El barri Sales de Viladecans celebra els cent anys

Imprimeix

Del 2 al 8 d'octubre s’organitzaran activitats per gaudir del centenari amb la col·laboració del veïnat, entitats, comunitat educativa, comerç i restauració

La ciutat celebrarà el centenari del barri de Sales durant tota la propera semana –des del proper dilluns, 2 d’octubre, fins al diumenge, dia 8– amb una programació d’activitats pensades per a tots els públics amb la col·laboració i les idees de la ciutadania i el mateix veïnat. La celebració s’ha fet coincidir amb la tradicional festa del barri i tindrà lloc a la plaça de la Diversitat i els seus voltants.

Per a aquest centenari, els veïns i les veïnes de Sales han posat fil a l'agulla amb tota la il·lusió. En només quatre trobades, s’ha aconseguit, conjuntament amb l’Ajuntament, una proposta d'allò més diversa amb activitats gastronòmiques, concursos, espais de joc infantil o actuacions musicals.

Prat vista1

Des de 1923

El 25 d’abril de 1923, el barceloní Josep Feliu Gusiñé presentà una instància a l’ajuntament demanant permís per urbanitzar una gran finca situada al sud de la carretera de Barcelona. Llavors, l'anomenaven popularment Parellada del Bisbe, Vinya de la Torre o, sobretot, Vinya del Baró, un nom que va perdurar molts anys entre la gent. El projecte inicial –delimitat per l'actual passeig de la Marina, les carreteres de Barcelona i del Prat i l'actual avinguda del Segle XXI– abastava la meitat del que ara és el barri de Sales. El 3 de maig de 1923, el Ple Municipal acordà passar la sol·licitud a informe de l’arquitecte municipal i el 9 d’agost l’Ajuntament n'aprovava la urbanització.

sales 1

A l’Arxiu Municipal consta el permís de la primera llicència de construcció d’un habitatge el 1924: quatre cases de planta baixa a la cantonada dels actuals carrers de Jaume Balmes i de Catalunya. Des d’aleshores, el barri va començar a poblar-se sobretot amb famílies de les províncies de Terol –en especial de la comarca del Matarranya–, Castelló, Alacant i Almeria.

Captura de pantalla 2023 10 02 a las 7.56.36

El 1924, Feliu presentà un nou projecte per ampliar el barri cap a l’est, tot i que aquest no s’executaria fins a la dècada dels anys 1950. El pla, això sí, és destacat perquè ja incorporava la majoria de noms dels carrers que coneixem. Gairebé tots dedicats a glòries de la història de Catalunya: Pau Claris (ara Jaume Balmes), Rafael Casanova, Guifré el Pelós, Joan Fivaller, Jaume I i Pere III. En canvi, va ser de nomenament oficial el carrer dedicat al diputat conservador Bertran i Musitu (ara de Catalunya, per l'eliminació del nomenclàtor de noms de la dictadura).

Captura de pantalla 2023 10 02 a las 7.57.23

El nom de barri de Sales, en canvi, arribà bastant més tard. El 1952 el Ple recollia la petició del mossèn del poble per donar-li el nom de la Mare de Déu de Sales. No hi ha constància d’un acord posterior formal, però és evident que la proposta quallà i la població i els organismes començaren a parlar de barri de Sales.

Redacció / Fotos: Aj. Viladecans