Presenten dos projectes per millorar la seguretat viària a Abrera

Imprimeix

La Diputació de Barcelona té previst fer una rotonda a la intersecció de les carreteres BV-1201 que connecta el municipi amb l'A2 i AP2 i la BV-1202 d'accés a Ullastrell, i una altra a la intersecció a la urbanització Les Carpes des de la BV-1201

Dos punts de la trama urbana de carreteres a Abrera milloraran la seguretat dels usuaris amb la construcció de dues noves rotondes. Es tracta de la intersecció de les carreteres BV-1201 que connecta el municipi amb l'A2 i AP2 i la BV-1202 d'accés a Ullastrell, i de la intersecció a la urbanització Les Carpes des de la BV-1201. Els dos projectes van ser presentats ahir dimarts a l'Ajuntament d'Abrera pel diputat d'Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, a l'alcalde, Jesús Naharro, en un acte celebrat al saló de plens  de l'Ajuntament amb l'assistència de regidors i tècnics municipals. Tan el diputat Pere Pons, com l'alcalde Jesús Naharro, van celebrar poder presentar aquests projectes, ja que es tracta d'unes actuacions importants per a millorar la seguretat viària en aquests dos punts de la carretera, llargament esperats pel municipi.

Abrera projecte 01A

En aquesta línia, el diputat Pons va ressaltar que la solució pel projecte de la intersecció de les dues carreters no ha estat fàcil, per la complexitat de la seva situació al costat del riu i també de la planta de tractament d'aigües, el que ha suposat també disposar d'un major pressupost per la seva execució, així com la necessitat de millorar l'accés a la urbanització amb una solució important. Pons també va destacar que els dos projectes faran que aquestes carreteres més urbanes i obligaran a una reducció de la velocitat dels vehicles, guanyant també en seguretat.

També l'alcalde, Jesús Naharro, va explicar que les dues actuacions suposaran una gran millora pel municipi i ha celebrat els treballs de la Diputació en la redacció i posterior execució dels projectes. Naharro ha dit que els projectes donen també una resposta de sostenibilitat en uns punts sensibles del municipi, al costat del riu i del projecte de Vies Blaves, amb el que s'avança al futur que vindrà.

Les rotondes

Per millorar la seguretat de la intersecció de les carreters BV-1201 i BV-1202 que actualment és en forma de T i es troba al costat de l'ETAP del Llobregat d’ATL, el projecte inclou la construcció d'una rotonda amb un diàmetre exterior de 35 metres i una calçada anular de set metres d'amplada.

Abrera rotonda proj 02A

La posició de la rotonda minimitza l'afectació a sòl urbà i als serveis existents d'electricitat i aigua a causa de les canonades de sortida de l'ETAP Llobregat, i que a causa del desnivell existent de sis metres, comporta la construcció d'un mur d'escullera en el peu del terraplè. L'actuació es completa amb l'enjardinament de l'illot central i il·luminació perimetral. El projecte té un pressupost de licitació de 650.00 euros.

El segon projecte presentat és la construcció d'una rotonda entre els PK 6,300 i 6,400 de la carretera BV-1201 a l'altura de l'accés a la urbanització Les Carpes. Actualment, aquesta és una cruïlla que disposa de poca visibilitat en la maniobra d'incorporació dels vehicles a la carretera, fet que condiciona la disposició dels carrils d'entrada i sortida de la urbanització. Així mateix, en aquest punt també hi ha una calçada lateral adjacent a la cruïlla, sense que hi hagi cap element físic que el separi de la carretera i on hi tenen parada autobusos de línia i també escolars, amb manca d'espai a les voreres per als seus usuaris.

Abrera rotonda Les Carpes 03A

L'actuació que es proposa, que es troba en fase d'avantprojecte, proposa una reordenació de la cruïlla a partir de transformar la cruïlla en T en una rotonda amb calçada anular d'un carril i 32 metres de diàmetre exterior.

Com actuació complementària, també es canvia l'ordenació de la calçada lateral creant un apartador per a la parada del bus, una ampliació de les voreres i la creació d'un espai compartit, amb enjardinament. També es construeix una mitjana elevada amb pas de vianants elevat amb refugi a prop de la rotonda, així com vorera i parada de bus en costat riu.

Pel que fa al calendari, l'actuació a la cruïlla de les dues carreteres, el projecte entra ja en fase de licitació d'obres, i per això es preveu que aquestes puguin iniciar-se a principis de 2024, amb una durada de cinc mesos. Pel que fa a l'accés a la urbanització, es començarà amb la redacció del projecte executiu preveient que a finals d'any pugui iniciar-se la seva licitació.

Redacció / Fotos: Diputació de Barcelona