Martorell, amb els afectats per les participacions preferents

Imprimeix

Així ho ha decidit el Ple de l’Ajuntament de Martorell, liderat per Salvador Esteve (CIU), després d’aprovar una moció en aquest sentit amb els vots favorables de tots els grups municipals:CiU, PSC, ICV, PP i ERC.

La mesura proposa la conversió dels mateixos a dipòsits a termini fix a un interès de mercat, en un termini “el més breu possible” -en cap cas superior a cinc anys-, i que “renunciïn a cobrar” les indemnitzacions, de manera que aquests diners vagin a parar a un fons per tal d’ajudar els afectats per aquests productes financers.

La moció subratlla que “en la majoria dels casos, va haver un assessorament insuficient i erroni, fruit de la informació tergiversada i interessadament maliciosa que la direcció de l’entitat havia subministrat als seus empleats”.

El text critica que entitats “prometien als seus clients que podrien recuperar els seus estalvis quan ells volguessin, amb l’única condició de notificar-ho a l'entitat bancària amb uns dies d'antelació”.

Alarma social

La col·locació d’obligacions subordinades i participacions preferents per part de les entitats financeres ha generat molta controvèrsia perquè ha afectat, majoritàriament, a gent gran i persones jubilades, un dels col·lectius més desafavorits de la nostra societat.

Les entitats financeres prometien als seus clients que podrien recuperar els seus estalvis quan volguessin, amb l’única condició de notificar-ho a l'entitat bancària amb uns dies d'antelació. Però en la realitat aquest procediment no ha estat possible.

Atès que moltes persones desconeixen encara avui la naturalesa d’aquests productes tòxics que han estat comercialitzats de forma fraudulenta, Martorell vol donar suport a la ciutadania.

Un dels acords del ple és proposar que els directius de caixes d’estalvi i bancs que van gestionar participacions preferents “renunciïn a cobrar les indemnitzacions i aquests diners vagin a parar a un fons per ajudar els afectats per aquests productes financers d’alt risc”.

Redacció | Foto (Salvador Esteve): Héctor Marín (arxiu)