Entitats veïnals per a posar fi a l'atur

LA PREMSA DEL BAIX ha anat al poble d’Oriol Junqueras a escoltar les històries d’alguns d’aquests homes i dones que tenen dificultats extremes per reincorporar-se al mercat laboral. És el cas d’Antonio González, veí de Sant Vicenç dels Horts de 58 anys que havia treballat durant 35 anys a diferents sectors de les arts gràfiques.

Subsidi

Antonio, pare de dos fills de 32 i 22 anys respectivament, explica que tenia un bon sou i un bon nivell de vida fins que un dia es va veure sense feina.

Amb la indemnització, va poder muntar un negoci, que va anar bé al principi, durant tres anys, però al final va haver de tancar i va tornar a estar a l’atur.

Els únics ingressos que entren a casa són els subsidis que cobren ell i la seva dóna (a l'atur també), d'uns 400 i 600 euros mensuals, respectivament. González no creu que entri “en el patró que demanen els empresaris”.

“Els empresaris no volen gent experimentada en la feina i, menys encara, amb un recorregut sindical darrere, volen gent jove, amb experiència i que siguin dòcils i no reclamin gaire condicions laborals”, explica l’home amb tristesa.

Esperança

L'Associació d'Aturats de Sant Vicenç representa, segons el criteri de González i els seus companys, com l'única oportunitat de sortir d'aquesta situació.

Amb la seva edat, expressa, no creu que pugui “trobar feina individualment, però com a Associació poden rebre ofertes”.

L’home assegura que ja no veu l'INEM “com una manera de sortir de l'atur, ja que a Sant Vicenç ja s'han acomiadat unes cinc persones d'aquest òrgan i s'ha de fer tot per Internet”, un servei del qual ell va prescindir en quedar-se fora de la feina.

L'empresa que ha creat aquest col·lectiu s'encarrega, precisament, d'això, d'oferir ma d'obra de l'Associació especialitzada en la construcció, l'electricitat, la fontaneria, cuidar la gent gran, i un llarg etcètera.

A més, també busquen alternatives com treballar al camp i crear cooperatives.

Llarga durada

Maximiliano Galero, 57 anys i pare de dos fills, és un aturat de llarga durada que també viu a Sant Vicenç dels Horts. Últimament, va treballar sis mesos construint un bloc de pisos, però abans portava tres anys sense feina.

Tot i això, es considera un “afortunat” en ficar-se a la pell de gent que ha perdut la casa, ja que ell, amb el que havia estalviat i les ajudes, ha pogut seguir tirant endavant.

Tot i així, ha viscut “un canvi en l'estil de vida brutal”, ressalta Galero, que és el president de l’associació.

Explica Galero que “l'estructura de les famílies ha canviat del tot, ja que s'ha eliminat el rol masclista de l'home que porta els diners a casa”.

“A moltes altres famílies, sobretot les més joves, un acomiadament porta a molts escenaris de tensió, inclús al trencament de la parella”, afegeix.

Per a ell, va suposar un “xoc brutal” quedar-se sense feina, però l'Associació “ha estat una gran oportunitat” que li ha donat “la il·lusió per seguir tirant endavant”.

Segons precisa Galero, aquest col·lectiu és “una llum al final del túnel”. I posa un exemple: Maximiliano ha pogut treballar, gràcies a l'Associació d'Aturats, a diverses obres, o encàrrecs per netejar la riera, ha organitzat les festes majors del poble...

Tant Galero com González tenen en comú, de la mateixa manera que uns 3.200 aturats més de Sant Vicenç dels Horts, haver perdut la feina, en els seus casos, després de prop de 30 anys treballant, i vivint, amb un bon nivell de vida.

Molts casos com aquests o el de Salvador Cortés (d'una edat semblant, i que va haver de tancar el seu negoci a causa de la crisi) també tenen en comú pertànyer a l'Associació d'Aturats de Sant Vicenç dels Horts.

Eina per a buscar feina

Des de fa uns dos anys, existeix aquesta Associació, que té unes 200 persones a la seva òrbita. Es reuneixen en assemblea cada divendres, i sol haver-hi una assistència d'unes 80 persones. Però ,en actes extraordinaris, amb altres entitats, poden superar el centenar. Treballen en comissions, que presenten la seva feina a l'Assemblea general, els divendres de cada setmana.

El seu treball es divideix en diferents branques. Primordialment, serveixen de paraigües als aturats, els hi busquen feina i s'organitzen amb Ajuntaments i altres òrgans per captar ofertes de treball.

Reparteixen la feina, que troben amb l'empresa esmentada en els testimonis anteriors, entre els seus membres.

Sindicats i moviments

Paral·lelament, també participen amb sindicats i moviments de base com associacions de veïns o la PAH, com per exemple, en la Marxa contra l'atur que van realitzar fa poc pel Baix Llobregat.

Tot i no adscriure's a cap altra plataforma, tenen bona relació amb totes les que planten cara a aquesta situació, expliquen.

Gràcies a aquesta empresa, set persones estan treballant amb l'Ajuntament de Torrelles de Llobregat amb feines de neteja i jardineria,  de manera que durant dos mesos tindran feina.

En molts altres ajuntaments, com els de Cervelló o el de Molins de Rei, també es treballa actualment en aquest sentit.

Text: Arnau García | Foto: Arxiu
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix