Multitudinària manifestació a favor de l’Hospital de Viladecans

Imprimeix
Més de 5.000 persones, amb els alcaldes de Gavà, Viladecans i Castelldefels al capdavant, es van aplegar a la marxa. La Plataforma en Defensa de l’Hospital de Viladecans, formada pels responsables de la Junta de Personal de l'Hospital de Viladecans, representants d'entitats ciutadanes dels cinc municipis i els ajuntaments afectats, van reivindicar ahir al vespre que l'Hospital de Viladecans segueixi sent el centre de referència de la zona i que la Generalitat de Catalunya tingui present l'existència del projecte d'ampliació de l'equipament sanitari. La marxa es va desenvolupar sense incidents, sortint de la plaça d'Europa de Viladecans, transcorrent per la carretera comarcal C-245 i acabant a la rotonda que dóna entrada a l'Hospital. Van ser més de 5.000 persones les que van participar a l’acte reivindicatiu.

La Plataforma en Defensa de l'Hospital de Viladecans va manifestar que "el pressupost de l'Hospital sigui ampliat i permeti oferir una bona qualitat assistencial". En aquesta línia, els convocants destaquen que en els últims tres anys el pressupost del centre s'ha reduït prop d'un 17,5%. “Volem que el pressupost de 2014 sigui, almenys, igual que el de 2010. Només així es podrà garantir una certa recuperació de la qualitat assistencial que hem perdut”. La Plataforma ha fet una crida a mantenir les reivindicacions i a participar en la propera acció de l'entitat: el lliurament simbòlic al president Artur Mas de 25.000 signatures en suport a l'Hospital. Aquest acte tindrà lloc el dia 27 de novembre, a les 11 del matí, al Palau de la Generalitat.

Participació dels alcaldes

Els alcaldes de Viladecans, Carles Ruiz; Gavà, Joaquim Balsera, i Castelldefels, Manuel Reyes, van encapçalar la manifestació, i van  mostrar la seva preocupació pel model d'hospital i el seu futur dins del sector sanitari comarcal. A més, van demanar a la Generalitat la concreció del finançament del projecte d'ampliació de l'Hospital de Viladecans.

La manifestació va concloure amb els parlaments dels alcaldes i de representants de la Plataforma. L'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, s'ha referit a l'acte com “la manifestació més gran que s'ha fet a Viladecans en els darrers anys”. També ha agraït el treball de la Plataforma, del personal de l'Hospital i dels ajuntaments per tal de “mantenir viva la flama” i evitar del desmantellament progressiu de l'Hospital per part de la Conselleria de Salut. Ruiz ha destacat que, gràcies a la mobilització ciutadana, “podem celebrar que no hi haurà una disminució de serveis”. L'alcalde Ruiz ha assegurat que amb això no hi ha prou: “Volem que s'ampliï l'Hospital, no volem que es bloquegi el projecte d'ampliació”.

L'alcalde de Gavà i president del Consell Comarcal, Joaquim Balsera, també va mostrar el seu agraïment a la Plataforma i al conjunt de la ciutadania. Balsera ha recordat que “queda molta feina per fer, queda molt per reivindicar, però és necessari mantenir aquesta unitat davant d'una reivindicació que és justa, perquè el nostre hospital públic continuï sent un hospital de referència”.

L'alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, va denunciar que “no pot ser que es retallin serveis imprescindibles i necessaris per als veïns de cinc municipis”. “Reivindiquem -ha assegurat- que es mantinguin tots els serveis íntegres d'un dels millors hospitals d'Espanya” i que “es continuï treballant en l'ampliació del centre”. Reyes vol que “els veïns no s'hagin de desplaçar més per rebre els serveis hospitalaris”.

Servei a 200.000 habitants

L'Hospital de Viladecans, com a centre comarcal de referència, dóna servei a uns 200.000 habitants, de Begues, Castelldefels, Gavà, Sant Climent de Llobregat i Viladecans. És un equipament cabdal per pal·liar el dèficit d'infraestructures sanitàries que han patit històricament els ciutadans i ciutadanes del territori. De fet, l'actual centre hospitalari va ser construït als anys cinquanta per donar cobertura a una població deu vegades inferior a l'actual, i va ser reobert el 1983 com a institució pública, pensada per a una població de referència que, llavors, era la meitat de l'actual.

Redacció / Foto: AC