El 22,2% de la població de la comarca va patir almenys un delicte el 2022

Imprimeix

Cornellà és un dels municipis baixllobregatins amb l’índex de victimització global més alt de la comarca amb un 17,6%

Durant el 2022, el 23,2% de la ciutadania que resideix a l'àrea metropolitana de Barcelona assegura haver patit, com a mínim, un fet delictiu. Es pot tractar, per exemple, de robatoris de bossa o cartera, de delictes contra els vehicles o d'agressions o amenaces amb components d'odi i discriminació, entre d'altres. Aquesta xifra suposa un augment d'1,7 punts percentuals respecte a l'edició anterior, quan l'índex de victimització va ser del 21,6%, i se situa en valors semblants als anteriors a la pandèmia, que es trobaven entre el 24% i el 27% els dos anys anteriors a l'esclat de la Covid-19. 

Captura de pantalla 2023 12 01 a las 13.04.33

Així es desprèn de la darrera Enquesta de victimització a l'àrea de metropolitana de Barcelona (EVAMB), elaborada per l'Institut Metròpoli en coordinació amb l'Ajuntament de Barcelona a partir de 7.838 entrevistes realitzades entre el 13 de febrer i el 12 d'abril del 2023.

Índex de victimització

L'EVAMB també mostra que la proporció de víctimes és més elevada entre la població que viu en ciutats més grans i centrals del territori metropolità que en d'altres més petites: 

 
Captura de pantalla 2023 12 01 a las 10.43.14

Valoració dels serveis policials 

A la pregunta de l'opinió de la població sobre els serveis policials que operen a l'àrea metropolitana (Policia Local i Mossos d'Esquadra) en l'escala del 0 (donen un servei pèssim) al 10 (donen un servei excel·lent). En la present edició, millora la valoració que la població metropolitana fa dels cossos policials, que avalua amb 7,16 punts de mitjana els serveis que presten els Mossos i amb 6,69 punts els de la Policia Local, puntuacions que continuen millorant respecte a anys anteriors. 

af12bd2d 78da 4a6b 883a cd95cf8fd15f 16 9 discover aspect ratio default 0

Agressions per motius discriminatoris

Segons l'enquesta de l'EVAMB, un 4,5% de les dones que ha patit una agressió declara que ha estat per motius discriminatoris. Les dades detallen que es refereixen a discriminacions per l'aspecte físic (0,8%), la llengua i el color de pell o el lloc de naixement (0,8%). En el cas dels homes, les agressions i intimidacions per discriminació són mínimament inferiors (3,7%). 

web DSC05740

Pel que fa als àmbits, continua prevalent la seguretat personal: un 15,6% dels enquestats s'ha sentit víctima d'algun delicte contra la seva persona. La majoria dels fets en aquest sentit són fets adquisitius no violents (10,7%), com el robatori de bossa o cartera o l'intent de robatori de bossa o cartera. Les dones són les principals víctimes de fets contra la seguretat personal (16,5% vers el 14,7% del homes), en concret pels robatoris no violents (12,0%). En els fets violents, les dones continuen sent les principals víctimes de les agressions sexuals.

El vehicle és el segon àmbit més comú de la victimització metropolitana: el 7,8 % de les persones ha estat víctima de fets contra el vehicle, com robatoris d'accessoris o l'intent de robatori del cotxe o la moto. 

Quant al domicili, tot i ser el tercer àmbit més freqüent, es manté constant respecte a l'edició anterior, amb una percepció de victimització del 3,7%. Finalment, l'entrada o intent d'entrada en segones residències i establiments comercials són els menys freqüents.

Sensació de seguretat als barris 

D'acord també amb l'EVAMB, la seguretat als barris metropolitans rep una valoració mitjana de 6,30 punts (una xifra molt semblant a la de l'any 2022, quan va rebre 6,32 punts), mentre que la seguretat a les ciutats metropolitanes és de 5,80 punts en una escala del 0 (no hi ha gens de seguretat) al 10 (hi ha molta seguretat). 

c75bfc26 1b91 4dfa 916a 726b3ea0c37b

Marta Murrià, cap de l'àrea de Convivència i Seguretat Urbana de l'Institut Metròpoli i autora de l'estudi, apunta que "amb més de 30 anys d'història, l'EVAMB és una de les enquestes de victimització i percepció de seguretat amb una trajectòria més extensa a escala internacional, i de les poques que tenen una perspectiva metropolitana". A més, Murrià exposa: "l'àrea metropolitana de Barcelona és un entorn eminentment segur, però persisteixen algunes problemàtiques de seguretat que afecten barris i poblacions determinades."

Redacció / Fotos: Mossos d’Esquadra