Dispositiu especial de trànsit per a la revetlla de Sant Joan 2023

Imprimeix

Divendres a la tarda s'instal·larà per primera vegada un carril addicional de 53 km al nord, i es reduirà la velocitat a 80 km/h

Pel que fa a la previsió de mobilitat davant la celebració de la revetlla i el festiu de Sant Joan, que enguany coincideix en cap de setmana, el Servei Català de Trànsit (SCT) estima que uns 460.000 vehicles sortiran de l’àrea metropolitana de Barcelona entre les 15.00 h de divendres 23 i les 15.00 h de dissabte 24 de juny. L’operació tornada de diumenge 25 de juny es durà a terme entre les 12.00 i les 24.00 h i es calcula que uns 260.000 vehicles es mobilitzaran cap a la zona d’influència de la capital catalana.

Fm0ZO66X0AE xIu

Atès que aquest 2023 la festivitat de Sant Joan és en dissabte, es preveu que divendres a la tarda, a la mobilitat de sortida d’un cap de setmana d’estiu, s’hi afegirà un nombre elevat de desplaçaments locals per la celebració de la revetlla. Aquesta mobilitat d’oci concentrada sobretot en la franja horària de divendres a la tarda pot generar complicacions viàries a diversos punts de la xarxa viària catalana.

Dies i vies amb una mobilitat més elevada

Les destinacions cap a les zones costaneres seran les que concentraran més afluència de vehicles. Les principals afectacions viàries tindran lloc divendres a la tarda i dissabte al matí pel que fa a la fase de sortida. I també es preveuen problemes de trànsit diumenge a la tarda, quan es concentrarà l’operació tornada del cap de setmana.

Enguany es preveu una mobilitat comparable a la registrada el 2017 (dates equivalents) i també a la del 2022 (any proper i amb els peatges alliberats, tot i que va ser pont). Durant aquests dos anys es van registrar retencions importants especialment durant l’operació sortida de la tarda de la revetlla. Les congestions en aquesta sortida es van concentrar en el tram central de l’AP-7 (la zona entre Martorell i la Roca del Vallès). A més, l’any 2017 i el 2022 els factors de retenció (valor que s’obté amb la durada i la llargada de les retencions) van ser elevats, 1.248 i 1.670 respectivament.

En aquest sentit, amb l’anàlisi de les dades de mobilitat i retencions de l’operació especial de Sant Joan d’anys anteriors, les vies que podran concentrar els principals problemes de mobilitat són: l’AP-7 en tram central entre Martorell i la Roca del Vallès durant la sortida, i l’AP-7 nord de Sant Celoni a la Roca i en el tram sud a partir de Vilafranca del Penedès durant la tornada.

780 0008 5648672 e8c867afc0d543141248d2172f72c5db 1

També es preveu circulació densa amb retencions a les vies d’accés a localitats costaneres com l’N-340 al Vendrell i Torredembarra, la C-32, tant en el tram nord de Vilassar de Mar com en el tram sud de Sant Boi de Llobregat i Sitges, l’N-II a Tordera, i a la Costa Brava, la C-31 a Santa Cristina d’Aro i la C-65 a Llagostera.

L’SCT gestionarà i controlarà la mobilitat durant aquesta operació especial a través de l’equip tècnic del Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT), que té el suport a peu de carretera dels Equips Mòbils d’Informació Viària (EMIV), els quals es distribuiran per les vies més conflictives. A més, els mitjans aeris dels que disposa l’SCT (un avió bimotor i dos helicòpters) reforçaran el seguiment del dispositiu i el control i la vigilància del trànsit.

Davant el volum elevat de desplaçaments que es registrarà a la xarxa viària aquests propers dies es demana:

1. Utilitzar en la mesura del possible el transport públic per desplaçar-se especialment la tarda de la revetlla

2. Extremar la precaució en la conducció, màxima atenció irresponsabilitat a la xarxa viària

3. Informar-se de l’estat del trànsit, planificar els desplaçaments i consultar, prèviament, possibles alternatives de trajectes amb rutes menys congestionades, especialment alternatives a l’autopista l’AP-7. Es pot trobar aquesta informació en els panells de missatge variable al compte de Twitter @transit i al web d’incidències viàries

Mesures especials de circulació, ordenació i regulació de trànsit

Amb l’objectiu de reduir les congestions i millorar al màxim la fluïdesa, el Servei Català de Trànsit, amb col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, estableix un conjunt de mesures especials de circulació, ordenació i regulació del trànsit a diverses vies.

Entre altres mesures que establirà l’SCT per minimitzar les retencions i garantir la seguretat a la xarxa viària, divendres a la tarda (entre les 15.00 h i les 21.00 h) es limitarà per a tots els vehicles la velocitat màxima a 80 km/h a la B-23 i a l’AP-7 en el tram entre Barcelona i Gelida.

En aquest sentit, en l’operació tornada de diumenge 25 de juny s’instal·laran més de 100 km de carrils addicionals en sentit contrari a l'habitual a l’AP-7 nord entre Sant Celoni i Montornès del Vallès, a l’AP-7/B-23 entre Vilafranca i Molins de Rei i a la C-32 nord entre Sant Andreu de Llavaneres i Montgat i a la C-32 sud entre Gavà i Cornellà de Llobregat, per augmentar la capacitat viària d’aquestes vies i trams.

FzSOIZ XgAECdUE

D’altra banda, conjuntament amb el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, en l’enllaç A-2/AP-7 s’allargarà més de 100 metres, a través d’un repintat a la calçada, el carril d’incorporació i entrada a l’autopista en sentit Tarragona per millorar la mobilitat en aquest tram i augmentar la seguretat viària.

Limitacions a la circulació vehicles pesants i informació viària

Per afavorir la fluïdesa del trànsit i reduir i minimitzar la severitat de les congestions. En aquesta operació sortida de Sant Joan, divendres a partir de les 15.00 hores, es limitarà per a tots els vehicles la velocitat màxima de circulació a 80 km/h a la B-23 i AP-7 en el tram entre Barcelona i Gelida, de sortida de la capital catalana. Aquesta mesura facilitarà l’ocupació de tots els carrils de la via, un major aprofitament de la capacitat viària de l’autopista i una homogeneïtzació de la mobilitat. Convé destacar que en el tram equipat amb el sistema de velocitat variable, s’aplicarà un control dinàmic de la velocitat a la baixa si la situació viària ho fa necessari.

En aquesta direcció, també s’establiran limitacions de velocitat i avançament a vehicles pesants. El seu compliment es controlarà amb l’helicòpter. Concretament, els camions tindran obligatorietat de circular pel carril dret de la via i prohibició de realitzar avançaments:

Divendres 23 de juny, de 15 a 21 hores

AP-7, entre la Roca del Vallès i Martorell en ambdós sentits

AP-7 entre Martorell i Gelida en sentit Tarragona

Dissabte 24 de juny, de 9 a 14 hores

AP-7 entre Martorell i Gelida en sentit Tarragona

Diumenge 25 de juny, de 15 a 22 hores en ambdós sentits

Els camions tindran l’obligatorietat de circular pel carril dret de la via, la prohibició de realitzar avançaments i velocitat limitada a 80 km/h amb motiu de la instal·lació de mesures especials de trànsit (carril en sentit contrari) a:

AP-7 Sant Celoni-Montornès del Vallès

AP-7 Banyeres del Penedès-Castellbisbal

B-23 Castellbisbal-Sant Feliu de Llobregat

C-32 Canet de Mar-Montgat

C-32 Gavà-Cornellà

foto c32

Dispositiu de trànsit de Mossos d’Esquadra

Mossos d’Esquadra durà a terme 713 controls (235 de drogo alcoholèmia, 98 de seguretat passiva, 42 de transport, 95 de velocitat, 123 de distraccions i 113 controls Premot), en els quals hi participaran un total de 395 efectius de trànsit. Els agents es desplegaran a les vies d’entrada i sortida dels nuclis urbans, així com a les zones amb un major nombre de desplaçaments. També es realitzarà una major vigilància a les principals zones d’oci, platges i línies ferroviàries més importants.

FsxEi0IWcAAKRfr

Tots aquests controls s’emmarquen en la campanya intensiva policial per combatre la conducció sota els efectes de l’alcohol o les drogues a les carreteres i zones urbanes que el Servei Català de Trànsit coordina amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals des del passat dilluns 19 de juny i que s’allarga fins diumenge 25. En la campanya corresponent a Sant Joan de 2022, es van posar una mitjana de 173 denúncies diàries per positius en alcohol o drogues.

628b3a7ac632b

A més, per tal d’evitar sinistres viaris, davant de la revetlla i la festivitat de Sant Joan i els desplaçaments que comporten convé insistir que el consum d’alcohol i drogues i la conducció són totalment incompatibles i es recorda la importància de la figura del conductor alternatiu. Justament, coincidint amb aquesta celebració, aquesta setmana l’SCT ha endegat en col·laboració amb les policies de trànsit una campanya intensiva per combatre la conducció sota els efectes de l’alcohol o les drogues a les carreteres i municipis de Catalunya.

Redacció / Fotos: Mossos d’Esquadra (arxiu)-Trànsit (arxiu)