L’AMB amplia els usos dels equipaments dels municipis

Imprimeix

La modificació del Pla general metropolità (MPGM) possibilitarà la implantació d'allotjaments per a col·lectius vulnerables i centres vinculats a la recerca i el coneixement, entre altres 

Aquesta setmana la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'àmbit metropolità de Barcelona ha aprovat definitivament la modificació de les Normes urbanístiques del Pla general metropolità de Barcelona (MPGM) en relació amb la regulació del sistema d'equipaments que afecta els vint-i-vuit municipis inclosos dins l'àmbit del Pla general metropolità de Barcelona. La MPGM s'ha redactat en coordinació amb el Pla director urbanístic metropolità (PDUM), aprovat inicialment el passat 21 de març i que actualment es troba en fase d'informació pública. Les localitats baixllobregatines són: Castelldefels, Cornellà, El Papiol, El Prat, Esplugues, Gavà, Molins de Rei, Pallejà, Sant Boi, Sant Climent, Sant Feliu, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Viladecans.

2671163 0

L'MPGM actualitza la regulació dels sòls qualificats com a sistema d'equipaments, que és on es troben les edificacions que presten serveis públics com ara hospitals, escoles, centres culturals i administratius, comissaries de policia o punts verds. La nova regulació amplia els usos admesos i possibilita que s'hi implantin allotjaments per a col·lectius vulnerables, centres de recerca i centres de foment de l'ocupació i l'emprenedoria, entre molts d'altres.

L'MPGM també simplifica els tràmits de les administracions públiques per implantar nous equipaments i serveis, garanteix la qualitat ambiental i paisatgística dels nous centres i suprimeix l'obligació de preveure places d'aparcament en els equipaments que presten serveis de proximitat, per afavorir la mobilitat sostenible.

2671169 0

reserves de sòl afectades per la MPGM ampliació usos

A més, la nova regulació permet implantar activitats complementàries als equipaments, com ara bars i petits comerços que millorin l'experiència dels usuaris, espais per a emprenedors i empreses emergents en universitats o centres d'investigació en centres hospitalaris.

Finalment, l’MPGM permet que els ajuntaments completin o restringeixin la regulació dels equipaments dins del seu municipi, ateses a les seves circumstàncies particulars.

L’MPGM va ser redactada i tramitada per l'AMB en un marc de col·laboració i consens molt ampli en el qual van participar tots els ajuntaments afectats (entre els quals, Barcelona) així com la Generalitat de Catalunya i altres agents del territori, com les universitats. Posteriorment, el Pla ha estat aprovat el 25 d'abril del 2023 pel Consell Metropolità de l'AMB i el 12 de desembre del mateix any per la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'àmbit metropolità de Barcelona, formada per representants de la Generalitat de Catalunya i de l'AMB. Amb l'aprovació per part de la Subcomissió d'Urbanisme del Municipi de Barcelona, prevista el 21 de desembre, es culminarà un procés que es va iniciar el primer trimestre de l'any 2022.

La documentació de la MPGM es pot consultar al web de l'AMB. També es podrà consultar al Registre de planejament urbanístic de Catalunya, una vegada se'n publiqui l'aprovació definitiva al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Redacció / Fotos: AMB