Encesa de la Torre de Sant Pere Màrtir en defensa dels drets humans

Imprimeix

L’acció, que organitzen quatre associacions espluguines, forma part d’una campanya en què participen entitats d’arreu de la Mediterrània

El proper dia 13 de gener, quatre associacions espluguines -Grup d’estudis d’Esplugues, Crònica de la Vida d’Esplugues, Veïns i veïnes Associats i L’Avenç Centre Cultural- portaran a terme lencesa de la Torre del cim de Sant Pere Màrtir (Parc Natural de Collserola) en defensa dels drets humans a la Mediterrània.

cartellgeneric encesa 2024

Encesa Esplugues bannerinfo

Aquest acte, coordinat a Catalunya per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) forma part d’una campanya arreu de la Mediterrània per convertir les antigues torres de defensa en elements de reivindicació dels drets humans davant la situació que pateixen les persones que travessen el mar buscant un futur millor

La jornada reivindicativa consta de dues accions principals a dalt del cim de Sant Pere Màrtir: a les 12.45 hores, es llegirà un manifest i seguidament s’encendrà fum per visualitzar aquesta antiga torre de defensa com un far d’esperança, mentre es canta Viatge a Ítaca i, a les 18:15 hores, es repetiria l’acte encenent bengales de llum.

Torre Sant Pere Martir

La iniciativa de l’encesa de torres i talaies pels drets humans va néixer l’any 2016 a Mallorca, on diversos professors van veure la possibilitat de recuperar un patrimoni històric, les torres de defensa o de comunicació, per tal de posar en evidència el drama humà en aquest antic mar de cultura. “Ens hem volgut sumar a aquesta acció sociocultural perquè encaixa amb el compromís de la nostra associació en defensa dels drets fonamentals”, ha declarat Jordi Figueras, president de L’Avenç, entitat impulsora d’aquest projecte a Esplugues de Llobregat.

encesa torres 2023 63c846276deb8

Enguany, amb Sant Pere Màrtir, creix el nombre de talaies de la Mediterrània. Del Baix Llobregat també participaran altres municipis com Castelldefels (Torre de Can Roca de Baix) i Sant Just Desvern (La Penya del Moro). Es dona la feliç coincidència que el cim de Sant Pere Màrtir antigament servia per comunicar la península precisament amb les Balears.

En total, seran al voltant de 50 torres i talaies les que acolliran l'acció aquest 2024 als territoris de Catalunya, País Valencià, la Franja i Catalunya del Nord. A més d'aquestes, se sumen les torres de les Balears, Múrcia, Andalusia, Itàlia i les costes del Nord d'Àfrica arribant a més de 100 torres i talaies per tota la Mediterrània. 

Diumenge, 14 de gener

Cim de Sant Pere Màrtir (Parc Natural de Collserola – Esplugues de Llobregat)

Redacció / Fotos: L’Avenç-Arxiu