Empitjora l’estat anímic dels adolescents de la província per la pandèmia

La Covid-19 ha provocat que l'ús d'internet s'hagi doblat des de 2015 i un 40% d'adolescents en fa un ús excessiu i quatre de cada deu joves d'entre 15 i 16 anys acostumen a beure alcohol en cap de setmana i un de cada quatre reconeix que s'ha emborratxat més de dues vegades

L'estat d'ànim dels joves de 15 i 16 anys ha empitjorat arran de la pandèmia de la Covid-19. Així ho recull un informe de la Diputació de Barcelona que aplega les conclusions de l'Enquesta d'hàbits de salut a alumnes de 4t d'ESO, elaborades des de 2015 amb la participació de 25.000 estudiants de centres de 87 municipis de la província de Barcelona. La percepció de l'estat de salut, així com els hàbits i les conductes relacionades amb la salut dels adolescents ajuden a orientar les polítiques locals de salut.

education students people knowledge promotional bags ss FEATURE

Benestar emocional

La publicació constata que l'estat d'ànim dels joves de 15 i 16 anys ha empitjorat de manera suau i sostinguda entre els nois i, d'una manera més intensa, entre les noies. De fet, un 53% de les enquestades durant el període 2020-2022 ha assegurat tenir un estat d'ànim negatiu mentre que gairebé el 45% diuen tenir-lo positiu.

estatanim

A més, les noies se senten molt pitjor que els nois respecte d'abans de la pandèmia i un 63% pateix angoixa de cara al futur, un 51% té ansietat, un 49% presenta dificultats de concentració i un terç es mostra irritable amb les persones de la família.

Consum d'alcohol, tabac i drogues

Un 43% dels alumnes de 4t d'ESO acostuma a beure en cap de setmana. Les noies ho fan lleugerament més que els nois. El percentatge d'adolescents que han provat l'alcohol alguna vegada s'ha reduït en 8 punts en el període 2020-2022 respecte les anteriors xifres. Tot i això, el 52% s'ha emborratxat alguna vegada i el 26% més de dues.

tabac joves

Pel que fa al cànnabis, ha augmentat significativament la consciència de risc d'aquesta substància: en l'actualitat, el 41% el consideren molt perillós. De fet, la prevalença d'haver provat el cànnabis alguna vegada fa temps que baixa entre la població adolescent i s'ha reduït pràcticament a la meitat respecte les xifres que es van obtenir el 2015.

A més, el consum de tabac continua caient amb força entre aquests joves: un 36% de les noies i un 24% dels nois l'han provat alguna vegada. La consolidació de l'hàbit també ha caigut lleugerament.

Salut sexual 

Les dades de l'enquesta ens ajuden també a veure com viuen la sexualitat els adolescents de la província. L'edat que els nois i noies reconeixen haver mantingut relacions sexuals per primera vegada no ha variat de manera important i un 15% assenyalen que tenien entre 13 anys o menys quan es va produir. Sobre els mètodes anticonceptius, el 91% diuen que han utilitzat el preservatiu en les seves relacions. I un 14% declaren que en alguna ocasió no han fet servir cap mètode anticonceptiu, un valor important encara que hagi experimentat un lleuger retrocés en aquests anys.

sexual joves

Més d'un terç dels nois, un 36%, considera que la pornografia és una font d'aprenentatge sobre sexualitat. Un 7% de les noies també ho creu.

Pes, hàbits d'alimentació i dieta 

L'adherència a la dieta mediterrània ha disminuït amb el temps. Prop del 43% de noies d'entre 15 i 16 anys diu que ha fet o està fent dieta mentre que entre els nois el percentatge és del 28%, una xifra creixent en els últims anys. Són les noies qui tenen un percentatge més elevat de baix pes (9%) i de normopès (72%) mentre que els nois tenen més sobrepès (17%) i obesitat (5%) que les noies.

dieta joves

Mobilitat

L'ús de la bicicleta es considera un element important de mobilitat activa, sostenible i saludable. Malgrat això, el seu ús ha minvat en els últims anys i un 81% de noies i un 57% de nois la fan servir rarament o mai.

patinet joves

En canvi, el 20% de nois de 4t d'ESO utilitzen sempre o sovint el patinet elèctric, una xifra que entre les noies es redueix a l'11%.

Hores de son i oci nocturn

Pel que fa a les hores de son, les noies descansen menys que els nois: un 27% de les enquestades dormen 6 hores i mitja diàries o menys.

oci joves

El context pandèmic va alterar els hàbits d'oci nocturn i es van reduir les diferències entre nois i noies que sortien de nit. Un 16% dels alumnes de 4t d'ESO assegura que surt dues o més nits per setmana.

Ús d'internet

El lleure vinculat a internet i a les xarxes socials també s'ha accentuat durant la pandèmia. Al voltant del 40% dels adolescents en fan un ús excessiu, una xifra que s'ha doblat des de 2015. S'entén com a excessiu, que els fa desatendre o els impedeix realitzar altres activitats necessàries.

internet joves

Jocs d'atzar, monetitzats i apostes

El joc en línia amb diners ha aparegut com una preocupació en salut pública en la població adolescent. Un 15% dels nois declaren haver jugat a jocs d'atzar en línia i haver fet apostes esportives en línia. Prop del 10% han anat a una casa d'apostes de manera presencial.

joves jocsatzar

Relacions interpersonals i assetjaments

Les xifres d'assetjament escolar són estables des de 2015 i similars entre els nois i les noies, se situen en el 8%. Destaca un augment significatiu del maltractament psicològic: gairebé la meitat de les noies (48%) diuen haver rebut amenaces, crits, s'han sentit ignorades o han estat insultades.

assetjament joves

Les xifres d'assetjament sexual creix d'una manera molt marcada en les noies i se situa al voltant de 40%, pel 6% dels nois. Cal assenyalar que no es pot saber si es deu a una major consciència de les noies o bé a un augment de l'assetjament, o bé a totes dues causes.

Pel que fa a l'assetjament en xarxes socials, ha augmentat de manera més marcada entre les noies i en el període 2020-2022 un 16% confessen haver-ne estat víctimes. Sobre l'assetjament sexual en entorns virtuals, un 17% de noies n'han patit, una xifra que s'ha estabilitzat en els últims anys.

Avançament resultats 2022-2023

Les enquestes que s'estan recollint des de l'inici del curs 2022-2023 inclouen un nou indicador, respecte a les idees suïcides: un 23% d'adolescents ha pensat alguna vegada en morir-se o adormir-se i no tornar a despertar-se. Gairebé el 12% hi pensa amb freqüència.

Respecte la percepció del propi cos, gairebé un 30% de les noies estan insatisfetes mentre que menys del 4% dels nois tampoc no ho estan.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2015 Mediabaix. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix