Sant Vicenç dels Horts, capital mundial de la pastisseria

Imprimeix

La inauguració serà aquest dissabte 21 de gener a les 10.30 h i anirà a càrrec del guanyador del World Chocolate Masters, Lluc Crusellas

Sant Vicenç dels Horts es converteix el cap de setmana del 20, 21 i 22 de gener en la capital internacional de la pastisseria. La sisena edició de la Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts, emmarcada dins la 39a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica, on aplegarà alguns dels pastissers i pastisseres més reconeguts del món, que oferiran les seves creacions adreçades al gran públic. L’entrada gratuïta i pensada per a tota mena de públic (professional i amateur) i esdevé única en el sector pastisser a Espanya.

sextaedicion mostra port

WhatsApp Image 2022 01 23 at 12.47.20

La carpa de la Mostra Internacional de Pastisseria estarà instal·lada a la plaça de la Vila de Sant Vicenç dels Horts i enguany ha millorat prestacions i escenari. En ella s’hi duran a terme les demostracions i degustacions dels professionals que configuren el cartell, a més del concurs d’escoles de pastisseria. El festival també té altres espais, com l’estand institucional de l’Ajuntament.

6737 sant vicenc

El programa

Els mestres pastissers que integren el programa són: Sara Accorroni i Bruno D’Angelis (campions del món de pastisseria el 2016), Rafael Aguilera (guanyador del Millor Panettone Artesà de Xocolata d’Espanya el 2021, i Premi Fava de Cacau els anys 2020, 21 i 22), Manuel Jara (jurat del Millor Mestre Pastisser d’Espanya el 2019 i 22), Pachi Larrea (guanyador de la Millor Coca de Sant Joan de Catalunya el 2020), Sofya Brdotyan, Adrià Aguilera, Adrià Rodón, Adrián Ciaurriz, Alexandra Navarro, Sènia Villalustre, Paula F. Repullés i la reconeguda escultora de figures de sucre Paula Rodrigues. Es tracta de perfils variats, amb trajectòries diverses, però que tenen en comú el seu indiscutible talent en el sector.

Captura de pantalla 2023 01 18 a las 20.02.29

Sara Accorroni e Bruno dAngelis allenamenti in corso 2 600x400

Els tretze professionals del cartell faran les seves demostracions dissabte i diumenge, en quatre sessions de matí i tarda. Damunt l’escenari i en un espai equipat per a l’ocasió, els pastissers i pastisseres prepararan les seves creacions, mostraran i exposaran tot el procés d’elaboració. En acabada cada sessió, el públic assistent podrà degustar les diferents propostes.

Paral·lelament, tant els matins com les tardes de dissabte i de diumenge, la dissenyadora de pastissos portuguesa Carla Rodrigues elaborarà les figures de sucre, que també estaran a disposició del públic. Aquest acte serà a l’estand institucional de l’Ajuntament.

Primer Concurs d’Escoles de Pastisseria

A més de les demostracions dels professionals, la Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts incorpora enguany el concurs d’escoles de pastisseria de Catalunya, on l’alumnat podrà elaborar les seves propostes i fer-se amb el guardó. Aquest acte es farà divendres al matí, a la carpa de la Mostra i comptarà amb la participació de la Fundació Joviat (Manresa), Institut Dertosa (Tortosa), ESHOB (Barcelona), Institut Cavall Bernat (Terrassa), Institut Martí Dot (Sant Feliu de Llobregat) i Institut Bisbe Sivila (Calella).

Guardons Fava de Cacau

La Mostra també té els seus premis. Es tracta dels Guardons Fava de Cacau–Sant Vicenç dels Horts, que distingeixen les 50 millors pastisseries de Catalunya, amb un jurat coordinat per l’especialista Marc Balaguer i integrat per professionals que no disposen de pastisseria en propietat. A més de reconèixer les 50 millors pastisseries del país, els Premis Fava de Cacau tenen altres quatre categories, distingides amb el guardó especial de Fava d’Or: a la pastisseria més innovadora, a la que té més història, al producte singular i a la millor pastisseria de cadascun dels set àmbits territorials. La gala de lliurament dels premis serà dissabte 21 a les 21h, a la carpa de la Mostra.

a1453de7 c0a5 4c24 94ce 88607ee33004 16 9 aspect ratio default 0

Espai Josep Lladonosa

El festival pastisser és un dels principals atractius de la 39a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica, on també s’inaugurarà l’Espai Josep Lladonosa, un equipament expositiu i d’activitats al voltant de la cuina tradicional catalana, a partir de l’obra que el cuiner Josep Lladonosa ha llegat a l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts.

 06A5552 CMYK Principal

L’Espai Lladonosa s’ubica al Casal Cultural i Cívic Virgínia Amposta i consta d’una àrea d’exposició permanent, i d’una aula de cuina on s’organitzen activitats gastronòmiques que tenen com a eix la cuina tradicional catalana i les aportacions que hi ha fet el xef Lladonosa.

IMG 3511

“El que veureu en aquest espai és la vida d’un home dedicat a la cuina. Penso que Sant Vicenç dels Horts reuneix totes les condicions perquè això fos possible i, ara, ja és una realitat. El poble ha posat tota la sensibilitat, i no està a l’abast de tothom. Valdrà la pena visitar-ho, perquè serà un centre per al jovent que es vulgui dedicar a la cuina”, explica el xef lleidatà. D’altra banda, Lladonosa va ser crític amb una part de la cuina catalana que s’està fent avui dia i la que també que es transmet a través de televisió mitjançat programes culinaris: “La veritat és que hi ha coses em fan pena. La cuina és senzilla, on cal respectar el vocabulari i els ingredients que es cuina de casa nostra. Cal respectar la identitat de la nostra cuina i els seus productes”. És per això que, el xef va fer especial menció a les possibilitats que té Sant Vicenç dels Horts, ja que “té el producte de proximitat amb el Parc Agrari i, ara, cal saber-ho explotar.”

Fmr4ghOX0AMbIZX

L’àrea d’exposició permanent s’organitza en dos àmbits. Una part està dedicada a explicar la identitat, les eines i els orígens de la cuina catalana i té un caràcter interactiu i tecnològic amb audiovisual i pantalles tàctils. A continuació el visitant trobarà una part més escenogràfica, i centrada en explicar la vida i obra d’en Josep Lladonosa i en mostrar el seu llegat.

Presentació

La presentació de la Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts es va fer eel passat dimarts a l’Espai Boqueria del Mercat de la Boqueria de Barcelona. Durant l’acte, l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, va subratllar que “la Mostra ha esdevingut un laboratori de creació, una passarel·la d’exposició i un escenari de trobada dels professionals del sector. Any rere any, pastissers i pastisseres reconeguts a nivell internacional configuren un cartell que ja ha esdevingut una referència en el sector.

IMG 3513

WhatsApp Image 2023 01 17 at 12.24.02

A l’acte de presentació hi va assistir també el regidor de Promoció Econòmica, Xavi Gómez, el xef Josep Lladonosa, i el mestre pastisser vicentí Eugeni Muñoz, un dels impulsors de la Mostra Internacional de Pastisseria conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. Segons Muñoz “tenim un format únic que no es troba en cap lloc del món i, per això hem d’estar molt orgullosos. Reivindiquem i ensenyem la pastisseria per a un públic no professional” i va afegir que “en l’edició d’enguany hem aconseguit un bon grapat de pastissers que tenen el seu propi negoci, a diferència d’altres mostres.” 

Fmr4g6QXwAAOS u

D’altra banda, Gómez va destacar que “la ciutat està preparada per rebre centenars de visitants d’altres municipis. Hem disposat d’espais, en les zones industrials, per poder estacionar els vehicles. A més, tenim una bona xarxa de transport urbà i interurbà per facilitar la mobilitat sense haver d’agafar el cotxe.”

La Mostra Internacional de Pastisseria compta amb el suport del Consorci de Turisme del Baix Llobregat i del Mercat de la Boqueria.

PROGRAMA

Dissabte 21

10.30h          Inauguració, a càrrec de Lluc Crusellas, World Chocolate Masters 2022

11-14h        Carla Rodrigues: figures de sucre

11h               Andrea Navarro

12.30h        Adrián Ciaurriz

14 h            Sofya Brdotyan

16.30-20h    Carla Rodrigues: figures de sucre

16.30h        Rafel i Adrià Aguilera

18h             Adrià Rodón

21h             Gala d’entrega dels guardons Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts

Diumenge 22

11-14h        Carla Rodrigues: figures de sucre

11h             Manu Jara

12.30h        Sara Accorroni i Bruno D’Angelis

14 h            Sènia Villalustre

16.30-20h    Carla Rodrigues: figures de sucre

16.30h        Paula F. Repullés

17.45h.       Pachi Larrea

Participants i receptes

Alexandra Navarro: Bombó asiàtic

Adrian Ciaurriz: Mandarina + caramel + cereals

Sofya Brdotyan: Roll cake

Rafa Aguilera Orpinell & Adrià Aguilera Magriñà: Panettone de cacau

Adrià Rodón: Cocoa, caramel, mango, maracuyà

Manuel Jara: Test de Triana

Bruno D’Angelis & Sara Accorroni: Barriera corallina

Pachi Larrea: Cacao

Paula F. Repullés: Xocolata, cafè i regalèssia

Sènia Villalustre: Coco maduixa

Redacció / Fotos: LPdB-Aj. Sant Vicenç dels Horts-Arxiu