El preu de l’aigua pujarà un 18% a l'àrea de Barcelona

Imprimeix

Es tracta de la tercera pujada en un any, després que el ple de novembre del 2011 aprovés un augment del 4,98%, i que en la sessió de maig d'aquest any aprovés un increment del 1,95%, el que sumat pot suposar un augment acumulat del 25,13%.

A falta de veure com s'aplicarà ara a cada un dels ajuntaments de l'àrea de Barcelona l'increment, que se situa ara en un 18%, el rebut segueix sense deixar de créixer, fins al punt que algunes formacions, com ICV-EUIA, consideren que la mesura és "un abús" .

El nou augment, que dependrà de l'estructura tarifària de cada ajuntament, deriva de l'aprovació per part d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) d'un augment extraordinari del preu de venda de l'aigua del 70%.

Segons l'AMB, aquesta pujada del 70% s'ha aprovat en el marc de la privatització d'aquesta empresa pública, fins ara gestionada per la Generalitat, i no estava recollida en les tarifes vigents.

4,5 milions de catalans

Aquesta pujada afectarà uns quatre milions i mig de catalans que reben l'aigua d'ATLL, i suposarà un increment mitjà de deu euros en el rebut trimestral.

Per aprovar l'augment, que repercutirà sobre llars en què viuen 4,4 milions de ciutadans, l'AMB ha esgrimit la llei estatal de mesures fiscals, financeres i administratives, que obliga les administracions a l'equilibri pressupostari i el control del dèficit.

Des del PSC, que va votar a favor de la pujada, al costat de CiU, van instar el Govern a "respondre, a justificar" l'augment de preu: "És qui l'ha provocat", va assenyalar la vicepresidenta de Medi Ambient de l'AMB, Assumpta Escarp.

"Tenim l'obligació d'aplicar-la, perquè si no les empreses implicades entrarien en dèficit", va afegir Escarp.

H. M. | Foto: Arxiu