El Baix rebrà 5,4 MEUR de l’AMB per lluitar contra la pobresa urbana

Onze  projectes destinats a reduir la desigualtat i el risc d'exclusió social de col·lectius de màxima vulnerabilitat a l'HospitaletCornellà, el Prat, Gavà, Sant Boi, Sant Feliu, Sant Joan Despí i Sant Vicenç dels Horts es finançaran fins al 80% amb els ajuts del Pla de barris de l’Àrea Metropolitana de Barcelona fins al 2024

A la metròpolis de Barcelona, en especial als eixos del Llobregat i el Besòs, existeixen barris afectats estructuralment per la desigualtat i amb una població en risc d’exclusió, tal com es va posar de manifest a l’Índex de vulnerabilitat urbana 2017, elaborat per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB). Amb l’objectiu d’incrementar l’equitat territorial, combatre situacions de pobresa extrema i atendre els col·lectius més vulnerables, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha posat en marxa el Programa integral de barris per a la millora de rendes (Pla de barris de l'AMB). Ramon Torra, gerent de l’AMB, incideix en el fet que "el programa identifica barris on es dona una vulnerabilitat social aguda i busca revertir algunes condicions que la provoquen i l'enquisten."

Captura de pantalla 2022 12 27 a las 18.58.34

Amb una dotació total de 9,9 milions d’euros per al període 2022-2024, aquest pla de subvencions finançarà fins a un 80% de vint-i-nou iniciatives de catorze ajuntaments metropolitans orientats a reduir desequilibris i millorar el nivell de vida i la convivència als barris més afectats per la desigualtat. El Baix Llobregat ha estat la principal comarca destinatària dels ajuts, amb 5.415.101,51 d'euros que es destinaran a 11 projectes d’àrees en risc social de vuit municipis del Baix Llobregat: Cornellà, el Prat, Gavà, l'Hospitalet, Sant Boi, Sant Feliu, Sant Joan Despí i Sant Vicenç dels Horts.

Segons Antoni Farrero, coordinador general de l’Oficina Tècnica de Gerència de l’AMB, “és el primer cop que es formula d’aquesta manera, basant-se en projectes de concurrència competitiva. Abans en el tema social la distribució de les dotacions es feia segons la renda, la taxa d’atur... Ara, a partir del zoom que hem fet dins del territori metropolità sobre zones més conflictives. Volem incidir en una sèrie de projectes claus per trencar colls d’ampolla i que després puguin funcionar per si sols.”

Accions en diversos àmbits

La majoria dels projectes que han aconseguit les subvencions de l’AMB reforcen plans locals d’actuació comunitària o de convivència i cobreixen diferents tipus de mancances: d’educació, formació i ocupació, pobresa energètica, problemes d’adaptació social… Tot i que s’adrecen a totes les franges d’edat i condicions, fan especial atenció a joves, persones dependents, gent gran i dones.

D’aquesta manera, hi ha projectes que ofereixen múltiples serveis, com el Pla de Regeneració Urbana Integral les Planes-Blocs Florida de l'Hospitalet de Llobregat, que preveu fins a divuit accions adreçades a formació en tecnologies pel veïnat, tast d'oficis, activitats lúdiques i culturals per joves, tallers de prevenció d'assetjament, espais de cures, salut i suport a la criança i horts socials i solidaris, entre altres. En aquest cas, l'AMB aporta un milió d'euros, que suposa el 42,16% del cost total del projecte, l'import total del qual és de més de 2,3 milions d'euros.

La iniciativa 'PIB: La vida en comunitat, una oportunitat per a la igualtat', que s'aplicarà als barris de Sant Josep, la Guàrdia i Can Ros de Sant Vicenç dels Horts, també ha rebut una dotació d’un milió d'euros, que cobrirà el 70,63% del cost destinat a cinc accions: un Pla de desenvolupament comunitari, un projecte de camins amigables, un servei d'acompanyament jove i un d'agents cíviques i un Pla de convivència.

D'altra banda, l'Ajuntament del Prat de Llobregat potenciarà els espais de cocreació i dinamització cultural comunitària als barris de Sant Cosme i La Granja, on també impulsarà accions de formació i ocupació, per enfortir la parentalitat positiva, reduir la fractura digital i garantir l'accés al lleure i també de millora de convivència, cohesió social i salut mental comunitària. Per fer-ho, compta amb una subvenció de  781.520 euros de l'AMB, que finança un 80% del cost del projecte.

La lluita contra la pobresa energètica a partir de la detecció comunitària de vulnerabilitat social i la informació de mesures de protecció a les famílies són algunes de les actuacions previstes als barris de la Salut i Can Calders de Sant Feliu de Llobregat, a més del suport al teixit associatiu i als projectes educatius. Han obtingut un finançament del 64%, per valor de 602.058 euros.

Afavorir la integració social

Al barri de Camps Blancs de Sant Boi de Llobregat es crearà un equip de dinamitzadors i integradors socials per acompanyar a dones i joves en situació vulnerable de les comunitats gitana i magribina en especial. S'oferiran itineraris individuals per promoure l'acció comunitària i la dinamització de xarxes, a través de formacions específiques professionals, que incloguin pràctiques i beques, així com del foment de l'emprenedoria i l'autoocupació. L'ajut de l'AMB serà de 494.153,09 €, i finançarà el 80% del projecte.

A Sant Joan Despí es dedicaran els fons a la creació d'espais de socialització al barri de les Planes, amb accions dirigides a combatre l'aïllament i la solitud de la gent gran, adequar per a nous usos l'interior i l'exterior del centre cívic i desplegar agents de convivència als carrers. Per aquest projecte l'AMB ha concedit una subvenció de 438.000 €, que suposa un 77,88% del total.

Dos ajuntaments, cinc projectes

Els ajuntaments de Cornellà de Llobregat i Gavà són els únics que van sol·licitar i han obtingut subvencions del Pla de Barris per més d'un projecte. Així, al barri de Sant Ildefons de Cornellà es desenvoluparà 'Nou incubador urbà', per capacitar joves en sectors d'oportunitats econòmiques i generació d'activitat empresarial (dotat amb 394.907,14 €) i 'A prop teu social' (amb 260.917,60 €), per detectar i oferir solucions a problemàtiques socials, de seguretat i de l'habitatge. Tots dos són finançats al 80%.

Pel que fa a Gavà, posarà en marxa tres iniciatives amb els fons del programa de barris: un Pla Local d'Acció Comunitària Integrada als barris de Can Tries, Can Tintorer, les Colomeres, Ausiàs March, la Rambla-Barceloneta i la Rambla-Centre, amb un finançament de 355.960 €; la rehabilitació d'habitatge de lloguer per col·lectius en situació d'emergència social a Ca n'Espinós (dotat amb 55.484,72 €) i la climatització del centre cívic d'aquest barri com a mesura de cohesió social (32.100,96 €).

Objectius principals del programa metropolità de barris

Avançar en l'eliminació dels desequilibris socials i econòmics en les zones afectades

Afavorir les capacitats socials, personals i familiars de les persones i comunitats per millorar la convivència als barris

Posar en contacte empreses i col·lectius per augmentar el nivell d’ocupació que possibiliti un nivell de vida digne pels habitants dels barris desfavorits

Garantir la seguretat als espais públics i en la convivència veïnal que permetin desenvolupar amb normalitat activitats de caràcter econòmic i social

 

Foto-Infografia: AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
165

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix