Zeroport crida a la mobilització contra l’ampliació de l’Aeroport del Prat

Imprimeix

La plataforma organitza una concentració davant la seu del PSC, a Barcelona, el pròxim 26 de gener

La plataforma Zeroport ha convocat una concentració, pel pròxim dijous 26 de gener a les cinc de la tarda davant de la seu del PSC, a Barcelona, per “assenyalar públicament i dir prou a la deriva dels sectors polítics que irresponsablement impulsen l’agenda de la patronal, tot ignorant el context d’emergència climàtica i de crisi energètica i de biodiversitat en què ens trobem.”

Zeroport26G

Arran de les negociacions dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya, “estem assistint a un espectacle d’irresponsabilitat per part de diversos representants de partits polítics que pressionen a favor d’una sèrie de macroprojectes que es poden qualificar d’aberracions pel que fa a les seves conseqüències ambientals, energètiques i socials”, expliquen.

Un d'ells és l’ampliació de l’Aeroport del Prat, que continua sent “una obsessió per a la patronal del país i defensada aferrissadament per alguns grups polítics, que li fan de braç parlamentari. Exigim a aquests partits  que descartin propostes pròpies del negacionisme climàtic i facin cas a una majoria social que s’oposa a l’ampliació de l’aeroport, tal com reflectia l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat de finals de 2021, i es va fer palès en la gran manifestació que va tenir lloc al Baix Llobregat i a Barcelona el 19 de setembre del mateix any.”

efe b 740x417

Alhora, la plataforma no entén com el govern català “no es pren seriosament ni acata les directrius europees i, per tant, no manté una posició ferma contrària a l’ampliació de l’aeroport. Recordem que la Comissió Europea ha obert un expedient d'infracció a Espanya per la gran desprotecció del delta del Llobregat, que està en marxa l'ampliació dels espais protegits del Delta i que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha condemnat Espanya per la pèssima qualitat de l'aire de Barcelona i Madrid. Una hipotètica ampliació agreujaria tots aquests problemes.”

Per a Zeroport “Catalunya no té un problema de falta de capacitat de les seves infraestructures aeroportuàries, sinó un problema de falta de polítiques per a un decreixement de l’activitat de l’aviació. No falten metres quadrats de pistes ni terminals, sinó polítiques de regulació, gestió o fiscalitat per a reduir els costos socials, ambientals i energètics associats a la hipermobilitat global i el turisme de masses. A més, mentre a Europa ja es comencen a fer polítiques de limitar l'activitat aeroportuària, com vetar vols curts, aturar ampliacions de grans aeroports o taxar el querosè, aquí s'aposta per polítiques contràries.”

Així mateix, “no entenem com el govern català només escolta els mateixos actors de sempre, sindicats i patronals, i mai no consulta els arguments de la ciutadania organitzada, basats en nombroses evidències científiques i en un gran consens social. En aquest sentit, des de Zeroport advertim que no acceptarem ampliacions encobertes amb altres denominacions, com ara millores de gestió, modificacions o noves configuracions... fetes a partir de pactes polítics curterministes i contraris a l'interès general.”

Redacció / Fotos: Arxiu