Geriàtrics de Castelldefels demanen al Govern que pagui el que els deu

Imprimeix

Durant l'acte, els organitzadors han llegit un manifest en què denuncien les retallades que han estat patint les residències i centres de dia, la “desinformació per part de l'administració” envers ells, la “ineficàcia en la gestió” del sector i la “no actualització de les seves tarifes” en els darrers anys.

Els convocats demanen a la Generalitat que compleixi les seves promeses de pagament d'allò que se'ls adeuta i que s'apliqui l'IVA superreduït (4%) en tots els serveis relacionats amb la dependència (independientment de qui els faciliti), entre d'altres punts.

Una de les organitzadores de l'acte, la directora de la residència geriàtrica L'Oreneta, Margarita Planas, ha criticat que "els perjudicats són persones desvalgudes amb fills, que en molts casos ara es troben a l'atur i que han fet un gran esforç per poder ajudar-los".

Planas ha afegit que "els diners que la Generalitat no ha pagat són els que donen als residents, no a nosaltres".

"Nosaltres estem fent de banc, estem sent maltractats económicament ja que no podem pagar l'IVA ni els recàrrecs dels impostos als quals no podem fer front", ha completat Planas.

Llista d’espera

Castelldefels és un dels municipis de Catalunya que disposa d'un major número de residències dedicades a atendre les necessitats de les persones dependents, moltes d'elles amb graus severs.

Es tracta de 22 residències que actualment atenen directament 864 persones, de les quals 392 tenen finançament públic. A més, a Castelldefels 468 persones dependents estan en llista d'espera.

470.000 euros

El passat mes de setembre, l'alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, traslladava al aleshores Conseller de Benestar Social i Familia, Josep Lluís Cleries, la preocupació de l'Ajuntament per la situació d'impagament de les places concertades a les residències de Gent gran col·laboradores.

Reyes va expressar en el seu moment al conseller la seva preocupació davant aquesta situació d'impagaments:  "Entenem que la quota que es deixa de pagar per cada plaça residencial és d'aproximadament 1.200 euros mensuals, això suposa un càrrec aproximat de 470.000 euros mensuals difícils d'assumir per les residències i per les famílies en la situació actual", li va dir.

 R. | Foto: Ajuntament Castelldefels