S’inaugura nova Escola Bressol Municipal Petit Mamut a Sant Vicenç

Imprimeix

El centre educatiu es trasllada a un equipament pioner a l’àrea metropolitana, construït amb fusta i energèticament sostenible, al cor del barri de Vila Vella

Ahir es va inaugurar les noves instal·lacions de l’Escola Bressol Municipal (EBM) Petit Mamut a Sant Vicenç dels Horts. Un projecte conjunt de l’Ajuntament i de l’AMB. El centre educatiu deixa enrere un espai obsolet al carrer del Riu i comença una nova etapa al número 14 del carrer de Mossèn Josep Duran, a pocs metres de la seva primera ubicació i al mateix barri de Vila Vella, en una zona amb el trànsit pacificat. Infants i equip docent hi fan classe des del 2 d’octubre, mentre que la ciutadania ha pogut descobrir l’interior del recinte, durant l’acte inaugural. L’AMB ha redactat el projecte i ha dirigit les obres d’aquest equipament públic, una aposta sostenible de construcció amb fusta.

F71VZG2W8AAyk2s

L’EBM Petit Mamut és ara un equipament educatiu de primer nivell, que guanya en espais i en millors prestacions respecte de l’edifici antic. La construcció és pionera a l’àrea metropolitana de Barcelona, perquè està feta amb fusta d’avet (estructura, façanes, forjats i coberta).

-La planta baixa està revestida de pedra, un material que s’integra estèticament al nucli antic de Vila Vella i que compta amb la durabilitat necessària per a l’equipament

-La façana de la planta primera i l’interior de l’edifici són de fusta d’avet, un tret que aporta la calidesa necessària en un equipament per a nadons i infants.

-És un edifici sostenible energèticament: s’autoabasteix d’electricitat amb plaques fotovoltaiques i compta amb la màxima qualificació d’eficiència energètica.

-Pel que fa a la superfície construïda, l’equipament disposa de tres aules (per a infants de 0, 1 i 2 anys), una aula de psicomotricitat i una aula multisensorial, que ha de ser especialment útil pels infants d’educació especial. El centre també compta amb cuina pròpia.

L’EBM Petit Mamut és la primera escola bressol municipal creada a Sant Vicenç dels Horts en l’actual període democràtic, l’any 2000, quan l’Ajuntament va municipalitzar una llar d’infants particular. Des d’aleshores, havia estat ubicada en un edifici d’habitatges del carrer del Riu. Ara, amb el trasllat, passa de 166,85 m2 construïts a 457,98 m2. A més, els infants canvien una terrassa de 123,60 m2 per un gran pati de 420,77 m2, més un accés cobert al pati de més de 24 m2.

WhatsApp Image 2023 10 07 at 12.54.28

L’EBM Petit Mamut té dos accessos: un pel carrer de Mossèn Josep Duran, per on hi accedeixen les famílies i els infants, i un altre pel carrer de Barcelona, per on hi accedeixen els subministraments i que, alhora, és la porta d’emergència. En aquest accés s’hi ha recuperat un antic arc de pedra d’uns 200 anys d’antiguitat que es trobava a l’interior de l’edifici que hi havia anteriorment, Ca la Manela. L’arc s’ha restaurat i i queda integrat a la façana del nou edifici com a recordatori del que hi havia.

WhatsApp Image 2023 10 07 at 13.37.18

Espais al servei de l’aprenentatge

Durant la inauguració, l’alcalde, Miguel Comino, va destacar que s’inaugura “un equipament de primera al servei de l’aprenentatge. Infants, famílies i equip professional ompliu de sentit aquestes magnífiques instal·lacions, que són al vostre servei”. L’alcalde també es va referir al paper dinamitzador que un equipament així suposa al nucli antic del municipi: “L’Escola Bressol Municipal Petit Mamut és un servei municipal essencial que segueix al cor de Vila Vella i que omple de vida el centre del poble, amb infants que creixen arrelats al barri.”

F71VZYrXUAA5Krd

F71VZ6TXwAA4jrX

També la regidora d’Educació, Patricia Higueras, ha descrit l’equipament com a “punter” i “al servei del projecte educatiu”. I va afegir que “un entorn d’aquestes característiques estimula l’aprenentatge en una etapa clau. Tota l’escola bressol està pensada per afavorir el desenvolupament i el benestar dels infants.”

El cost total de l’obra és de 1.536.044,75 euros, dels quals 1.428.881,10 euros han anat a càrrec de l’AMB i 107.163,65 euros a càrrec de l’Ajuntament. Sant Vicenç dels Horts compta amb dues escoles bressol municipals: l’EBM Petit Mamut, creada l’any 2000 i que ara comença una nova etapa, i l’EBM L’Alegria, creada l’any 2008 a la pl. del Trèvol.

Redacció / Fotos: Aj. Sant Vicenç dels Horts