activitat d'acord amb les lleis. Aquestes condicions, que hauran d'aprovar-se en Junta de Govern Local i es dirigeixen a garantir el compliment dels requisits sobre prevenció i control ambiental i prevenció i seguretat en cas d’incendi i, també, els de salut pública i consum.L'empresa sol·licitant, una vegada l'ajuntament l'autoritzi i previ a qualsevol activitat, haurà de realitzar les obres d'adequació del local definides en el projecte d'obres que ha presentat a l'Ajuntament.
Per finalitzar i en relació a la pregunta de si calia que els pagaments de les taxes i impostos municipals s'efectuessin tan ràpidament, dir-li que l'Ajuntament de Gavà té establert en les seves ordenances que tant la taxa d'apertura d'establiments, com l'ICIO es fan efectius en règim d'autoliquidació i són previs a l'atorgament de les corresponents llicències.Aquests pagaments previs no garanteixen que s'atorgui ni la llicència d'obres, ni la d'activitat. De no concedir-se, es retornaria l'import satisfet. En total, i por tots els conceptes que he explica, l'empresa ha ingressat la quantitat de 14.115,55€ (Llicència d'activitat : 8.708,79€, Serveis Urbanístics: 1.323,63€ i ICIO 4.412,13€)”.

Concert i manifest conjunt
D’altra banda, el passat 27 de desembre es va celebrar un concert organitzat per la Plataforma Ciutadana per recollir signatures. Un acte multitudinari on va actuar el grup musical local T-Ju. A més es va llegir un manifest en contra la construcció del Saló de Joc i Apostes.
Paral·lelament, la Plataforma Ciutadana ha enviat una carta a tots els partits polítics del consistori perquè signin un manifest que, posteriorment, es farà arribar a la Generalitat de Catalunya, “la institució que pot aturar el projecte. Tenim el recolzament de tots els grups municipals que ens permet carregar-nos encara de més d’arguments perquè finalment no es faci. Si no és així l’empresa trobarà tot un barri i una ciutat en contra”, diu Fernández.

Redacció / Foto: Imatge Gavà Televisió