Revolta veïnal contra el projecte de reforma de l’avinguda Eramprunyà

Imprimeix

Una plataforma ciutadana ha convocat una concentració per aquest dissabte 11 de febrer amb l’objectiu de mostrar el seu desacord per la manera com està dissenyada l’actuació urbanística prevista els pròxims anys per l’Ajuntament i que afectarà el barri de Can Tintorer

El passat 19 de gener, l’Ajuntament de Gavà va presentar el projecte de reforma de l’avinguda Eramprunyà i la plaça Catalunya que preveu, entre altres, convertir l’avinguda en una via d’un sol sentit, vianalització de la zona i treure la font de la plaça Catalunya i substituir-la per una làmina d’aigua. Tot en tres fases. L’anunci de l’actuació urbanística, que està prevista que comenci el 2024, ha provocat l’enuig de molts veïns i veïnes del barri de Can Tintorer així com dels comerciants de la zona, que han dit prou farts que no se’ls escolti, segons comenten a La Premsa del Baix.

23434234

876546546

Així han passat a l’acció amb la convocatòria d’una concentració, demà dissabte 11 de febrer a la plaça Catalunya, per mostrar el seu desacord amb l’actual equip Govern. Un acte on hi ha previst la lectura d’un manifest (12h) i, a més, es recolliran signatures per presentar-les al consistori municipal com a mostra de la seva oposició tal com està dissenyat el projecte. La plataforma Afectados Reforma Avinguda Eramprunyà/Plaza Catalunya promou la mobilització veïnal d’aquest cap de setmana. “Nosaltres no estem en contra de la reforma sinó la manera com està fet el projecte. Només volem que se’ns escolti i que facin cas de les nostres propostes perquè som nosaltres els que hem de patir i viure a la zona afectada. Ens sentim enganyats”, explica Alfonso Portillo, portaveu i impulsor de la plataforma.

e549041d 57a5 4dae 8a0f e1440f96b8a7

Portillo destaca que “és una aberració que només facin un sentit de la marxa (actualment hi ha un d’anada i un de tornada) que afectarà greument la circulació. A més, les obres incidiran a altres zones properes i també als locals comercials, ja que eliminaran molts aparcaments a la via pública i els seus clients no podran estacionar, per la qual cosa hauran d’anar a un altre lloc”. Sobre aquest tema, destaca que “durant els anys que hi hagi les obres calculem que eliminaran un centenar d’aparcaments de veïns i veïnes que no poden pagar-se un de privat. Ens han donat alternatives, però són totalment insuficients.”

Badia: “El projecte no està dat i beneit”

L’Ajuntament de Gavà ha reaccionat ràpidament. Així el consistori ha anunciat que obrirà un període per tal que els ciutadans puguin opinar sobre l’anunciada reforma de l’avinguda Eramprunyà i plaça Catalunya. Així ho ha assegurat a l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia: “Si veiem que hi ha una necessitat diferent expressada pels veïns, haurem de reformular el projecte”. L’alcaldessa ha fet aquestes declaracions “arran de certes inquietuds que hem trobat pel que fa al disseny i estructura del projecte que hem proposat”, i en aquest sentit ha volgut recordar que “el projecte executiu encara no està definit. Nosaltres hem fet un procés d’escolta activa amb els veïns, amb reunions i amb un procés participatiu en el qual han participat més de 700 persones sobretot del barri, però ens hem adonat que la gent encara té dubtes.”

IMG 0190

Badia admet, arran d’aquests dubtes, que “potser no hem sabut explicar bé el projecte”, i per tant “ara toca tornar a obrir el projecte a la ciutadania perquè, com a alcaldessa, vull que aquesta reforma es faci amb el màxim consens possible, contant amb l’opinió no només dels equips tècnics sinó també amb l’aportació de tots els veïns.” 

L’alcaldessa ha assegurat que ha estat “escoltant aquestes inquietuds i aquests dubtes, perquè és la meva feina”, i ha dit també que “he estat seguint aquest moviment que, com a alcaldessa, ni puc ni vull obviar”. En aquesta direcció, doncs, Badia ha anunciat que “obrirem diferents canals de participació per tal que els veïns puguin aportar les seves idees i expressar els seus dubtes. Tenint en compte tots els aspectes tècnics i tenint en compte també les inquietuds de mobilitat que pot tenir la ciutadania, aquí sí que hem de fer aquesta feina d’escolta activa i, en tot cas, si s’ha de millorar el projecte evidentment es millorarà, no hi ha d’haver cap mena de dubte.”

Foh3pSgX0AAQG74

Badia recorda que “el projecte no està dat i beneit, nosaltres hem presentat uns renders amb una proposta, ara hi ha unes inquietuds, així que el que farem és recollir aquestes inquietuds, idees i propostes. A partir d’aquí, sortirà un nou projecte que pot ser semblant o pot ser diferent. També ha volgut transmetre un missatge de calma en garantir que “no tenim gens de pressa” per tirar endavant el projecte, “no necessitem aquest projecte immediatament, no hem de córrer, està planificat per tal que comenci l’any 2024 però pot començar al primer trimestre o al segon”. Per tant, “ens esperarem uns mesos per tal que hi hagi aquestes aportacions, una nova anàlisi, i per tal de poder preparar un projecte executiu que sigui el resultat del màxim consens possible, que és la voluntat de l’Ajuntament, de l’equip de govern, i la meva personal també.”

Redacció / Fotos: Aj. Gavà-La Ciutat-ARVEPC