El Museu de les Matemàtiques de Catalunya es trasllada a Can Bagaria

Imprimeix

Ha signat un conveni amb l’Ajuntament pel canvi d’ubicació a conseqüència de les necessitats d’espai de l’equipament cultural

L’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i el Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA) han signat un conveni de col·laboració per traslladar el museu a una de les naus buides del sector de Can Bagaria. D’aquesta manera, es dona resposta a les necessitats d’espai d’aquest equipament cultural, amb una mitjana de 100.000 visitants per any en els darrers temps, sumant 458.000 persones en els seus nou anys de vida.

DC124 ILUCA 01

MMACA NovaSeu

El 2 de febrer de 2014, iniciava la seva activitat el MMACA en els 300 metres quadrats de la segona planta del Museu Palau Mercader, esdevenint el primer espai museístic de l’Estat espanyol destinat exclusivament a les matemàtiques. El seu objectiu principal era i és apropar les ciències exactes al conjunt de la societat a través de diferents activitats dinàmiques que desmitifiquen aquesta ciència com una formació complicada i avorrida.

El nou recinte disposarà d’una superfície de 1.500 metres quadrats i permetrà el creixement del Museu de Matemàtiques. El consistori baixllobregatí serà el responsable de la restauració i del condicionament de l’edifici, és a dir, assumirà la realització del projecte constructiu, amb un cost estimatiu de 3.500.000 euros. “L’ampliació del Museu de Matemàtiques era una necessitat evident i finalment hem trobat el millor emplaçament possible perquè pugui seguir creixent, mostrant el compromís municipal de mantenir aquest museu a Cornellà i reforçar la nostra oferta formativa i cultural a la ciutat”, explica Antonio Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat.

Pura Fornals i Antonio Balmón davant la nau que serà la futura seu del MMACA

El museu ofereix una programació estable adreçada als escolars de primària, d’ESO i de batxillerat; i durant els caps de setmana, obre la seva exposició permanent i organitza diferents activitats familiars. De fet, dels prop de mig milió de visitants del museu, 425.000 persones són escolars. La majoria són de la zona metropolitana, però també d’altres indrets de Catalunya i, fins i tot, del conjunt d’Espanya. El MMACA també disposa de diferents materials pedagògics que cedeix als professors i professores per facilitar la comprensió de diferents conceptes matemàtics entre el seu alumnat

“Aquest Ajuntament sempre ha impulsat la formació a tots els nivells i en totes les edats, per això des del primer moment vam apostar perquè el Museu de les Matemàtiques formés part de l’ecosistema formatiu i educatiu de la ciutat”, ha indicat Balmón, que s’ha mostrat satisfet amb la consolidació del projecte al municipi i amb els seus bons resultats a nivell global.

La seva exposició permanent, el servei de recolzament i assessorament als professors de matemàtiques, a més de les seves activitats lúdiques obertes al públic general, han propiciat el ressò internacional del museu, inspirant a científics de diferents països -d’Alemanya, d’Itàlia, de Turquia, de Costa Rica, de Mèxic o, fins i tot, del Japó-, que han replicat aquest museu en les seves localitats.

Tot plegat ha motivat aquest trasllat en un dels edificis modernistes de Can Bagaria, situat entre la carretera d’Esplugues i el carrer Bagaria de Cornellà, del qual és propietari el consistori cornellanenc. “Estem molt satisfets amb aquest canvi perquè des de feia temps necessitàvem ampliar l’espai del museu”, ha afirmat Pura Fornals, presidenta del MMACA.

FoTRwA3WACIeKwv

Les línies d’actuació del projecte es basen a continuar amb la tasca de divulgació i d’estimulació d’una imatge social positiva de les matemàtiques, posant de manifest la seva presència i el paper que juguen per a la nostra cultura i per al nostre progrés, així com en donar suport a la tasca de tots els centres educatius, des d’infantil fins a la universitat, complementant-la amb propostes que surten fora de les aules.

FoTRwBPWABA6hy

El recinte, a més, disposa de jardins exteriors a tocar amb l’Escola Municipal de Música Roser Cabanes, fet que oferirà la possibilitat d’organitzar activitats a l’aire lliure entre els dos centres, delimitant una nova zona cultural a la ciutat per divulgar els conceptes musicals i matemàtics, dos temes que estan més relacionats del que pot semblar a priori.

Redacció / Fotos: Aj. Cornellà de Llobregat-Arxiu-MMACA