Viladecans denuncia les pèrdues i el malbaratament de menjar

Imprimeix

Un total de 270 persones van assistir al Dinar d’Aprofitament, que s’emmarcava en la cinquena Mostra d’Entitats de Cultura Popular ‘Viu Can Batllori’ 

Les entitats locals de cultura popular i el Pacte Viladecans pel Clima va unir aquest any les seves forces per celebrar un dinar popular d’aprofitament, en el marc de la cinquena jornada de portes obertes i mostra d’associacions d’arrel tradicional Viu Can Batllori. El dinar popular, del qual van gaudir 270 comensals, va anar a càrrec de la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA). Aquesta plataforma treballa des del 2014 per reduir el malbaratament en tot el cicle alimentari, des de la producció a la distribució, el consum i la gestió de residus. L’organització del dinar va comptar amb la col·laboració de 47 persones voluntàries i 24 comerços de la ciutat, entre fruiteries, verduleries i forns de pa.

3P9A0646

La xef local Cèlia Martínez va preparar amb l’ajuda dels voluntaris, entre els quals es trobaven  alumnes de l’Institut Miramar, un menú amb els aliments donats per aquests comerços i amb l’espigolada que es va fer als camps de Viladecans. Els assistents van poder degustar bunyols de carbassó amb bròquil, sopa freda de cirera amb cogombre, amanides, torrades amb baba ganoush, arròs amb verdures i postres amb melmelada de préssecs i albercocs. En total, es van recuperar 497 quilos d’aliments. La tinenta d’alcalde de Medi Ambient, Encarna García, també va ser-hi present. “Hem menjat conjuntament aquests aliments que s’haguessin llençat i així creem xarxa contra el malbaratament alimentari per aprofitar el menjar”, va declarar. Aquest és precisament un altre dels objectius de la Plataforma Aprofitem els Aliments: promoure i facilitar el treball en xarxa entre els agents locals per aconseguir un model alimentari i de consum més responsable i sostenible.

Més enllà de tot el menjar que s’hi va cuinar, aquesta acció també té un important vessant mediambiental i d’aprofitament de recursos naturals. Segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura), entre el 33 i el 40% dels aliments que es produeixen per a consum humà es perden en la transició del camp al plat, amb tot el malbaratament de recursos que això comporta. En aquest sentit, els 497 quilos d’aliments recuperats dissabte van evitar la generació de 510 kg de CO2 i es van estalviar 59.111 litres d'aigua.

A més del dinar d’aprofitament, la 5a Mostra d’Entitats de Cultura Popular ‘Viu Can Batllori’ també va acollir durant tot el matí tallers i exhibicions de cultura popular.

Redacció / Fotos: Aj. Viladecans