Més vigilància policial contra els robatoris de coure a les depuradores

Imprimeix

Agbar i els Mossos d'Esquadra activen un pla de seguretat de les plantes de tractament d'aigua en temps de sequera

Els Mossos d'Esquadra i Agbar posen en marxa un pla de prevenció de seguretat de les plantes de tractament d'aigua en temps de sequera. L’objectiu és evitar els robatoris de coure, principalment a les depuradores, ja que es tracta d'instal·lacions crítiques i el robatori d'aquest material podria suposar que la planta hagi de deixar de funcionar. L'acord pel desplegament del pla de seguretat implica augmentar la presència dels agents dels Mossos d'Esquadra de manera preventiva en totes les instal·lacions. A més, en cas de saltar les alarmes, els Mossos rebran un avís per part d'Agbar i prioritzarà qualsevol intervenció per protegir aquestes infraestructures clau i garantir la continuïtat del servei.

DSC 0155

La paralització d'una depuradora com, per exemple, la del Baix Llobregat, implicaria agreujar la situació de sequera actual, ja que afectaria la producció d'aigua regenerada. Actualment, s'impulsen 1.500 litres/segon d'aigua regenerada des de l'Estació Regeneradora d'Aigua (ERA) de la depuradora del Baix Llobregat aigües amunt fins a Molins de Rei, per abocar-la al riu, i vuit kilòmetres més avall captar-la de nou a la potabilitzadora de Sant Joan Despí per tractar-la i distribuir-la a gairebé tres milions de persones. El 25% de l'aigua que consumeix l'àrea metropolitana de Barcelona prové de l'aigua regenerada.

410406

El Codi Penal sanciona en  el seu article 240.2 amb penes de 2 a 5 anys de presó als qui robin conduccions, cablejat, equips o components d'infraestructures destinades a la prestació de serveis d'interès general. 

AGBAR no és l’únic contacte amb un operador de servei de subministrament d’aigua. S’ha contacta amb altres operadors de subministrament elèctric, telefònic, entre altres. Tal com dirigeix el POE METALL, i de la mateixa manera que amb la resta d’operadors de serveis, s’orienta l’activitat policial en aquest sentit:

• Crear un punt d’interès policial per les EDAR. Això permetrà augmentar els serveis de protecció, així com el patrullatge dinàmic preventiu.

• Patrullatge a les zones de major incidència delictiva i sobre els punts d’interès, vies d’accés, punts conflictius on s’hagi detectat tràfic o manipulació de cable i altres zones significatives. La finalitat és la vigilància, prevenció i identificació de persones relacionades amb les possibles activitats il·lícites de robatoris amb força a les estacions.

• Punts estàtics de control en aquells llocs d’interès de les zones properes a les estacions o a les vies d’accés amb un augment de les identificacions de persones i vehicles.

• Controls policials de pas en aquells punts d’interès de les zones properes a les EDAR que es considerin estratègics per la prevenció, vigilància i control de la seguretat.

• Controls a les proximitats de les empreses de compravenda dels esmentats tipus de metalls (deixalleries, foneries, ferrovelleres), per tal de vigilar el transport i les entrades i sortides de metall d’aquests establiments.

• Inspeccions administratives sobre les empreses dedicades a aquest sector. Cal tenir present que aquests tipus de fets delictius es veuen afavorits per l’existència d’un circuit de compravenda il·legal per part d’empreses dedicades al reciclatge de metalls fèrrics i no fèrrics.

• Implicació de les unitats d’investigació criminal per aprofundir en el coneixement de la problemàtica i relacionar fets delictius, consistent en l’intercanvi d’informació.

• Informar i coordinar-se amb els altres cossos policials i de seguretat per fer-los partícips de la resposta i contribuir amb accions preventives per reduir i/o evitar la comissió de fets delictius exposats.

Redacció / Fotos: Arxiu