Es manté el mal ús de les pantalles dels joves i adolescents

Imprimeix

Des de l’inici del servei específic per aquesta problemàtica el 2016, l’equipament central de la Diputació de Barcelona ha atès 216 usuaris, 76 dels quals van ser tractats l’any passat i suposa el 36,7% de les atencions per addiccions

El Centre SPOTT de la Diputació de Barcelona, que té per objectiu la prevenció del consum de drogues i de l’ús problemàtic de pantalles entre adolescents i joves, va atendre el 2023 un total de 321 usuaris a l’equipament central ubicat a Barcelona i als seus quatre punts descentralitzats, que donen servei a les comarques del Vallès Oriental, Anoia, Osona i Berguedà. D’aquests 321 usuaris, 203 van ser atesos en el programa de drogues (63,2%) i 118, en el de pantalles (36,7%).

Adolescents mobil

Des de l’inici, el 2016, del servei específic per atendre l’ús problemàtic de pantalles (videojocs, tauletes, xarxes socials), l’equipament central de la Diputació de Barcelona ha atès 216 usuaris de 12 a 21 anys. El perfil majoritari és un noi (81,6%) d’entre 14 i 15 anys, on l’abús principal és als videojocs, mentre que les noies (18,4%) ho són a les xarxes socials; amb presència de trastorn psiquiàtric (75%) i amb dificultats en el rendiment escolar.

4296

Alt percentatge de patologia dual

Respecte les addiccions a drogues, el perfil majoritari de casos tractats al Centre SPOTT és un noi (71%), de 16 a 17 anys, consumidor de cànnabis (96%) amb policonsum principalment de tabac i alcohol, amb un patró de consum diari i presència de trastorns psiquiàtrics (70%), que va iniciar el consum entre els 15 i els 18 anys (65%) i que també presenta dificultats en el rendiment escolar.

smoking 0 0

Tant en el perfil de drogues com de pantalles s’observa, per tant, un alt percentatge de patologia dual, és a dir, l’existència simultània d’un trastorn addictiu i un altre trastorn mental (Trastorns de l’Espectre Autista, Trastorn Dèficit Atenció o hiperactivitat, Trastorn Obsessiu, ansietat, depressió, etc.). I a nivell d’estudis, destaca un baix rendiment escolar (45%) i problemàtiques com absentisme, expulsions, repeticions i abandonament.

El cànnabis continua sent la droga il·legal més consumida de forma diària i problemàtica (96%). Les substàncies tòxiques consumides simultàniament amb més freqüència segueixen sent el tabac i l’alcohol, i en manté un increment en el consum de tranquil·litzants, èxtasi i cocaïna. També s’han incrementat els intents autolítics (pensaments de mort o idees suïcides).

Redacció / Fotos: Diputació Barcelona-Arxiu