El futur de 12 naus industrials de Sant Esteve, en mans del Tribunal Suprem

Imprimeix

Ha de decidir si s’han d’enderrocar o l’Ajuntament ha de pagar una indemnització econòmica les famílies Farràs

 

Durant els anys 90 i principis del 2000, l'Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires, sota l’alcaldia de Joan Galceran i Enric Carbonell, va concedir unes llicències d'obres il·legals a qui no n'era el propietari, que van comportar la construcció de dotze naus industrials al Polígon Sesrovires en terrenys propietat de les famílies Farràs. Aquests avui dia encara estan pendents d'adjudicació en el procés de reparcel·lació del Polígon.

carbonell galceran psc arases cortada

daee4960 0ca1 46af be77 323e8337a4e8

La sentència ferma número 177/2010, de 14 de maig de 2010, del Jutjat Contenciós Administratiu número 12 de Barcelona va declarar il·legals aquestes llicències d'obres i va ordenar l'enderroc de les dotze naus industrials del Polígon Sesrovires construïdes a la seva empara.

L'Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires, “amb l'objectiu d'incomplir la sentència judicial de l'any 2010 i no enderrocar les dotze naus declarades il·legals”, les famílies Farràs, va formular fins a cinc incidents d'inexecució de la referida sentència ferma. Fins avui, tots els incidents plantejats pel consistori han estat desestimats per sentències judicials fermes.

Familia Farras

L'últim incident plantejat per l'Ajuntament l'any 2019, també va ser desestimat pel Jutjat Contenciós Administratiu número 12 de Barcelona per mitjà del seu Auto de 19/02/2020. L'Ajuntament va formular recurs d'apel·lació contra aquest Auto davant el TSJC, el qual va estimar l'incident i va acordar substituir l'enderroc de les dotze naus per una indemnització econòmica a favor de les famílies Farràs que haurà de satisfer l'Ajuntament pels danys i perjudicis causats per no enderrocar les naus.

Contra aquesta Sentència del TSJC, les famílies Farràs ha formulat recurs de cassació que ha estat admès pel mateix TSJC per Auto de 24/11/2022, fet que comporta que sigui el Tribunal Suprem qui finalment hagi de decidir si l'Ajuntament ha d'enderrocar les dotze naus industrials o bé l'Ajuntament ha de pagar una indemnització econòmica a les famílies Farràs per la il·legalitat en l'actuació de l'Ajuntament sota l’alcaldia de Joan Galceran i Enric Carbonell en la concessió de les llicències d'obres per a la construcció de dotze naus industrials, reconeguda per Sentència judicial ferma de 14/05/2010.

AutoTSJC 170123 scaled

Tal com explica l'advocat de les famílies Farràs, Sergi Aymerich, "el que pretenen les catorze famílies Farràs és que es compleixin les sentències judicials i s'enderroquin les dotze naus il·legalment edificades per qui no n'era el propietari sobre terrenys propietat de les families Farràs. Si l'interès fos econòmic no hauríem presentat el recurs de cassació i ja s'hauria reclamat la indemnització econòmica a l'Ajuntament. Esperem que no s'hagi de reclamar aquesta indemnització milionària perquè qui l'haurà de pagar és l'Ajuntament. No acabem d'entendre la forma que té l'actual equip de govern liderat per Joan Galceran i Enric Carbonell de vetllar per l'interès del municipi i els seus ciutadans, preferint pagar una indemnització econòmica abans que complir una sentència judicial ferma. L'atzucac en què es troba l'equip de govern només es pot reconduir amb diàleg, que és el que reclamem des de fa tants anys, sense èxit."

Redacció / Fotos: Arxiu-Aj. Sant Esteve Sesrovires