L'SJD Hospital de Sant Boi, pioner en la dispensió d'un fàrmac per al VIH

Imprimeix

La combinació de dos fàrmacs antiretrovirals de llarga duració, al mercat des de principis d'any, s'han convertit en el tractament més ben valorat per les persones amb la malaltia per l'evident l'impacte positiu en la seva qualitat de vida

Quasi un any després de la sortida al mercat dels primers fàrmacs antiretrovirals injectables (cabotegravir i rilpivirina) d'acció perllongada, la valoració és molt positiva i l'acollida rebuda tot un èxit. El fet que s'administri cada dos mesos amb una injecció al seu hospital de referència contribueix a que les persones amb VIH portin una vida molt semblant a la d'una persona sana. Només cal que s'organitzin per no faltar a aquestes visites. "Aquesta nova medicació marca un abans i un després en el tractament de la malaltia, que impacta directament en la qualitat de vida de la persona amb VIH i en l'estigma que provoca recordar diàriament, per l'obligació de medicar-te cada dia, que estàs malalt", explica el Dr. Vicens Díaz de Brito, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'SJD Hospital de Sant Boi. És un tractament, però, exclusiu per a persones prèviament tractades amb medicació oral, que han aconseguit una càrrega del VIH indetectable i ja no contagien.

2109e26c c34f 4f33 a09a bfe60e08dfa6 alta libre aspect ratio default 0

L'SJD Hospital de Sant Boi és pioner entre els hospitals comarcals en la dispensació d'aquest nou tractament. Va participar molt activament a l'assaig clínic SOLAR, iniciat al 2020, que es va dur a terme a nivell mundial a 118 hospitals de 14 països diferents. Aquest va ser el darrer estudi previ a la comercialització dels fàrmacs antiretrovirals injectables. La participació de l'SJD Hospital de Sant Boi a l'estudi ha facilitat que, un cop el medicament ha estat oficialment al mercat, es pugui dispensar de seguida.

Avui en dia, la infecció per VIH està considerada una malaltia crònica, que correctament tractada equipara l'esperança de vida a la d'una persona sana, però segueix estant socialment estigmatitzada i encara no té cura. Segons dades del departament de Salut, al voltant de 33.000 persones a Catalunya conviuen amb el virus de la immunodeficiència humana (VIH)

La PrEP, una opció altament eficaç per prevenir la infecció per VIH

Des de l'any 2016, l'SJD Hospital de Sant Boi disposa d'una Unitat d'Atenció al Pacient amb VIH. Es tracta d'una consulta molt discreta que ofereix una atenció integral a l'usuari (amb atenció mèdica especialitzada, infermera i farmàcia). Aquesta unitat està autoritzada per administrar la PrEP (profilaxis pre-exposició enfront al VIH), un antiretroviral en presa única diària i que es subministra per a tres mesos després de cada consulta. És una acció preventiva de salut pública, pel que es pot oferir a qualsevol persona que compleixi els criteris per a la seva dispensació.

Aquesta medicació ofereix una prevenció secundària, pensada per a totes aquelles persones que segueixen conductes sexuals de risc. L'índex d'eficàcia d'aquesta teràpia, que s'aplica mundialment per evitar nous casos de VIH, està prop del 99%. "Tot i que sembli que el fet de disposar d'una pastilla pot contribuir a que se segueixin mantenint aquest tipus de conductes, treballem perquè les persones vagin guanyant consciència alhora que disminuïm la incidència del VIH i, pel fet de veure'ls amb regularitat, també aconseguim diagnòstics precoços", explica el doctor.

Un dels principals problemes a nivell mundial, i també a nivell espanyol, són els diagnòstics tardans, que es donen en més del 40% dels casos i que es tradueixen en una pitjor evolució de la malaltia en les persones que viuen amb el VIH i en un augment de noves infeccions, ja que poden contagiar sense ser-ne conscients. L'administració de la PrEP està aconseguint baixar la incidència de nous casos i es un camí per a posar fi a aquestes situacions.

Redacció / Fotos: SJD Hospital Sant Boi