Fundesplai ajuda als joves en la transició als estudis universitaris

Imprimeix

Gràcies al programa Hedera, en què persones que actualment estan a la universitat o bé ja estan graduats, assessoren i acompanyen a alumnes de 2n de batxillerat i cicles superiors

Vuit de cada deu joves de famílies amb titulació superior arriben a la universitat. Tres de cada deu en el cas de les famílies amb estudis obligatoris. El programa Hedera de Fundesplai té l’objectiu de contribuir a reduir aquest desequilibri promovent la mentoria social -suport i acompanyament d’una persona voluntària amb experiència universitària a persones joves- en l’accés i permanència a la universitat de joves en una situació de vulnerabilitat de Segon de batxillerat i darrers cursos de cicles formatius de centres de Catalunya. A Catalunya, Hedera s’ha desenvolupat a 131 centres educatius de secundària i ha ajudat a més de 500 joves a la transició als estudis universitaris,  en dues edicions diferenciades: una primera on l’acompanyament al jovent s’ha centrat en aquesta transició als estudis universitaris entre els mesos de març a novembre de 2023, i una segona on aquest acompanyament s’emmarca en aquest primer trimestre del curs universitari 2023-24.

20230405 mentoria fundesplai

Inscripcion jovenes Hedera 1

El caràcter innovador d’aquesta iniciativa busca també avaluar l’impacte de la mentoria social en la reducció de les desigualtats educatives i compta amb la col·laboració de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i el Barcelona Institute of Political Economy and Governance (iPEG) i està finançada pels fons europeus Next Generation de la Unió Europea, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones, i es desenvolupa a Catalunya i Andalusia (en aquest cas de la mà de Fundación Esplai), des del mes de juny del 2022, i finalitza el mes de març de 2024. La part de recerca del programa han permès arribar a prop de 8.000 joves estudiants.

Mentorades Hedera

Jose González, responsable del programa Hedera a Fundesplai, posa de relleu la mentoria social com a eina per a la inclusió: “per la construcció d’itineraris d’inclusió i impuls de la transició a l’educació universitària, aquest programa de transformació social es fonamenta en la mentoria social, una metodologia d’intervenció que es basa en la figura de la mentora, una persona voluntària que estableix una relació de respecte i confiança amb la persona mentorada, amb el vincle com a concepte fonamental. Fundesplai treballa des de fa anys aquesta metodologia en altres programes d’acció comunitària (inclusió sociolaboral de joves, acompanyament a mares joves i adolescents...), respectant les particularitats de cada territori i necessitats de personalització dins d’un marc genèric, on el  treball amb i des de la comunitat és un factor clau.” 

Franceska Arnau

Més de 100 participants d’Hedera es troben a Fundesplai

La seu de Fundesplai, ubicada al Prat de Llobregat, ha acollit una trobada de més de 100 participants a l’Hedera, entre persones joves i persones mentores. Durant la jornada, hi va haver un espai en què tant les persones joves com les persones mentores de diferents localitats van poder intercanviar experiències sobre què està suposant participar en aquesta iniciativa.

Mentors HederaLes persones mentores que participen a Hedera no busquen que tots els alumnes que participen en el programa facin un itinerari formatiu universitari, però si que puguin triar amb llibertat i amb els mateixos drets i oportunitats i que les situacions de vulnerabilitat social i econòmica de moltes persones joves no siguin un obstacle insalvable per definir el seu itinerari vital. Aquestes persones voluntàries orienten sobre les sortides professionals dels estudis, ajuden a la preparació de les proves de selectivitat o en els tràmits d’inscripció i sol·licitud de beques, ajuden a gestionar els moments d’incertesa i dubtes, entre d’altres.

Redacció / Fotos: Fundació Fundesplai