La regió Sanitària Metropolitana Sud millora l’atenció i les inversions

Imprimeix

L'any 2023, el 100% de les intervencions quirúrgiques que tenen un temps de garantia establert es van realitzar dins del termini i es van desencallar les dotacions econòmiques clau en les infraestructures sanitàries del territori

El Departament de Salut ha impulsat la millora de l'atenció sanitària a la regió Metropolitana Sud –que comprèn la comarca del Baix Llobregat i el municipi de l'Hospitalet de Llobregat- amb la incorporació de més professionals, la millora dels serveis i la inversió en infraestructures clau

a892665e 3bb2 43e2 8264 c92edc1aa31d alta libre aspect ratio default 0

Entre les actuacions més significatives, durant l'any 2023 s'ha desplegat el Pla de millora de l'accessibilitat de la ciutadania a l'atenció sanitària, impulsat pel Departament de Salut i amb una dotació de 100 milions d'euros, que ha tingut un impacte extraordinari en les llistes d'espera. Concretament, els hospitals de la regió Metropolitana Sud han fet un 9% més d'intervencions quirúrgiques que el 2022 i totes les operacions que tenen un tem1qq1ºººps de garantia establert s'han realitzat dins de termini.

Intervencio quirurgica a Hospital Bellvitge

En nombres absoluts, s'han realitzat 65.150 operacions -5.577 més que l'any anterior- i s'ha complert amb els terminis establerts en el 100% de la cirurgia oncològica, la cirurgia cardíaca i coronària i les operacions que tenen termini de garantia (cataractes, pròtesis de maluc i pròtesis de genoll). A més, el 98,2% de tota la resta de procediments quirúrgics han quedat dins dels temps de referència. Tot i l'increment de l'activitat, l'any 2023 va finalitzar amb una disminució de les operacions fora de termini del 76% respecte l'any anterior.

7b63dde5 00c4 45e3 b27f e8d0cfa80223

Pel que fa a les proves diagnòstiques, l'activitat ha crescut un 7%, passant de les 99.477 proves l'any 2022 a les 106.741 de l'any 2023. A més, s'han reduït un 50% les proves realitzades fora de termini. Així mateix, les visites a l'especialista han crescut un 1%, fins arribar a les 291.102, alhora que les visites fora de temps han disminuït un 31%.

FpA tNRWAAMRVzW copia

L'esforç realitzat en l'accessibilitat també ha permès millorar l'atenció primària i comunitària de manera molt significativa. Un 60% dels usuaris han tingut visita presencial amb el seu professional assignat en cinc dies o menys, el que representa un increment de 19 punts respecte el 2022. I pel que fa a l'atenció telefònica, un 65% de les trucades han rebut resposta al primer intent, i un 85% durant les 12 hores posteriors.

Impuls a les infraestructures

Juntament amb l'accessibilitat al sistema sanitari, la regió Metropolitana Sud també ha impulsat millores en les infraestructures. En el darrer any i mig ha posat en marxa el nou consultori local del Papiol s'han iniciat les obres del nou CUAP de Cornellà. També es troben en la recta final les obres del nou CAP Florida Sud de l'Hospitalet i les ampliacions del CAP Lluís Millet d'Esplugues i del CAP Montclar de Sant Boi

Consultori El Papiol

CUAP Cornell projecte z3eTk7c

Així mateix, en l'àmbit de l'atenció primària cal destacar que s'ha avançat en infraestructures clau que podran iniciar les obres properament, com són el tercer CAP de Gavà, el tercer CAP de Castelldefels, el cinquè CAP de Sant Boi i el nou consultori local de La Palma de Cervelló. També s'ha pogut avançar en els tràmits previs per fer possibles altres equipaments com ara el nou CAP Sant Josep de l'Hospitalet o el nou CAP Rambla de Sant Feliu, que també acollirà un CUAP.

gava cap copia

En l'àmbit hospitalari, s'han realitzat importants obres de millora que continuen en marxa a l'Hospital General de l'Hospitalet, a l'Hospital Duran y Reynals de l'Institut Català d'Oncologia i a l'Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi, on s'han reformat els quiròfans, es fa un nou hospital de dia i s'amplia l'àrea d'urgències. Cal destacar, també, l'avenç en les obres de construcció del nou Hospital de Viladecans, que es troben en la recta final, i les obres d'ampliació i remodelació integral de l'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell.

Nous serveis per atendre millor a la ciutadania

L'impuls a la millora i transformació del sistema sanitari també contempla la posada en marxa de nous serveis per donar resposta a les necessitats diverses de la ciutadania. En aquest sentit, destaquen els nous projectes dels àmbits de l'atenció primària i la salut mental, però també en l'atenció intermèdia i l'hospitalària. 

iStock 1187553417 1536x1024 1

En el marc del Pla d'enfortiment de l'atenció primària, s'ha consolidat la contractació de més professionals i també s'han incorporat nous perfils a tots els CAP per reforçar les activitats de prevenció i salut comunitària, com són els referents de benestar emocional, els dietistes-nutricionistes, els higienistes dentals i els fisioterapeutes. A més, s'han realitzat millores organitzatives per reduir la càrrega burocràtica dels professionals.

En salut mental s'ha iniciat el desplegament d'un pla de xoc d'atenció als casos de trastorn de la conducta alimentària (TCA) en infants i joves. Aquest pla ha inclòs la posada en marxa d'una innovadora unitat d'atenció per als casos complexes que està situada a l'Hospital Sant Joan de Déu. Alhora, amb vista a les necessitats detectades després de la pandèmia, també s'ha desplegat un pla de xoc per atendre les urgències de salut mental en infants i joves. 

Casa sofia hospital sant joan deu barcelona recepcio 800

Pel que fa a la resta d'àmbits, en els darrers dos anys a la regió Metropolitana Sud s'han posat en marxa dos dispositius pioners en l'atenció pediàtrica. D'una banda, el Pediatric Cancer Center, el primer centre monogràfic d'oncologia pediàtrica de l'Estat i el segon d'Europa; i de l'altra, la Casa de Sofia, el primer centre d'atenció a infants en situació de necessitats complexes d'atenció o de malaltia avançada de l'estat espanyol. 

Avançant cap a l'atenció integrada social i sanitària

Entre les prioritats de la regió sanitària Metropolitana Sud es troba el desplegament de l'atenció integrada social i sanitària. La regió ja va ser un dels territoris seleccionats per posar en marxa els projectes que s'inclouran en la futura Agència Integrada Social i Sanitària (AISS) i aquest any 2024 donarà un impuls amb la implementació del nou model d'atenció a les 133 residències de gent gran del territori.

Redacció / Fotos: Dep. Salut-Arxiu