Sis escoles del Baix participen al primer campionat de càlcul mental

Imprimeix

Aloha és un programa de desenvolupament mental per a nens que persegueix el perfeccionament de la memòria, la creativitat i la concentració mitjançant el càlcul mental i l’aprenentatge de l’ús de l’àbac, un instrument mil·lenari de la cultura oriental i precursor de la calculadora i l’ordinador modern.

Es tracta d’un conjunt de columnes amb fitxes de diferent valor (unitat, desenes, centenes...), que els nens mouen a la seva conveniència en funció de l’operació matemàtica que se’ls planteja.

Els resultats són sorprenents i, quan acaben el programa, els nens són capaços de fer càlculs de fins a set dígits sense utilitzar ni calculadora, ni llapis, ni paper. Més enllà de les xifres, però, Aloha permet als infant assolir una millora global en totes les assignatures de l’escola, així com en la resta d’aspectes del seu dia a dia. Són capaços d'enfrontar-se a qualsevol situació amb molta més capacitat de comprensió.

70 operacions matemàtiques

El repte al que s’afronten és el de completar 70 operacions matemàtiques de dificultat diversa en només cinc minuts i, únicament, utilitzant la visualització mental dels problemes.

És a dir, no poden utilitzar cap mena de suport ni mètode tradicional de càlcul, com el llapis o el paper, únicament l’àbac.

Més enllà de la vessant estrictament competitiva, es preveu una gran festa familiar amb un total de 700 assistents, on també hi haurà jocs i demostracions diverses relacionades amb la matèria. Tot plegat, conduit pel científic televisiu Dani Jiménez.

A més del 27 del Baix Llobregat i el Garraf, hi haurà 38 participants de la comarca del Barcelonès, 42 provinents de les terres de Lleida, 35 del Vallès Occidental i 33 del Vallès Oriental i el Maresme.

4 milions d'alumnes

Aloha neix a Malàsia el 1993, inspirat en els mètodes mil·lenaris d’ensenyament presents a la Xina i Taiwan. L’any 2009 arriba a l’estat espanyol i ara ja és present a més de 400 centres educatius.

Aquest curs 2012-2013 se’n beneficien, només a Catalunya, prop de 600 alumnes. Arreu del món, Aloha té més de 4 milions d’alumnes.

Aloha introdueix en els infants el càlcul mental de manera progressiva, des de les sumes i restes fins a les arrels quadrades.

El secret, segons els impulsors del programa, és aprendre jugant i amb la motivació com a eix principal del joc.

Durant les classes es fan servir tests de velocitat, jocs en parella o balls per fer més amè l’aprenentatge.

Segons els estudis científics, els humans només aprofiten entre un 2% i un 3% del seu potencial cerebral i, normalment, utilitzen més l'hemisferi esquerre (escriptura, pensament seqüencial, lògica), que es desenvolupa amb l'ensenyament tradicional.

Amb el programa Aloha, però, els alumnes exerciten simultàniament els dos hemisferis del cervell, també el dret (sentiments, intuïció, comunicació no verbal, memòria), han explicat fonts del certamen.

Així, els infants incrementen la capacitat de concentració, milloren l’escriptura i la lectura, fan operacions amb més velocitat i precisió, augmenten la creativitat, milloren la capacitat d’escolta, potencies la memòria fotogràfica, reforcen l’autoconfiança, adquireixen habilitats analítiques i milloren les capacitats comunicatives.

Dos germans d'ascendència índia

En Ronit i en Samir Motwani, dos germans espanyols d’ascendència índia de 10 i 11 anys, són els vigents campions del món de càlcul mental Aloha. La seva hegemonia els últims anys és total. Tots dos ja van ser campions l’any passat i un d’ells, en Ronit, també ho va fer l’any anterior. En l’últim campionat, a Sydney, els germans Motwani van completar les 70 operacions en quatre minuts i van tenir temps de repassar.

R. | Foto: Arxiu