El Govern anuncia pisos de lloguer social en onze municipis del Baix

Imprimeix

El foment de la promoció pren un gran impuls amb la cessió de sòl públic perquè agents socials, cooperatives i promotors construeixin habitatge d’aquestes característiques

El Govern de la Generalitat ha anunciat que impulsarà la incorporació de 10.000 nous habitatges al parc de lloguer social de Catalunya en els tres propers anys, a través de diferents línies d’actuació, el que suposarà un creixement del 18% respecte al parc actual, xifrat en 55.000. Actualment, només l'1,7% del parc d'habitatge de Catalunya es destina actualment a lloguer social. Un total d’onze municipis del Baix Llobregat, dels vuitanta-dos d’arreu de Catalunya, seran els beneficiats: Viladecans, Sant Boi, El Prat, Cornellà, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Feliu, Molins de Rei, Pallejà, Martorell i Olesa de Montserrat.

FqTGWh aQAECP b

Per al cap de l’Executiu, Pere Aragonés, aquest increment del parc de lloguer social és una mostra de com el Govern impulsa l’habitatge públic a les zones més densament poblades del país”, perquè “que tothom tingui accés a l’habitatge és bàsic, essencial per a una societat que es vol cohesionada”. “L’accés a l’habitatge no és un luxe, és un dret bàsic”, ha insistit Aragonès, qui ha assegurat que “amb l’impuls d’aquests 10.000 nous pisos fem un important salt endavant”,“avancem per assolir els nivells d’habitatge públic equivalents als de la mitjana europea.”

FqTGWh7aMAAl4Rw

Més d'una tercera part d'aquests nous pisos --3.655-- seran propietat de la Generalitat, ja sigui per la promoció directa que fa l'Incasòl o per la compra d'habitatges ja construïts, i la resta s'obtindran impulsant-ne la construcció per part de tercers, com ara agents socials, cooperatives i promotors. Per a la promoció directa, la Generalitat ja ha arribat a convenis amb desenes d'ajuntaments per a la cessió de sòl públic.

El projecte també preveu que entitats financeres o propietaris privats cedeixin fins a 1.100 pisos per un període de temps determinat, a través dels diferents programes que gestiona l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. A mesura que es vagin concretant les actuacions amb ajuntaments, entitats bancàries o propietaris privats, s'aniran distribuint en més municipis arreu de Catalunya.

pisa amb impsol construccio

La inversió estimada per a aquest projecte gira al voltant dels 530 milions d'euros. Uns 350 milions seran d'inversió directa de la Generalitat, 150 dels quals per a la compra d'habitatge construït, ja sigui per tanteig i retracte o per adquisició directa. Territori valora en 180 milions d'euros la inversió en ajuts a la promoció privada d'habitatges, una xifra estimada perquè depèn, entre altres coses, dels fons europeus Next Generation.

Redacció / Fotos: Generalitat-Arxiu