La demanda de beques escolars a la comarca creix un 20%

Imprimeix
El Consell Comarcal del Baix Llobregat reclama de la Generalitat més de 800.000 euros per fer front a la despesa.

Joaquim Balsera, president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, i Jesús Blanco, conseller d’Educació del Consell, han realitzat aquest matí una roda de premsa explicant la situació que viu al comarca respecte a les beques menjador.

El Consell Comarcal del Baix Llobregat ha reclamat a la Generalitat de Catalunya més recursos per atorgar beques de menjador a les famílies necessitades. I és que la demanda de beques escolars en la comarca del Baix Llobregat s’ha incrementat en gairebé el 20% respecte el curs passat. S’han registrat un total de 8.986 sol·licituds i per poder cobrir-les es requereix d’un import de 5.089.101 €. Segons el Consell Comarcal la partida que transfereix la Generalitat per cobrir beques de menjador és de 3.014.791 €, un import molt insuficient per atendre les demandes en una comarca que presenta una de les rendes familiar disponibles més baixa de tota Catalunya. La partida porta congelada els tres darrers cursos, malgrat que la comarca ha reivindicat el seu increment.

S’estima que al llarg del curs escolar es puguin atendre un màxim de 5.400 beques amb el pressupost actual, el que significa que restarien sense cobrir un total de 3.586 sol·licituds per manca de pressupost.

El perfil de les famílies  becades és el major grau de necessitat i d’urgència social d’acord amb els criteris socials i econòmics establerts. El 76,86% estan en intervenció social. Pel que fa a la mitjana de la renda per càpita de les famílies becades, se situa en 1.399€, el que significa que mensualment tenen un pressupost de 116,59€ de mitjana per persona (cal descomptar la despesa de lloguer o hipoteca de la unitat familiar). I s’ha de tenir en compte que el 59,62% són famílies nombroses o monoparentals

De les 3.586 sol·licituds que queden desateses, 1.457 corresponen a famílies que majoritàriament no estan en un pla d’intervenció de serveis socials, perquè no són els usuaris tipus que han requerit aquest suport anys enrere, presenten una mitjana de renda per càpita anual de 2.620 €, el que significa que per persona tenen al mes una mitjana de 218,34 € (cal descomptar les despeses de lloguer o hipoteca). Aquest fet influeix directament en l’alimentació dels infants i aquestes famílies presenten un grau elevat de risc social. Es reclama de manera urgent 803.117 euros per tal d’atendre aquesta situació i s’incideix en la necessitat de disposar d’un major pressupost a la comarca per tal d’atendre  les necessitats de les famílies.

El Consell Comarcal, a més, denuncia que la Generalitat encara no ha pagat la totalitat del curs 2012-2013, mentre que el Consell Comarcal ha avançat els diners per tal de tancar els curs escolar amb els centres. La Generalitat ens deu aproximadament 615.000 € de beques menjador. Pel que fa al conjunt de transport i menjador escolar el deute és de 1.425.583 €.

A data d’avui no s’ha rebut noticies per part de la Generalitat respecte a l’anunci de la Conselleria de que cap nen/a que tingues privació alimentària es quedés sense beca de menjador, i que s’incrementaria el pressupost en aquest sentit.

Redacció / Foto: CC