El preu del transport públic s’apujarà el 6,75% el pròxim any

Imprimeix

Els títols adquirits enguany tindran una validesa fins al 29 de febrer de 2024

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona ha aprovat actualitzar les tarifes generals de transport públic amb un increment de preu del 6,75% i mantenir la bonificació del 20% per a la T-Usual i la T-Jove per a 2024. En un comunicat ahir dimarts, ha informat que el descompte del 20% aportat per les administracions consorciades (Generalitat, AMB i Ajuntament de Barcelona) es podrà ampliar al 50% si l'Estat "decideix aportar el 30% corresponent”. Els nous preus acordats per l’ATM de Barcelona no entraran en vigor "fins que el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible decreti oficialment la seva aportació."

F7 LnssWQAAzkjR 1

Quant a l'increment general de tarifes, "que no es produïa des de 2020", l’ATM de Barcelona ha indicat que s'han tingut en compte factors per a continuar garantint la sostenibilitat del sistema, després de tres anys de contenció de preus i les millores en les prestacions dels títols socials. A més, ha destacat l'"elevat increment de preus generalitzat dels últims anys que ha afectat especialment el cost de l'energia" i que en 2024 s'estima que l'increment acumulat de l'IPC arribi al 19%. "També s'ha tingut en compte l'impacte generat per la Covid-19, que ha provocat almenys dos anys de forta descompensació financera als operadors", ha afegit, i ha assenyalat que durant aquest temps també s'ha produït la millora de l'oferta, renovació i ampliació del material mòbil i la renovació tecnològica del sistema de transport públic.

GAlBYNBXUAA0Wgp

A més, l’ATM de Barcelona ha apuntat que el cost del servei que les administracions cobreixen amb les seves aportacions públiques "continua sent molt elevat i favorable a l'usuari": del 58,7% en 2019 al 65,5% aquest 2023.

Caducitat
El canvi de tarifes de cara al 2024 "confirma" la caducitat dels títols integrats adquirits en 2023, que tindran una validesa fins al 29 de febrer de 2024. La T-Verda i la T-16 mantindran la data de caducitat pròpia de cada títol, i quant als abonaments vigents de 2022 -que van prolongar la seva validesa- caducaran el 31 de desembre.

GBK40keW8AAgr g

A més, es podran canviar fins al 31 de març de 2024 els títols no estrenats del mateix tipus, abonant "si és necessari" la diferència de preu.

Redacció / Foto: ATM-Arxiu