L’SJD Hospital de Sant Boi, al capdavant del dol perinatal a Catalunya

Imprimeix

El centre sanitari és un dels primers en disposar d’un bressol d’abraçades ‘Cuddle Cot’

L’Àrea Maternoinfantil de l’SJD Hospital de Sant Boi de Llobregat és dels primers hospitals catalans en comptar amb un bressol d’abraçades ‘Cuddle Cot’. Es tracta d’un bressol especial per a nadons que neixen sense vida i que, a través d’un sistema de refrigeració, permet facilitar el comiat als pares que han tingut una pèrdua perinatal, oferint l’oportunitat de disposar de més temps per acomiadar el nadó. El bressol arriba a l’hospital després d’anys de compromís de l’equip maternoinfantil per donar resposta integral a aquest tipus de pèrdues que, històricament, no han tingut l’atenció que mereixien.

NdP Bressol

Per a l’Àrea Maternoinfantil aquest bressol és una eina necessària per afrontar un procés de dol perinatal que, a través de la comissió específica d’atenció a la pèrdua perinatal del SJD Hospital de Sant Boi, compta amb la formació i el suport dels professionals de la unitat a les parelles que es troben en aquesta situació.

“Aquest bressol s’ha d’oferir com una opció a les famílies i s’ha de veure com una eina que ajuda al professional a donar una atenció de qualitat. A més, dona valor a la benvinguda i al comiat d’aquesta família, i posa més en valor que no hi ha pressa per acomiadar-se”, explica Clara García Terol, llevadora, supervisora del procés maternoinfantil al SJD Hospital de Sant Boi i coordinadora de la comissió d’atenció a la pèrdua perinatal.

NdP Bressol2

Mentre que a Espanya comptar amb aquest recurs és molt poc habitual i és vist com una pràctica innovadora, a països com Anglaterra o els Estats Units, amb una cultura de tractament del dol perinatal diferent, aquests bressols estan molt més instaurats. “Amb el bressol es guanya més temps amb seguretat, fins a 4 o 5 dies, tot i que a Espanya dur a terme un comiat de dies no és habitual ni per als professionals ni per a les famílies i encara queda un llarg recorregut per endavant, hi estem avançant”, afegeix Clara Garcia.

La donació d’aquest bressol, fruit de la convicció i predisposició de l’hospital i l’equip maternoinfantil, és un pas més en la visibilització i el reconeixement d’aquestes pèrdues i una important contribució a la prevenció en l’àmbit de la salut mental perinatal. “Veníem d’una època d’una elaboració traumàtica del dol pel seu nul reconeixement. Aquesta eina, juntament amb nous procediments i espais d’atenció, reconeixen aquest dol i acompanyen la seva elaboració per prevenir els efectes derivats d’una tradicional negació per part del sistema”, afirma la llevadora Clara García Terol.

Donació d’Àltima

En la majoria dels casos documentats a Espanya les donacions provenen de famílies que han perdut els seus fills abans o en el moment del part. En el cas concret de l’SJD Hospital de Sant Boi, el bressol arriba a través de la donació dels serveis funeraris d’Àltima, que des de 2017 s’ha implicat i ha col·laborat de diverses maneres en el programa d’atenció a la pèrdua perinatal de l’hospital, mitjançant la donació de capses de records o l’aportació de llibres per al grup de “Petites Empremtes”, integrat per mares que han patit una pèrdua perinatal al SJD Hospital de Sant Boi.

Redacció / Fotos: SJDHSB