Cent setanta interns treballen en la nova cuina de Brians 1

Imprimeix

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, va visitar el nou equipament de més de 1.150 m², el més modern i equipat de Catalunya

La gestió del servei d’alimentació per part del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) ha comportat l’ocupació d’un total de 170 interns al Centre Penitenciari Brians 1, ubicat a Sant Esteve Sesrovires. Vuit internes treballen a la fleca, nou a la cafeteria interior i nou a la cafeteria exterior. A més, 64 interns s’ocupen del repartiment dels àpats i de la neteja. Finalment, en el servei de cuina, hi treballen un total de 80 interns, dones i homes, en diferents torns horaris, matí i tarda, de dilluns a diumenge.

photo 5976343943689911463 y

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, va visitar ahir divendres l’equipament, inaugurat el passat 1 d’abril, i va fer un recorregut pels nous espais del centre: la fleca, la zona de cocció i les càmeres frigorífiques de la cuina; el moll de càrrega i descàrrega del pati de mercaderies, i la terrassa de l’edifici.

Més de 1.000 serveis d’àpats

Els interns que treballen a la cuina s’encarreguen de rebre les matèries primeres al moll de càrrega i de repartir els àpats cuinats, a més de gestionar els espais d’emmagatzematge (congelats, refrigeració i temperatura ambient). En total, produeixen aproximadament uns 1.020 serveis d’esmorzar, dinar i sopar.

photo 5976343943689911464 y

Les dietes principals engloben la gran majoria de creences religioses, conviccions personals i patologies mèdiques. En total, són nou dietes diferents: general, musulmana, vegetariana, infermeria o de règim, tova o de fàcil digestió, astringent, sense làctics (per al·lèrgia o intolerància), sense peix (per al·lèrgia o intolerància) i celíaca.

photo 5976343943689911472 y

Per poder desenvolupar de manera òptima el servei d’alimentació a Brians 1, el CIRE s’ha dotat dels mitjans personals necessaris, tal com ho ha anat fent a mesura que assumia la gestió de les cuines i cafeteries d’altres presons. En aquest cas, en el servei de cuina, hi ha un cap de cuina i vuit cuiners, que són treballadors del CIRE.

photo 5976343943689911476 y

Més de 1.150 m² destinats a l’alimentació

A l’edifici principal, de gairebé 1.150 m², se situa la cuina i la fleca, juntament amb els espais destinats a l’emmagatzematge, les preparacions, les coccions i les expedicions dels aliments, així com els espais per a la neteja del material. En aquesta edificació també hi ha els vestuaris i els espais de gestió i control de les activitats. A més, hi ha un edifici auxiliar, de 180 m², que centralitza totes les instal·lacions que donen servei al nou equipament.

photo 5976343943689911474 y

Una superfície associada de 1.289,56 m² organitza els fluxos de vehicles i vianants que accedeixen al nou equipament. Per a la construcció, el centre ha gestionat més de 23.000 entrades i sortides, 1.060 persones i 430 vehicles diferents, de les més de 135 empreses que han participat en les obres. El cost de la nova instal·lació supera els sis milions d’euros i dona servei a tots els interns i professionals que fan ús de les cafeteries i els menjadors del centre.

photo 5976343943689911467 y

L'edifici està dissenyat i organitzat per respectar, entre d'altres, la separació entre zones i circuits ‒bruts i nets‒ i separar els productes dels estris de neteja, dins d'una integració harmònica i de fàcil accessibilitat. També s’ha volgut complir un programa funcional adient que permeti desenvolupar l'ús de la cuina i la fleca del centre penitenciari amb uns estàndards de qualitat ajustats a la normativa sanitària actual.

Per les característiques de l’equipament i l’entorn on se situa, s’ha considerat necessari adequar el nou edifici i la seva àrea d’urbanització amb elements físics, mecànics i electrònics que garanteixin la seguretat dels usuaris, els béns i les instal·lacions, així com el desenvolupament normal de l’activitat.

Redacció / Fots: Dep. Justícia