Un nen amb un tumor cerebral molt agressiu és tractat amb èxit

Ha estat possible gràcies al programa d’oncologia de precisió que aplica el SJD Pediatric Cancer Center Barcelona de l’Hospital Sant Joan de Déu

Professionals de l’SJD Pediatric Cancer Center Barcelona (PCCB) han tractat amb èxit un nen que presentava un tumor cerebral sense opcions de curació amb dos fàrmacs utilitzats habitualment per al càncer de pulmó en adults. L'equip del PCCB que va atendre el nen li va prescriure aquests tractaments després de fer una anàlisi molecular del tumor en diferents fases de l'evolució de la malaltia, descobrint alteracions genètiques que anaven canviant amb el pas del temps i que condicionaven un canvi en el tractament dirigit.

Captura de pantalla 2023 02 19 a las 9.12.13

L'SJD Pediatric Cancer Center Barcelona té un programa d'oncologia de precisió del qual s’han beneficiat més de 400 pacients des del 2019 que permet, no només determinar de manera més precisa quin tipus de càncer té cada pacient, sinó també identificar alteracions moleculars del tumor que permetin oferir teràpies personalitzades dirigides en funció de l'alteració genètica que presenta. Això és el que es va fer en el cas d'en Makar. A aquest nen li van diagnosticar un greu tumor cerebral, un glioma hemisfèric infantil d'alt grau el 2018, quan tenia menys d'any de vida. A la seva ciutat natal, Sant Petersburg, va ser intervingut i tractat amb quimioteràpia sense èxit.

Captura de pantalla 2023 02 19 a las 9.12.38

Sense opcions terapèutiques

Quan els oncòlegs del seu país ja no li oferien cap opció, la família del nen va contactar amb el departament d'atenció al pacient internacional de l'Hospital Sant Joan de Déu i va enviar una mostra del tumor del nen perquè l'equip de medicina de precisió del centre dugués a terme un estudi de biologia molecular.

Captura de pantalla 2023 02 19 a las 9.12.26

L'anàlisi molecular va revelar que el tumor de Makar presentava una alteració que involucra el gen ALK, que és freqüent al càncer de pulmó d'adults. “En identificar aquesta alteració -relata el director assistencial del Pediatric Cancer Center Barcelona Andrés Morales- el nostre equip d'oncologia de precisió va començar a buscar fàrmacs que tractessin de manera específica aquesta alteració. Necessitàvem un fàrmac per tractar de forma dirigida aquesta modificació d'ALK i que sobretot arribés bé al cervell, una part de l'organisme on l'acció dels fàrmacs costa més a causa de la barrera hematoencefàlica que actua com a obstacle per a substàncies nocives (entre els quals els fàrmacs), una cosa positiva des del punt de vista evolutiu, però negativa per fer arribar tractaments al cervell.”

Redacció / Fotos: HSJD

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
178

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix