L’Hospital de Viladecans, pioner en cirurgia de pròtesi de genoll

Imprimeix

És el primer centre de Catalunya en realitzar la intervenció total o parcial en cirurgia major ambulatòria i permetrà als pacients marxar a casa el mateix dia de l’operació sense quedar-se ingressats

L’Hospital de Viladecans inicia un projecte de cirurgia de pròtesi de genoll pioner a Catalunya. Serà el primer hospital català, i el segon en tot l’Estat, en dur a terme la intervenció de pròtesi de genoll total o parcial en cirurgia major ambulatòria (CMA). Aquest procediment possibilita que el pacient marxi el mateix dia a casa sense necessitat d’ingrés hospitalari. “Rebre l’alta el mateix dia de la intervenció, sempre que el pacient pugui ser tractat adequadament fora del centre, disminueix el risc d’infecció hospitalària i millora l’experiència del convalescent”, apunta el Dr. Juan Ramón Amillo, facultatiu de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital de Viladecans.

genoll 1

genoll 2

El Dr. Amillo és especialista de l'Hospital de Viladecans des de fa més de 35 anys i s’ha interessat en la implantació d’aquest tipus d’operacions, que ja es realitzen en alguns països, com França: “Des de l’estiu del 2023, a l’equip de Traumatologia treballem per minimitzar el dolor postoperatori i ja hem establert el protocol de medicació i els bloquejos pel control del dolor”, afirma el Dr. Amillo. L’especialista remarca que la implementació d’aquesta pràctica innovadora ha sigut possible gràcies a l’esforç de la resta de l’equip de traumatologia i del treball multidisciplinari dels equips d’anestèsia, rehabilitació i infermeria. Actualment, a l’Hospital de Viladecans es realitzen 215 operacions de pròtesi de genoll anuals i l’estada hospitalària dels pacients és de poc més de tres dies de mitjana.

genoll 3

L’any 1990 l’Hospital de Viladecans ja va ser precursor en implementar, per primera vegada a l’Estat espanyol, la Cirurgia Major Ambulatòria (CMA). Aquest model de gestió sanitària cobreix avui en dia el 70% de les intervencions que es realitzen al centre. A més, des del 2010 a l’Hospital de Viladecans es practica el fast-track quirúrgic en les cirurgies colorectals i traumatòlogues, una tècnica que permet accelerar la recuperació del pacient i reduir la seva estada hospitalària.

Redacció / Fotos: Hospital de Viladecans