Les internes de Brians 1 canvien el nom del carrer Major de la presó

Imprimeix

Al centre penitenciari sesrovirenc s’ha fet el tret de sortida del projecte “Dones al carrer”, que vol canviar el nomenclàtor de les presons

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha participat en un debat amb un grup d'internes i de dones professionals del Centre Penitenciari Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, sobre el projecte "Dones al carrer". Ubasart ha destacat la importància d'aquest programa "perquè empodera les dones i els dona protagonisme, ja que pateixen una doble invisibilització: com a internes i com a dones."

photo 2023 03 08 13 51 19 1

En el debat s’ha explicat en què consisteix el nou projecte, nascut a Brians 1 i impulsat per les referents de gènere, que són professionals de diferents àrees de la presó (psicòlogues, bibliotecàries, juristes, tècniques especialistes, etc.) que vetllen perquè la perspectiva de gènere hi sigui present. El programa consisteix a donar noms de dones als espais comuns dels centres, com ara el carrer Major, el poliesportiu o el teatre, entre d’altres. La tria dels noms implica treballar de manera transversal la invisibilitat de les dones, els aspectes del patriarcat que afavoreixen la discriminació i les biografies de diferents dones. Els noms s’han consensuat amb la participació d’uns 200 interns i internes.

photo 2023 03 08 13 55 44 1

En paraules de la consellera, la perspectiva de gènere a les presons no és un complement o un luxe, sinó una necessitat. Projectes com el de ‘Dones al carrer’ ens permeten reflexionar sobre les discriminacions estructurals que patim les dones, una intervenció que empodera les internes i que n’afavoreix la reinserció.

Els objectius de la iniciativa són donar visibilitat a les dones, afavorir la reflexió sobre les discriminacions que pateixen, treballar de manera transversal la perspectiva de gènere en els centres i desenvolupar una actitud crítica cap al patriarcat, així com cercar nous models més equitatius i justos. En aquest treball estan implicats els equips de tractament, l’escola del centre i els monitors artístics, que col·laboren en la confecció de les plaques de ceràmica per anomenar els espais i carrers. La intenció del Departament de Justícia, Drets i Memòria és fer-ho extensiu a tots els centres, també els d’homes.

photo 2023 03 08 13 51 57 1

La consellera també ha explicat que la transformació feminista i la perspectiva de gènere han de ser transversals a totes les polítiques públiques del país, també a les penitenciàries. Alhora, els recursos que posem als centres penitenciaris han d’estar enfocats a la reinserció.

Per finalitzar, Ubasart ha recordat que la inauguració del nou carrer conté un missatge molt poderós i carregat de simbolisme”. El nom del carrer, Dones Valentes –ha prosseguit la consellera–, és un missatge simbòlic perquè el concepte de carrer, aquí, als centres penitenciaris, és sinònim de llibertat.

Inauguració

Un cop finalitzat el debat, la consellera ha inaugurat el nou nom del carrer del Centre. Les internes han col·locat una placa que han fet en el taller de ceràmica del centre, amb el nom de “Dones valentes”. Finalment, Ubasart ha fet un recorregut per les diferents activitats que fan les dones de la presó amb motiu del 8M.

El Centre Penitenciari Brians 1 té unes 117 internes, la majoria de les quals compleixen condemna. Prop del 70% són de nacionalitat espanyola; la resta pertanyen a una trentena de nacionalitats diferents.

Fotollibre

D’altra banda, demà dijous 9 de març es presentarà, per primera vegada a Madrid, el fotollibre Brians. Mujeres invisibles al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, coincidint amb la inauguració de la primera exposició individual “Infinita Magnitud” de la coautora del fotollibre Marta Fàbregas a la Galeria Jorge Alcolea de Madrid.

8d29f532 6ef3 4720 8bbb 091ed7863038

Brians. Mujeres invisibles és el resultat del projecte Traspassant l’objectiu, de la Fundació Setba, en el qual es treballa la fotografia com a eina d’empoderament. El programa està dirigit a dones internes en centres penitenciaris de Catalunya, sota la direcció artística de la fotògrafa i activista Marta Fàbregas Aragall. Aquest fotollibre, editat per Lumínic, inclou fotografies de les participants del taller, retrats fets per la directora artística, fotografies de l’espai de la fotògrafa Laura Gálvez-Rhein i dos reportatges molt especials: un de la Camila Oliveira, actualment en tercer grau, i l’altre de Sofia Kyprisli, qui ja està en llibertat i que ha tingut a la fotoperiodista Sandra Balsells com a mentora.

Redacció / Fotos: Dep. Justícia-Arxiu